Litteratur

BOGANMELDELSE: DEN DER TAGER LIVET

BOGANMELDELSE:

DEN DER TAGER LIVET

 

 

 

BOGANMELDELSE: DEN DER TAGER LIVET

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮

 

 

 

 

 

 

‘ …. den ustressede facon dialogen har flere steder forløber charmerende ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

Calli Vollertsen er en pensioneret politibetjent, der tager sine erfaringer inden for politiet med sig i sine bøger. Han er opvokset i Sønderjylland, Aabenraa, først uddannet mekaniker og blev senere ansat i politiet i 35 år. Den længste periode var hos kriminalpolitiet.

 

Calli var i sin karriere ikke i ledelsen, men helt ude i frontlinjen, hvor det ikke kun er juraen, men menneskelig indsigt og empati, der giver resultaterne, som Calli selv udtrykker det. Han er vokset op i et arbejderkvarter, og det stod på ingen måde skrevet i kortene, at Calli en dag ville blive betjent, ej heller at han ville skrive en krimi.

DEN DER TAGER LIVET

DEN DER TAGER LIVET er en lille komprimeret krimi på 136 sider med et omfattende plot. Vi bevæger os igennem prostitutionsmiljøer både i København og Milano. Den katolske kirke spiller ligeledes en central rolle i romanen.

 

I Nyhavn bor et ældre ægtepar i en baggård. Hun er hjemmegående, har et bijob med rengøring og manden er skraldemand. En dag følger han hende på job og da de kommer tilbage, går de ned på det lokale værtshus.

 

Efter nogle timer vender de hjem og finder en kvinde liggende i opgangen med halsen skåret over. Drabsafdelingen bliver sat på sagen. Kort efter bliver en anden kvinde dræbt på Vesterbro, også med halsen skåret over.

 

Der skal være razziaer hos marskandiserne i København og her støder politiet på sølvlysestager og et røgelskar fra den katolske kirke i Bredgade, København. Meget belejligt er der en betjent der har italienske rødder, der kan genkende genstandene som hørende til en katolsk kirke.

 

En politikollega fra Sønderjylland kommer forbi og fortæller, at der har været et kvindedrab i Aabenraa, hvor kvinden også havde fået halsen skåret over.

 

Den italienske kollega havde været på besøg hos sin familie i Milano og havde fortalt om efterforskningen på kvindemorderne. I den forbindelse havde hans onkel oplyst, at der havde været nogle lignende drab på prostituerede i Milano. Samme sted havde der for mange år siden gået nogle drenge på en katolsk klosterskole, med et ekstraordinært godt drengekor. Der skete åbenbart ting som ikke tålte dagens lys. Der viser sig også at være forbindelser til den katolske kirke i København.

Greb

I begyndelsen af bogen, bliver ægteparret og deres voksne børn personskildret helt unødigt, da de ingen relevans har for resten af historien. Resten af personerne i romanen lærer vi aldrig helt at kende. Callis beskrivelser af personerne bliver desværre lidt overfladiske, og vi kender dem kun gennem dialogen med eksempelvis deres kolleger.

 

Det er vanskeligt at tidssætte handlingen. Beskrivelsen af Nyhavn er med den pæne og mindre pæne side og det er mange år siden det har været sådan. Retsmedicineren befinder sig på Kommunehospitalet. Kommunehospitalet i København blev nedlagt 1. maj 1999. Det er godt med tidstypiske beskrivelser, bare forvirrende, at der ikke på noget tidspunkt er angivet årstal. Drabsafdelingen bruger telefax som primær modtager kilde, ergo må det være flere år siden det er foregået. I øvrigt tror jeg ikke man må diskutere efterforskning med udenforstående.

 

Vollertsen ønsker at fortælle så meget som muligt på kort tid og det kan blive lige lovligt fyldigt. Det havde også været ønskværdigt med en tættekams korrekturlæsning. Da jeg havde talt ordet ’nu’ halvfjerds gange, opgav jeg at tælle flere. Der er mange gentagelser, og mange sætninger er på 4-5 linjer.

Har sin charme

Når det så er sagt, har romanen en ´altmodisch´ charme jeg godt kan lide. Man genkender kvartererne i København og den ustressede facon dialogen har flere steder forløber charmerende. Plottet er som sagt lidt omfangsrigt, men det har en vældig god idé. Det er dog ærgerligt, at man aldrig lærer Callis persongalleri rigtigt at kende, det ville have givet romanen mere tyngde.

 

 

BOGANMELDELSE: DEN DER TAGER LIVET. Forfatter Calli Vollertsen. Udgivet på forlaget mellemgaard.

 

 

 

BOGANMELDELSE: DEN DER TAGER LIVET – se mere her

 

 

 

 

BOGANMELDELSE: DEN DER TAGER LIVET er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION