Litteratur

SØREN BROSTRØM: KNOGLER, ORGANER OG IMMUNFORSVAR

SØREN BROSTRØM: KNOGLER, ORGANER OG IMMUNFORSVAR

 

 

 

 

SØREN BROSTRØM: KNOGLER, ORGANER OG IMMUNFORSVAR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

‘ …….. lærerigt og en inspirationskilde til videre fordybelse …..’

 – Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Forlaget Carlsen har udgivet en bogserie som de kalder: Er du rigtig klog? Det er en virkelig god og informativ serie af fagbøger til børn, hvor fremtrædende fagfolk inden for et specifikt område, fortæller om de store og vigtige emner, der umiddelbart kan være svære at forstå. Forfatterne til bøgerne er alle personer der er specialister inden for deres metier og brænder for at formidler deres budskab.

 

I denne serie er bl.a. udkommet: Livet, døden og jagten på sandheden – En bog om filosofi for børn, fortæller: Svend Brinkmann. Big Bang – Rumstationer og liv på Mars, En bog om universet for børn, fortæller: Anja C. Andersen.

Kroppen

Nu er turen kommet til en bog om kroppen og hvordan den fungerer. Alle bøgerne er for børn i ca. 9-10 årsalderen. Det er en genial måde at formidle svær viden på og disse bøger animerer børnene til at få en større interesse for temaer der normalt kan være svært tilgængelige. Desuden er det ikke altid, at vi som forældre ved alt om alting. Bøgerne er let læselige og appellerer til fantasien, med mulighed for fordybelse.

 

Det seneste skud på stammen er Søren Brostrøm, som fortæller om knogler, organer og vores immunforsvar. I virkeligheden ville det have været den mest nærliggende bog at udgive først, men kroppen er for nogen en lidt kontroversiel boldbane at bevæge sig på. Vores krop lever vi jo bare med, og desværre er det først når vi bliver syge eller nogen tæt på os bliver det, at vi sætter os grundigt ind i, hvordan kroppen fungerer. Derfor er denne bog kærkommen.

 

Det er korrekt, at der er udkommet bøger der beskriver hvordan dele af vores krop virker, men de fleste er for voksne eller små børn. Her bliver der fokuseret på kroppen som helhed, til børn i en målgruppe, hvor de stadigvæk er nysgerrige og ikke synes tingene er for pinlige.

Den landskendte ekspert

Søren Brostrøm (f. 1965), er speciallæge i gynækologi og obstetrik. Han er uddannet på Københavns Universitet. Han har bl.a. været ansat som overlæge på Herlev Hospital, 2008-2011. Fra 2011-23 var han ansat i Sundhedsstyrelsen. Han blev kendt i den store offentlighed under Corona, hvor han formidlede sundhedsfremmende tiltag på en klar og tydelig måde. Brostrøm fik hurtigt tilnavnet: Coronakongen.

Hjerne, prutter og søvn

I bogen er beskrevet vores kropsfunktioner fra isse til fod. Indvendig og udvendig. Brostrøm starter med hjernen, og som han siger: ‘Det er nok den sejeste ting vi har i kroppen!’. Brostrøm holder sproget i en kæk og forståelig tone og forklarer uden dikkedarer om prutter, at blive rød i hovedet, tisseri og de 5 sanser.

 

Afsnittet om, Hvorfor vi egentlig skal sove? Er en simpel forklaring på hvorfor søvn er nødvendig, men pædagogisk er det ramt lige i plet. I det hele taget er sproget tydeligt og fremstår som om tingene ikke kunne have været fremlagt på en anden måde.

Undervisning på en sjov måde

Illustrationerne er et fremragende supplement til teksten og er både humoristiske og autentiske. En god kombination, så børn med tydelighed kan se, hvad der foregår og alligevel visse steder kan sidde og fnise. Kroppens funktioner er og har altid været omgærdet af tabuer. Her bliver intet gemt i skabet og det er befriende.

 

Det er en oplagt gaveidé til en overkommelig pris. I det hele taget er alle bøgerne i serien noget der burde stå på alle børneværelser. Lærerigt og en inspirationskilde til videre fordybelse. Bøger kan i visse tilfælde være nemmere at gå til, end at skulle slå op på nettet. Det er tilfældet her. Man får kroppen serveret som en helhed og bogen bliver en form for mini opslagsværk. Meget anbefalelsesværdig og jeg er sikker på at mange forældre vil læse med over skulderen.

 

 

SØREN BROSTRØM: KNOGLER, ORGANER OG IMMUNFORSVAR. Søren Brostrøm fortæller om knogler, organer og vores seje immunforsvar. En bog om kroppen for børn. Skrevet i samarbejde med Thomas Brunstrøm. Udgivet på forlaget Carlsen. Illustrationer og grafisk tilrettelæggelse: Bjørn Nørbo Andersen.

 

 

 

SØREN BROSTRØM: KNOGLER, ORGANER OG IMMUNFORSVAR – se mere her

 

 

 

 

 

SØREN BROSTRØM: KNOGLER, ORGANER OG IMMUNFORSVAR er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION