VERDENSBALLETTEN 2023
Teater

VERDENSBALLETTEN 2023

En anmeldelse af

VERDENSBALLETTEN 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VERDENSBALLETTEN 2023

Fotograf: Jesper Grønnemark. Fra premieren på Sølyst, Verdensballetten.

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. en fornøjelse at se dans og høre musik på det niveau, som VERDENSBALLETTEN giver os ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

I Det Kgl. Haveselskabs Have, på Frederiksberg, sluttede Verdensballetten deres sommertourné med et brag af en forestilling. Man kan næsten ikke forestille sig et smukkere sted til både klassisk og moderne musik, end dette særlige og bedårende sted, med Brøndsalen som bagtæppe.

Alle er inviteret

Verdensballetten er ikke kun ballet for feinschmeckere, tværtimod formår forestillingerne at få både ballet og opera ned i øjenhøjde til et bredt publikum. Hvilket også kunne ses af publikums differentierede aldersgruppe. Desuden er der i løbet af aftenens 14 indslag noget for enhver smag. Vi bliver præsenteret for nogle af de bedste primaballerinaer og solodansere fra verdens balletkompagnier. En symbiose af dans og musik, der får hårene til at rejse sig i nakken på en og hjertet til at slå hurtigere.

Første akt

Fra første tone bliver du draget ind i musikkens salige verden, uden tyngdekraft og tid. Du sidder åndeløs og fastnaglet til sædet og ønsker at det aldrig slutter. To dansere varmer op inden en prøve. Vi hører, i dialog, deres tanker om hinanden og prøveforløbet. Det er humoristisk og taget lige på kornet. Koreograf, danser og den ene del af den kunstneriske ledelse i Verdensballetten, Steven McRae, har skabt værket Back to the Barre. (Musik Knudåge Riisager)

 

Sofie Elkjær Jensen har flere arier fra bl.a. Faust, Boheme og Czardasfyrstinden. Sofie har en usædvanlig klar og ren stemme. Betagende smukt.

 

Den canadiske koreograf Eric Gauthier har til dette års forestilling skabt en rørende og sørgmodig pas de deux: Les Adieux-Farvel. Den bliver danset af Iana Salenko og Marian Walter. Iana Salenko er fra Ukraine og har siden 2007 været primaballerina ved Statsballetten i Berlin. Hendes mand Marian Walter han den højest opnåelige titel for en danser i Tyskland: Kammerdanser. Værket handler om at sige farvel to gange. Den første gang når ens elskede drager i krig, anden gang når han er blevet dræbt. Det er hjerteskærende når Iana Salenko lægger det ukrainske flag over den døde. Musik: Metallica- arr. Niklas Walentin.

 

I Clair de Lune, musik Claude Debussy, mødte vi aftenens musiske duo: Niklas Walentin på violin og Alexander McKenzie på klaver. To dygtige unge musikere, der fik freden til at sænke sig over Frederiksberg, mens de sprøde toner sagde farvel til den aftagende dag.

 

Fra Svanesøen: Hvid Svane – pas de deux, med den karismatiske og fantastiske solodanser: Astrid Elbo, Den Kongelige Ballet og Reece Clarke, solodanser ved The Royal Ballet of London. Det er en af ballethistoriens mest kendte pas de deux´er med koreografi af Petipa og musik Peter Tjajkovskij. Der blev danset så smukt, at man kunne høre en knappenål falde på græsset i musikkens stilhed.

 

Sidste nummer i første akt fik lige pulsen op igen. Steven McRae har kreeret et nummer til sig selv, hvor han blander step og ballet. Her tabte KULTURINFORMATIONs anmelder godt nok underkæben. Intet mindre end genialt. Elegant, ekvilibristisk, sanseligt, med en høj sværhedsgrad. Imellem fire piruetter formåede han at steppe i dobbelt tempo! Det kalder jeg overskud.

 

 

 

 

 

 

VERDENSBALLETTEN 2023

Fotograf: Jesper Grønnemark. Fra premieren på Sølyst, Sonnet Dance, Astrid Elbo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anden akt

Anden akt bød på Rosenadagioen fra Tornerose, med Iana Salenko, Steven McRae, Xander Paris, Reece Clarke og Marian Walter. Koreografi: Petipa og den er næsten uladsiggørlig at danse. Den kræver balance hos ballerinaen ud over hvad der burde være muligt. Betagende smukt, Iana Salenko er unik. Musik: Tjajkovskij.

 

Astrid Elbo brillierede i en solo, koreograferet specielt til hende, af den amerikanske koreograf: Gemma Bond. Sonnet Dance. Der var næsten noget Isadora Duncan over den høje, smukke skikkelse i den blodrøde kjole, dansende på bare fødder. Koreografien klæder Astrid Elbo. Suverænt.

 

Overraskelsen var stor da Xander Parish og Reece Clarke dansede sammen i en udfordrende funky koreografi af Jushua Junker. Musik: Vulpeck. Det er glædeligt når to dansere danser, som med en krop. Klassisk blandet godt op med funk, det kan næsten ikke gøres bedre.
Inden vejs ende var på en festlig tur med Johann Strauss d.y. med koreografi af Steven McRae.

 

Vi hørte endelig Jens-Christian Wandt synge, den anden kunstneriske leder af Verdensballetten, i en duet med Sofie Elkjær Jensen. Jens-Christian har været en del af den danske musikscene siden 1994 og var i 2008 initiativtager til Verdensballetten.

En uovertruffen magi i VERDENSBALLETTEN

Det var den rene magi vi oplevede fra scenen. Det er en fornøjelse at se dans og høre musik på det niveau, som VERDENSBALLETTEN giver os. Tournéen er slut for denne gang. Tak for en vidunderlig oplevelse. Vi er mange der næsten ikke kan vente på at I kommer igen til næste år.

 

 

 

 

 

 

 

 

VERDENSBALLETTEN 2023

Fotograf: Jesper Grønnemark. Fra premieren på Sølyst, Verdensballetten. Sofie Elkjær Jensen & Alexander McKenzie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VERDENSBALLETTEN 2023. Ballet i Det Kgl. Haveselskabs Have. Frederiksberg. Medvirkende dansere: Iana Salenko, Astrid Elbo, Anna Rose O´Sullivan, Steven McRae, Xander Paris, Reece Clarke, Marian Walter. Sang: Sofie Elkjær Jensen. Konferencier og sang: Jens-Christian Wandt. Musikere: Niklas Walentin på violin og Alexander McKenzie på klaver.

 

 

 

VERDENSBALLETTEN 2023 – se mere her

 

 

 

 

Læs også Freverts anmeldelse af Alexander Meinertz værk BALLET her

 

 

 

Intro: Fotograf: Jesper Grønnemark. Fra premieren på Sølyst, Verdensballetten. Grand Pas de quatre, Iana Salenko & Steven McRae.

 

 

 

VERDENSBALLETTEN 2023 er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm