DANSK ARKITEKTUR CENTER: COPENHAGEN IN COMMON
Foto: Astrid Maria Rasmussen
✮✮✮✮✮
‘ ……… overskueligt og oplysende, uden at være tungt ……’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
København har nu i 4 måneder været verdens Arkitekthovedstad udnævnt af UNESCO. DANSK ARKITEKTUR CENTER åbner dørene for en stor, flot udstilling, hvor omdrejningspunktet er vores fællesskab i byrummet.
Mange synes at arkitektur kan være lidt tørt og kedeligt og kun for en lille gruppe arkitektentusiaster, der ved alt om stil, historik, de nye tegnestuer osv.
Det er overhovedet ikke tilfældet med COPENHAGEN IN COMMON. DAC har formået at lave en udstilling, der er alment funderet og som henvender sig til et bredt publikum. Udstillingen er vedkommende for alle, da 80 % af danskerne bor i en stor by, og mange af modellerne på f.eks. boliger og udearealer, er velegnede til resten af Danmark. Den er logisk opbygget og informationsniveauet på plancherne er ikke for lange. Det er overskueligt og oplysende, uden at være tungt.
Foto: Astrid Maria Rasmussen
BLÅ BY
Udstillingen er delt op i fire områder, der fører os vidt omkring. I den BLÅ ZONE oplever vi hvor vigtig vores kyst er for os. Ikke alene for Københavnerne der er vant til at der er 5 min. til den nærmeste oase, men for alle danskere. Der er faktisk 7000 kilometer kyst i Danmark, men så er også alle de mindste øers omkreds regnet med. Alligevel er det fantastisk. Vi er en vandnation. I København er der allerede nu blevet etableret flotte badesteder. Magnus Maarbjerg mener det er for meget af det gode og har udarbejdet et projekt på vandet, hvor brugeren selv bestemmer, hvordan deres egen ø skal bruges. Det er en sjov idé.
GRØN BY & TÆT BY
I den GRØNNE ZONE er det den Grønne by, der er primær. Kan vi bygge på en anden måde, så vores boliger bliver mere bæredygtige? Er vi indstillet på at bo på mindre arealer, for at kunne etablere flere grønne arealer?
En TÆT By falder godt sammen med den grønne by, for vi bor tæt i København. Skal vi fra bilby til bæredygtig by? Spørgsmålene er næsten uendelige, men når man ser på nogle af modellerne på udstillingen, kunne der være strålende løsninger på mange af de konflikter der også vil opstå, hvis man helt skulle omforme byen til et grønt slaraffenland. – Læs vores chefredaktør Hillestrøms mening om den sag i forordet til Tidsskriftet KULTURINFORMATION forår 2023 her. Der er lagt op til at der mere og mere bliver etableret små byagtige bebyggelser, der indeholder legepladser, grønne friarealer og med byggeri der har højde.
Foto: Astrid Maria Rasmussen
DEN BLANDEDE BY
Den mangfoldige og blandede by bor vi alle sammen i lige nu. Vi bor i forskellige dele af den, men byen er trods alt ikke større end man kan cykle eller gå fra den ene ende til den anden. Hvad vil Københavnerne med byen?
På udstillingen er der ingen løftede pegefingre eller ideologiske mål der skal nås indenfor få år. Tværtimod er der plads til at man selv kan komme med sit bidrag og ønske om hvordan MIN by kunne blive superoptimal. København er inde i en rivende udvikling. Vi er blevet bevidste om at bevarelse af mange af de bestående bygninger er vigtige for historien og vores unikke bybillede. Ligeledes ved vi også at det er nødvendigt med nyopførelser af f.eks. boliger. Nordhavns kvarteret er et godt eksempel på nybyggeri, af høj kvalitet på et forholdsvist lille område.
Cyklen er det transportmiddel der vil blive satset på i fremtiden. Allerede nu har hver københavner 1,5 cykel og cykler hver dag 9 km. Der bliver anlagt cykelstier i stor stil og det er sundt og godt. Jeg tænker bare på, hvad den store gruppe af ældre der kommer i fremtiden, skal gøre, når de ikke længere kan komme op på jernhesten. Så er der selvfølgelig den offentlige transport, men den er ikke udbygget helt optimalt. Rullende fortove? Intet er utænkeligt og det viser denne udstilling glimrende.
Foto: Astrid Maria Rasmussen
Kommende events
Fra den 2. – 6. juli er København vært for UIA World Congress of Architects, der er verdens største kongres for bæredygtig arkitektur og byggeri. Man forventer 10-15.000 deltagere fra hele verden.
Hele året er DAC centrum for mange aktiviteter for nærmest alle i alle aldre. I løbet af 2023 er der 300 events, der relaterer til København som Arkitekturhovedstad. Det bliver spændende at se, hvem der bliver den udvalgte by om 3 år. Barcelona? Beijing?
Når man har vandret rundt i flere timer, kan man slukke tørsten og stille sulten i den super lækre café. Ja, der er mange grunde til at besøge DAC. God fornøjelse.
Foto: Astrid Maria Rasmussen
DANSK ARKITEKTUR CENTER: COPENHAGEN IN COMMON. DAC – Udstillingen slutter 23. oktober.
DANSK ARKITEKTUR CENTER: COPENHAGEN IN COMMON – se mere her
DANSK ARKITEKTUR CENTER: COPENHAGEN IN COMMON er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION