Louise Frevert
AKTUELT Teater

BALLET af Alexander Meinertz

BALLET af Alexander Meinertz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BALLET af Alexander Meinertz

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘…….  der er mulighed for fordybelse og sproget er let og lige til ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

Det er et digert værk Alexander Meinertz har skrevet, eller man skulle hellere sige et stykke kulturhistorie der er smukt sammensat. Det er næsten ufatteligt, hvor mange veje Meinertz bevæger sig ud på og hele tiden finder tilbage til det centrale, ballet er den skønhed vi ikke altid husker er der i hverdagen.

Ballettens historie

Vi bliver taget igennem hele ballettens historie fra renæssancen til den nutidige ballet. Bogen er i første del bygget kronologisk op. Dernæst har de førende lande indenfor ballet fået hvert deres kapitel. Afsnittene har nævnt både koreografer og balletter. Vi får enkelt og effektivt forklaret mange forskellige definitioner og termologier, der måske ikke helt er kendt af alle. På en levende måde fortæller Meinertz om baggrunden for balletterne, koreografernes tanker, den historiske baggrund.

 

Det er meget positivt at Meinertz har givet god plads til at omtale vores nationale koreograf August Bournonville, der desværre ikke har den store plads i balletten længere. Tiden forandrer sig og det samme gør teknik og dansere. Ballettræningen nu om stunder lægger vægt på andre ting end på Bournonvilles tid, men hans balletter vil bestå. De er festlige, farverige og folkelige.

Verdens ballet og aktualitet

Der er et omfattende afsnit om kontemporær ballet, som strålende belyser de nye tendenser verden over. I dag er det tilladt at belyse alle emner og eksperimentere med al slags musik til en ballet. Balletten har altid kunne provokere og de nye koreografer er ikke bange for at bryde med konventionerne. Koreograferne er tidsbevidste og forhåbentlig kan det få et nyt ungt publikum i teatret. De unge går bl.a. op i miljøpolitik, dyrevelfærd og flygtningepolitik, og når det talte teater behandler alle disse emner, er det godt balletten følger trit.

 

 

 

 

BALLET af Alexander Meinertz

 

 

 

 

 

 

Kroppens sprog

I ballet er det kroppen der taler, et nonverbalt sprog, hvor du har mulighed for at vise hele spektret af følelser. For det meste er der en handling i en ballet, men det er ikke nødvendigt at kunne forstå handlingen, for at kunne nyde det følelsesmæssige flow, dansen kan give dig. Trinnene i koreografien er ordene i digtet, noderne i musikken. Du kan blive opslugt af bevægelserne, der tager dig steder hen i din underbevidsthed, du ikke altid kan komme.

 

Du har selvfølgelig altid lov til at have din egne fortolkning af tingene, men i balletten er det anderledes. Der er det din personlige oplevelse igennem danserens formidling af bevægelse, at du skal opleve skønheden i kroppens udtryk. Balletdansere har brugt hele livet på at perfektionere deres teknik og udtryk, så stol på det du ser, sug følelsen ind og flyv med.

Et opslagsværk

Meinertz har i denne bog opbygget et videnskatalog, der vil komme til rig anvendelse af balletentusiaster der lige skal have et brush up på historien, en koreograf eller en ballet. Den er også et strålende opslagsværk for den nyinteresserede balletgænger. Der er mulighed for fordybelse og sproget er let og lige til. Det er ganske befriende. Det er desuden en dekorativ table book, du bare kan have liggende og dermed glæde dig over de særdeles smukke og æstetiske billeder.

 

 

 

 

 

 

 

BALLET af Alexander Meinertz

 

 

 

 

 

Ballet er heldigvis igen ved at blive populær, takket være mange nye talentfulde koreografer verden over der ikke er bange for at lægge arm med de gamle kendinge. Skribenter som Meinertz er med til at skærpe interessen for ballet med dette mesterværk. Med de fine beskrivelser og små sentenser der er i hele bogen, sagt og skrevet af folk med stærk tilknytning til ballet, bliver læseren bevidst om den elegance og sanselighed som balletten besidder.

 

 

 

BALLET af Alexander Meinertz er udgivet på forlaget Gyldendal. Fotografier: Gyldendal/PR.

 

 

 

 

Læs mere om BALLET af Alexander Meinertz her

 

 

Se en tidligere artikel her: Det Kongelige Teater – Backstage 
med balletdanser Magnus Christoffersen

 

 

 

BALLET af Alexander Meinertz er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION