Litteratur Rejser

Kogebog: PERSIANA

PERSIANA

– ENKLE HVERDAGSRETTER FRA MELLEMØSTEN

 

 

 

 

 

Kogebog: PERSIANA

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

‘ ……….. jeg fulgte nøje alle opskrifter og det fungerede perfekt ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

En ny herlig kogebog har set dagens lys. Det er den sjette i en perlerække af bøger, fra Sabrina Ghayors hånd, hvor det er den mellemøstlige mad der er dominerende. Det er den tredje bog der bliver udgivet på dansk. De to tidligere hed Persiana – Mad fra Mellemøsten, den anden: Bazaar – Farverig vegetarmad fra Mellemøsten.

 

I alle Sabrinas bøger er der lagt vægt på, at retterne skal være lette at tilberede, være sunde og have et indbydende udtryk. Desuden er hendes bøger en strålende inspirationskilde og supplement til den daglige madlavning.

 

I hendes nye bog er der en del opskrifter såsom småretter og salater, der egner sig til at blive serveret til næsten alle retter, selvom de intet har med Mellemøsten at gøre. Der er smæk for skillingen i nogle af retterne, men det kan nemt tones ned, hvis det stærke ikke lige er noget for en. Gennemgående er opskrifterne til den let krydrede og velsmagende side, uden brændende chili. Det kan du jo selv tilsætte.

Forfatteren

Sabrina Ghayour (f. 1976), er en iransk-engelsk autodidakt kok. Hun kom til England i 1979 med sin mor fra Teheran, i begyndelsen af den Iranske Revolution.

 

Hun slog igennem i den kulinariske verden, da hun afholdt en række succesfulde middagsevents, som hun selvfølgelig kaldte: Sabrinas Kitchen. Efter at have levet et hektisk liv i storbyen, forelskede hun sig i et lille hus i Yorkshire, som hun flyttede ind i sammen med sin mor.

 

Hun blev for få år siden gift med Stephen Lynn og er stedmor til to drenge. Hele familien bor i Yorkshire. Et nyt kapitel startede for Sabrina med nye og andre forpligtelser og det er i den forbindelse hendes nye kogebog er blevet skrevet. Livet med en familie er mere tidskrævende end hvis du er single, men derfor behøver man ikke gå på kompromis, hvad god og velsmagende mad angår. Det bærer denne nye kogebog præg af.

 

Opskrifterne er endnu nemmere end tidligere. Jeg har lavet fire af retterne for at afprøve opskrifterne.

 

Menuen blev:

Asparges i spidskommen og citron. Jeg havde aldrig prøvet at stege asparges, før og det bliver sandelig ikke sidste gang.

 

Ovnstegt krydderlaks med sesamfrø. Nemt og delikat.

 

Broccoli med Ingefær, lime, hvidløg og tomat. Broccoli er en nem anvendelig grøntsag. Dette tilbehør ville også være velegnet til kylling.

 

Yoghurtfladbrød med merian med pul biber (chili flager).
Jeg har aldrig turde binde an med fladbrød tilberedt på panden, men det er intet problem med disse. Det er supernemt og med smeltet smør og hvidløg er de endnu mere fantastiske.

 

 

Der var en enkelt lille ting der irriterede mig lidt. I opskriften med fladbrødet bliver brugt selvhævende mel. Det er ikke noget vi bruger i Danmark og jeg kunne ikke lede det op, så jeg måtte på nettet og finde ud af hvor meget bagepulver der skulle bruges ekstra. En detalje, men oversætteren skulle bare have skrevet det. Det samme gør sig gældende med pul biber, Aleppo Peber, chili flager. Bortset fra det, fulgte jeg nøje alle opskrifter og det fungerede perfekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kogebog: PERSIANA

‘Jeg fulgte nøje alle opskrifter og det fungerede perfekt’ – Louise Frevert

 

 

 

 

 

 

 

En kogebog – et arbejdsredskab

Bogen har lækre og smukke indbydende billeder. (Mine retter lignede næsten og de smagte skønt). De fleste krydderier har man i skabet, resten kan man hurtigt få fat i. Det er nemt at hver ret har et dobbeltopslag, så man ikke skal bladre frem og tilbage under madlavningen.

 

Nogle vil spørge: Behøver vi endnu en kogebog? Ja, ikke alene fordi det er fine opskrifter, men fordi det er mere vedkommende og nærværende at finde en opskrift i en bog, end at gå på nettet. Desuden glemmer man ikke hvor opskriften var, og kan gentage den flere gange uden besvær. Det bliver et forår med madinspiration fra Mellemøsten. Velbekomme.

 

 

Kogebog: PERSIANA – ENKLE HVERDAGSRETTER FRA MELLEMØSTEN. Forfatter: Sabrina Ghayour. Oversætter: Sigurd Toftdahl Terkelsen. Udgivet på forlaget Turbine.

 

 

 

Se mere om Kogebog: PERSIANA her

 

 

 

 

 

Kogebog: PERSIANA er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION