UTZON CENTER: Vidunderlig Vild Villa
Utzons sommertempel er en åbenbaring
Can Lis integrerer sig forbilledligt i landskabet i den østlige del af Mallorca. Foto: Torben Eskerod
✮✮✮✮✮
‘I en klædeligt underspillet udstilling skildrer Utzon Center i Aalborg stjernearkitekten Jørn Utzons sommerresidens på Mallorca …’
– Lars Svanholm, KULTURINFORMATION
Det er vanskeligt at lave udstillinger med bestemte arkitektoniske temaer som afsæt. I en verden, hvor et kræsent kulturbaseret publikum kræver autenticitet på alle hylder, må man således finde vidnesbyrd på, hvad man vil skildre, når det er umuligt at flytte et bygningsværk ind i udstillingsrummene.
Heldigvis findes der løsninger på det meste og udstillingen ”Vidunderlig Vild Villa” på Utzon Center i Aalborg tegner et frodigt billede af en verdensberømt arkitekt, når vedkommende vel at mærke designer til sig selv og sin egen familie.
Jørn Utzon, arkitekten bag Operahuset i Sydney, tegnede og opførte sin egen sommerresidens på Mallorca i perioden fra 1971 til 1973. Huset hedder Can Lis og ligger i den sydøstlige del af øen nær Porto Petro.
Erik Steffensen skildrer huset i sort-hvid gennem et analogt Zeiss-kamera, her i fotografiet ”Mexican Style (Manuel Àlvarez Bravo)” fra 2014. Pressefoto: Utzon Center.
Kan ses som en fotoudstilling
Can Lis er opført som en stribe af pavilloner, der følger klippekystens form og sikrer, at alle rum har udsigt mod havet. Huset er stærkt påvirket af traditionel middelhavsarkitektur, hvilket især ses i de enkle byggeteknikker fra lokalområdet, kombineret med Utzons egen funktionalistiske udtryk. Store åbninger og skyggefulde gårde skaber en tæt forbindelse mellem inde og ude.
Udstillingen på Utzon Center kan opdeles i flere synteser i formidlingsdelen. På mange måder kan den ses som en fotoudstilling, hvor to af kongerigets fremmeste fotografer, Torben Eskerod (født 1960) og Erik Steffensen (født 1961) hver har skildret Can Lis i versioner, som kan opleves som nat og dag.
De har begge i perioder haft mulighed for at bo i huset, men hvor Erik Steffensen, der er professor, billedkunstner og anmelderkollega til undertegnede på Kristeligt Dagblad, befinder sig i en tilstand af zen og skildrer huset i sort-hvid gennem et analogt Zeiss-kamera og oprindelig mørkekammerteknik, går Eskerod den diametralt modsatte vej i kraft af store farvefotos, der næsten suger beskueren ind i motivet og hele vejen til Mallorca.
Can Lis er opført som en stribe af pavilloner, der følger klippekystens form og sikrer, at alle rum har udsigt mod havet, hvilket blandt andet opleves på billedet her. Foto: Torben Eskerod
Gipsmodel af Can Lis: 1: Gårdrum, 2: Terrasse, 3: Køkken, 4: Indgang, 5: Stue, 6: Soveværelse, 7: Anneks. Foto: Lars Svanholm
Et liv i ren idyl
Hvordan skaber man en visuel dimension til en arkitektur, som mest direkte optræder i udstillingen som en ganske lille model i gips? Det kan man f.eks. gøre ved hjælp af to store diagonalt placerede lærreder, hvorpå afspilles en film fra Can Lis. Her skal publikum ikke forvente nogen som helst form for high definition.
Billederne står tågede og giver ironisk nok et stærkt billede på, hvordan et klippelandskab på Mallorca kunne bruges af arkitekten og hans familie i 1970’erne. I de ”støvede” sort-hvide filmoptagelser anes et liv i ren idyl. Disse klip suppleres dog med et antal droneoptagelser fortaget i 2017-18 af instruktør Lene Borch fra Nordisk Film.
Jeg berørte i indledningen ganske kort Jørn Utzons arkitektoniske bestræbelser på at skabe et miljø med Can Lis integrerende sig i et landskab, der kan opleves som hårdt og utilnærmeligt. Huset er fundamentalt opbygget i blokke af sandsten, træ og tegl, og de formbaserede detaljer har Utzon givetvis fundet på sine rejser rundt i verden.
I Torben Eskerods fotografier registrerer man en bestemt detalje: Halvmånen optræder som et element, der skal åbne gæstens blik ud mod Middelhavet; men formen synes tillige at have givet inspiration til en del af husets indvendige design.
I ”støvede” sort-hvide filmoptagelser gengivet på store diagonalt placerede lærreder i udstillingsrummet anes livet i Can Lis som ren idyl. Foto: Lars Svanholm
Rene og grundigt overvejede linjer
Ser man Can Lis fra gadeniveau, gør byggeriet ikke specielt meget væsen af sig; men et element afslører ikke desto mindre, at der er tænkt til bunds, når det drejer sig om detaljen. Rektangulære vinduer er forsynet med skodder, som udover det æstetiske islæt muligvis skal beskytte mod den brændende, sene eftermiddagssol.
En anden detalje udgøres af en tilsyneladende umagelig, men skulpturel bænk, med et trekantet mønster i sort-hvid. Alle ved, at Jørn Utzon var en mester i formgivning, og dette ”møbel” er blot et eksempel på denne umiskendelige egenskab. En tilsvarende bænk inkluderende et bord kan man i øvrigt finde indvendigt i huset og ud mod Middelhavet i husets terrasseafsnit.
Linjerne i byggeriet kan ses som rene og grundigt overvejede, men der er ikke tale om et egentligt minimalistisk formgivningsprojekt. Her er enkelthederne for omfattende og sandstenens stoflighed afgørende for det samlede udtryk, der giver reminiscenser til et lille tempel.
Uoverensstemmelser i Sydney
Som et afsluttende kapitel bliver jeg nødt til endnu en gang at nævne det famøse operahus i Sydney. Der opstod som bekendt en uoverensstemmelse mellem Jørn Utzon og bygherren, og i 1966 forlader Utzon projektet.
I årene, mens Utzon arbejder i Sydney, udfærdiger han en tegning, som i ganske enkle streger fremstiller de første idéer til ”Bayviewhuset”, som skulle danne ramme om et delvist liv i Australien. Med Utzons pludselige afsked med operaprojektet skrinlægges disse planer imidlertid.
Man kan således udlede, at Can Lis på Mallorca blev en fuldgod erstatning og at Utzons åbenbaring af et sommertempel, som dannede ramme om Utzon-familiens liv i mange år, hvilket man nu kan opleve på den underspillede, men alligevel fremragende udstilling på Utzon Center.
Halvmånen optræder som et element i huset, der skal åbne gæstens blik ud mod Middelhavet. Foto: Torben Eskerod.
Jørn Utzon er født i 1918 og uddannet ved Kunstakademiet i 1937-1942 under Kay Fisker og Steen Eiler Rasmussen. Han etablerede egen tegnestue i 1950 og i 1957 vandt han den prestigiøse konkurrence om et operahus i Sydney i Australien. På grund af økonomiske og politiske konflikter måtte Utzon dog trække sig fra projektet i 1966. I 2008 åbnede videns- og udstillingscentret Utzon Center ved havnefronten i Aalborg. Jørn Utzon dør d. 29. november 2008. Udstillingen ”Vidunderlig Vild Villa” kan ses på Utzon Center, Slotspladsen 4, Aalborg, frem til d. 20. april 2025.
UTZON CENTER: Vidunderlig Vild Villa – se mere her
UTZON CENTER: Vidunderlig Vild Villa – læs også Utzon-eksperten, Flemming Bo Andersens artikel: Decades in the Footsteps of Jørn Utzon – her
Coverfoto: Installationsview fra udstillingen ”Vidunderlig Vild Villa” viser 12 af Torben Eskerods fotografier fra Can Lis med en model af gips i montren i forgrunden. Foto: Lars Svanholm
UTZON CENTER: Vidunderlig Vild Villa er anmeldt af Lars Svanholm, KULTURINFORMATION
Se mere om Lars Svanholm her. Redaktion: Jesper Hillestrøm