Rejser Teater

Hammermøllens Teatergruppe: EN FRI MAND

Teateranmeldelse

 

Hammermøllens Teatergruppe: EN FRI MAND

 

 

 

 

 

 

Hammermøllens Teatergruppe: EN FRI MAND

Foto: Hasse Ferrold

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …….. Hammermøllens Teatergruppe er et fint initiativ og beliggenheden er helt vidunderlig ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forestillingen EN FRI MAND er en familieforestilling, med et kontroversielt emne: Opgøret med slavetiden. Der har været mange meninger fremme i medierne om hvorvidt man skulle sige undskyld eller acceptere fortidens synder. Det er nogle vanskelige diskussioner at tage og det har vitterligt fået bølgerne til at skvulpe langs de danske kyster og for den sags skyld også globalt. Forestillingen tager udgangspunkt i nutidens konflikter, krigen i Ukraine og selvfølgelig Danmarks fortid som slaveejere.

 

Det er modigt at skrive og opføre en forestilling med disse emner. Hvordan griber man det an, uden at skulle have løftede pegefingre og udskælde publikum? Man skriver en historie, som kunne være om en hvilken som helst ung mand, med drømme, ambitioner og som møder kærligheden.

En slave

Hans Jonathan kommer til Danmark som slave sammen med Generalguvernøren og hans følge, som er blevet kaldt hjem fra Sankt Croix. Han tjener som slave først under Generalguvernøren, derefter under Generalguvernørinden. Han har et rebelsk sind, søger ind i flåden og deltager i Slaget ved Reden. Kronprins Frederik den 6. sætter ham fri med et frihedsbrev, men Hans Jonathan er lidt af EN pralhals og bliver fængslet. Han er blevet forelsket i en af pigerne der arbejder på Hammermøllen, som på det tidspunkt producerede våben til det danske forsvar. Nogen hjælper ham med at flygte og Hans Jonathan må forlade sin elskede.

 

Senere dukker han op på Island og stifter familie. Ingen ved helt hvordan han kom derop. Historien er sandfærdig, men i forestillingen har man taget sig visse kunstneriske friheder og det er helt i orden og underholdende. Generalguvernøren og hans hustru, Hans Jonathan, Kronprinsen og Kong Christian den 7. er alle korrekt beskrevne personer.

 

 

 

 

 

 

Hammermøllens Teatergruppe: EN FRI MAND

Foto: Hasse Ferrold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Præstationerne

Der er i forestillingen udmærkede præstationer der bør fremhæves. Den sindssyge Kong Christian den 7. bliver kærligt og morsomt spillet af Hanne Højland. Magnus Bryld Bøye som Jasper Clemmensen, fremstår humoristisk og besidder en stor portion komik. De 5 bøssepiger med Sol Birkefeldt og Trine Grangaard Bach i spidsen kan både synge og spille komedie. De højner standarden gevaldigt. Ikke alle synger lige godt, men ensemblesangene virker perfekt. Haile Grangaard Bach som Hans Jonathan er charmerende og troværdig, men det kunne have været endnu bedre med en lidt stærkere stemme.

Århundrederne mixes

Der er lagt op til en musical med sange og iørefaldende musik og alt i alt fungerer det. Vores junioranmelder Valdemar på 11 år, synes dog noget af det var lidt langtrukkent for børn og mente også det virkede underligt at man blandede flere århundreder sammen, bl.a. at Slaget på Reden pludselig blev til en sportsbegivenhed/fodboldkamp, og at de havde et meget moderne sprog. Selv kunne jeg godt lide den scene, den var forfriskende. For børn er det nok forvirrende, når tiderne ikke er klart delt op.

Rummelighed i skønne omgivelser

Hammermøllens Teatergruppe er en blanding af amatører, frivillige og professionelle, der ønsker at fremme interessen for det lokalhistoriske amatørteater. De skriver og opfører stykker med et lokalhistorisk islæt. Et flot tiltag er, at flere af forestillingerne er tegnsprogs-og synstolket. Én dag er forestillingen for alle der har lidt svært ved at sidde stille et par timer, der har lyst til at danse eller gå lidt rundt. Det kalder jeg rummelighed. Der er også mulighed for at købe billig og meget lækker mad.

 

Det er nemt at komme til Hellebæk, uanset om det er med bil eller offentlig transport. Man kan tage toget til Hellebæk Station. Det er dejligt, at der i år er mange sommerfestspil og teaterforestillinger i hele Danmark. Specielt når de fleste af dem henvender sig til alle aldersgrupper. Generationer på tværs af hinanden kan samles om et event, der giver stof til eftertanke og forhåbentlig animerer til samtaler i de små hjem. Hammermøllens Teatergruppe er et fint initiativ og beliggenheden er helt vidunderlig. Et yndigt skovfyldt bagtæppe, der forstærker det alvorlige budskab med denne kontrast af naturens skønhed. Måske er der stadigvæk håb for menneskeheden. God fornøjelse.

 

 

 

 

 

Hammermøllens Teatergruppe: EN FRI MAND

Foto: Hasse Ferrold

 

 

 

 

 

 

 

 

Hammermøllens Teatergruppe: EN FRI MAND. Hammermøllen, 3150 i Hellebæk. Storyline, replikker og sang: Ulrik Schwartz og Rasmus MP. Musik: Ulrik Schwartz. Instruktør: Marie Louise Cornelius. Koreografi: Anja Holmstrup. Forestillingen slutter d. 12. august 2023.

 

 

 

 

 

 

Hammermøllens Teatergruppe: EN FRI MAND – se mere her

 

 

 

 

 

Hammermøllens Teatergruppe: EN FRI MAND er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm