RUDOLPH TEGNERS MUSEUM OG STATUEPARK 2024
Kunst

RUDOLPH TEGNERS MUSEUM OG STATUEPARK 2024

RUDOLPH TEGNERS MUSEUM OG STATUEPARK 2024

 

 

 

 

Særudstillinger: Momentary Monumentality – Kevin Francis Gray

&

The Ethernal – Morten Schelde

 

 

 

 

 

 

 

 

RUDOLPH TEGNERS MUSEUM OG STATUEPARK 2024

Fotograf: Henrik Sylvest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……….. tre unikke kunstnere samlet under samme tag …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er en stor mundfuld Tegners Museum har kastet sig over med disse to kunstnere, Kevin Francis Gray og Morten Schelde ( begge f. 1972), der supplerer Rudolph Tegners kunst og verden. Det er modigt, imponerende og storslået. Det kan til tider virke akavet absolut at skulle blande samtidskunst med tidligere kunstværker, men her er det nærmest blevet til et spektakulært event. Beskueren får sanseindtryk på hele paletten.

 

Tegners pompøse kunstværker får modspil af Grays gigantiske 11 meter høje gipsskulptur midt i det store centrale ottekantede rum. Den bliver trukket mod lyset, mod noget højere, næsten som til en ekstra dimension. Det ottekantede rum med ovenlys, har til formål at give den besøgende mulighed for ikke at have en endevæg, men se lige meget på alle de udstillede genstande, som i en cirkel. Morten Scheldes sirlige, fine tegninger står som klare forbindelsestråde til Tegners følsomme linjer. De har fået deres eget liv, placeret i et siderum for sig selv, sat op på skrigende gule vægge, der er en smuk kontrast til Scheldes rolige farver. Eminent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RUDOLPH TEGNERS MUSEUM OG STATUEPARK 2024

Fotograf: Henrik Sylvest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rudolph Tegner

Rudolph Tegner (1873-1950), var ikke en hr. hvem som helst. Han var en gudsbenådet kunstner, som i mange stunder havde det vanskeligt i sin samtid. Han satte ikke sit lys under en skæppe og blev derfor ofte sat til vægs af det bedre borgerskab og beslutningstagerne. Sagt på en anden måde, det var vanskeligt for ham at følge normerne. Man kan jo så spørge om, hvorfor det er nødvendigt, men for Tegners vedkommende tog det mere end 20 år for ham at etablere sit enkeltkunstnermuseum, midt i et af de mest naturskønne områder i Danmark.

 

En dag var hans hustru Elna og han på cykeltur og Tegner faldt omgående for dette enestående område og de opkøbte jorden. Takket være hans familiære økonomiske muligheder, kunne det lade sig gøre. Tegner var en fremsynet mand og han fik det fredet. Det var svært for ham at få selve museet etableret, men det store massive betonbygningsværk blev bygget og indviet i 1938 og renoveret i 2003. Det indeholder ca. 250 skulpturer og forskellige modeller i både gips, bronze, ler og marmor.

Kevin Francis Gray

Materialet gips var et af Tegners foretrukne materialer at arbejde med og det er lige netop det, som den irlandske kunstner Kevin Francis Grays monumentale skulptur er lavet af. Gray er på en eller anden måde kommet ind under huden på Tegner og forstået hans følsomhed og håb. Han illustrerer menneskets ønske om at opnå det guddommelige. I skulpturen stræber Gray mod lyset, som Tegner gjorde i mange af sine værker. Hans figur er mere end påtrængende i rummet, for du kan på ingen måde komme udenom, at den er og skal være der, sammen med alle de andre monstrøse Tegner skulpturer.

 

Som hos Tegner lader Gray kroppene tale deres eget sprog. De vrider og vender sig mod og væk fra hinanden. De taler til os med deres udviskede ansigtsudtryk og kønsløse identitet. Alligevel ser man en symbiose mellem de to kunstnere, fordi de i deres materialevalg og figurernes intimitet, formulerer det samme, at skabe noget der er større både i størrelse og intentioner end vi kender til. Det udødelige, det sublime, det perfekte.

 

Den monumentalitet Gray her demonstrerer, går perfekt hånd i hånd med Tegners idé om at skabe kunst, der skal sætte fodaftryk og blive husket og hvor man kan definere sig med nutiden, men så sandelig også med fortiden og fremtiden. Dette er kun en smagsprøve på Grays kreativitet. Han er alsidig og arbejder i mange forskellige materialer og er for det meste lige så progressiv i sin samtid, som Tegner var i sin. I det første rum er der yderligere fem spændende gipsstatuer af Gray.

 

 

 

 

 

 

 

RUDOLPH TEGNERS MUSEUM OG STATUEPARK 2024

Fotograf: Henrik Sylvest

 

 

 

 

 

 

 

Morten Schelde

Morten Schelde er den anden fremragende kunster, der i en særudstilling viser, hvordan man i en anden genre kan komme efter det monumentale og evigheden i en eller flere dimensioner. Han har en sikker streg og hans værker har mange lag. Den kæmpestore tegning, ‘The Eternal 200 x 300 cm’, vidner om Mortens betagelse af Tegners hang til at skabe kunstværker, der indtog enorme størrelser. Jeg kan godt lide Mortens forestilling om, at et kunstværk skal motivere til bevægelse hos tilskueren. I virkeligheden er det jo det man gør, når et kunstværk betragtes fra alle vinkler. Du kigger i det ene hjørne, så i det andet, derefter kommer detaljerne, så overblikket og du går frem og tilbage foran det. Morten har alle enkeltheder med i sine tegninger og det er imponerende, hvad han kan fortælle af små historier i historien, og ved at gøre os opmærksomme på, at vi ikke må glemme fordybelsen, ser vi hans rige univers.

 

I ‘The Eternal’ har Schelde indtegnet Tegners mors gravmonument. En anden smuk cadeau til Tegner er en tegning, hvor Jeanne, kunstnerens hustru, sidder model i en stol. Tegner skabte også en figur af sin hustru siddende på næsten samme måde. Vi er i to tidsepoker, men motivet er ikke til at tage fejl af. De to kvinder sidder med samme ro og afslappethed i en privat situation og tiden eksisterer ikke. Vi er med dem i et øjeblik, der vil vare for altid, evigt. I baggrunden ser vi Tegners skulptur: Eros på løven – også kaldet Eros fra 1933.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Statueparken Rusland

Fotograf: Kim Matthäi Leland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Statueparken Rusland

Det er på tide at komme ud i Rusland. Elna og Rudolph Tegner kaldte det Sibirien, fordi det var råt og uberørt og derfor blev det til Rusland. Navnet er blevet hængende og denne lille vilde plet midt i et nu lettere bebygget område, er unikt og finder ikke sin mage noget sted i verden. Naturen er uberørt og vildt lyng og enebær vokser om kap med enkelte træer.

 

I statueparken er der opstillet 14 figurer. Parken er ikke stor og derfor overskuelig. Meget velegnet til en dejlig spadseretur. De fleste af figurerne er mytologiske. Et emne som optog Tegner hele hans liv. Statueparken har åbent hele året og hunde kan medtages i snor og med hundeposer fra 1. november – 1. juni. Her i sommerhalvåret er der også en lille café, med lækre sandwich, is og kaffe.

 

Hvis du aldrig har været på Tegners Museum er det et besøg værd og hvis du kender det, skulle du tage nogen ved hånden og give dem en spændende dag i pragtfulde omgivelser. I denne sæson er det næsten eventyrligt, med tre unikke kunstnere samlet under samme tag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Statueparken Rusland

Fem skulpturer af Kevin Francis Gray – fotograf Henrik Sylvest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RUDOLPH TEGNERS MUSEUM OG STATUEPARK 2024. Begge særudstillinger slutter 20. oktober 2024.  – se mere her

 

 

 

RUDOLPH TEGNERS MUSEUM OG STATUEPARK 2024 – Læs også Freverts anmeldelse af bogen: TEGNER – 100 ÅR I RUSLAND her

 

 

 

RUDOLPH TEGNERS MUSEUM OG STATUEPARK 2024 er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm