Det Kongelige Teater, Gl. Scene
Ballet: SKOTSK SYMFONI & SYLFIDEN
Foto: Per Morten Abrahamsen
‘ ……. en stor oplevelse både musikalsk og visuelt ……’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
SKOTSK SYMFONI ✮✮✮✮
I aftenens forestilling er der to forskellige balletter: SKOTSK SYMFONI og SYLFIDEN. Det er en interessant kombination man har sat sammen til denne balletaften. Det er to meget forskellige koreografier med store visioner, der ligger til grund for balletterne. Det er første gang disse to balletter står side om side på en balletaften. Det er dog ikke helt tilfældigt.
George Balanchine var i Danmark i sin ungdom, hvor han var engageret som gæsteballetmester, mest for at sætte andres værker op. Det er klart han er blevet betaget af vores August Bournonvilles lette og mimiske udtryk i dansen. Det er dristigt at koreografere trin, der læner sig op ad Bournonvilletraditionen, men der er kommet en pompøs og indtagende ballet ud af det.
Det er første gang vi ser værket SKOTSK SYMFONI i Danmark og det er en fin oplevelse. Vi oplever ting vi forbinder med Skotland, svaj i kiltene og militærparader. En smuk ballet, hvor danserne udfolder sig i fuldt flor. Man fornemmer tydeligt Balanchines påvirkning fra Bournonville i den lethed og ikke mindst hurtighed, der præger balletten. Koreografien passer til danserne, idet de ser ud til at lege sig igennem trinnene.
Du fornemmer det skotske højland og det iltre temperament. En smuk ballet, selvom det ikke er et af Balanchines bedste værker. Der er passager med flere gentagelser, og en tilgængelig koreografi. Alt i alt fungerer det godt. Det er en fornøjelse at se hvilken præcision balletten har. De er i en god form og danser med overskud.
George Balanchine (1904-1983), er født i Sankt Petersborg. Han er uddannet balletdanser og gik også på musikkonservatoriet, hvor han lærte at spille klaver, musikteori og komposition. Han komponerede også selv. Han fik med sin daværende hustru Tamara Geva og andre dansere lov til at tournere i Vesteuropa og de optrådte i London. Balanchine kom aldrig tilbage til Rusland. Han havde en lidt omflakkende tilværelse som balletdanser og balletmester, men etablerede i 1948 The New York City Ballet. I dag er han intet mindre end en legende indenfor den moderne dans og en af verdens mest anerkendte koreografer. SKOTSK SYMFONI blev første gang opført d. 11. november 1952 i New York.
Foto: Per Morten Abrahamsen
SYLFIDEN ✮✮✮✮✮✮
I aftenens anden del forbliver vi i det skotske og oplever repremieren på SYLFIDEN i en pragtopsætning. SYLFIDEN er en gammel kending af August Bournonville, som havde premiere i 1836 og den er kun blevet endnu bedre i Nikolaj Hübbes udlægning. Den læner sig op ad den originale romantiske version. SYLFIDEN må betegnes som tragisk- drama og den eneste af Bournonvilles balletter der ender ulykkeligt. James er faldet i søvn i sin lænestol, han er træt og skal giftes dagen efter med sin Effy. Pludselig bliver han vækket af et yndigt væsen, som er æterisk smuk og ligner en fe. Han forelsker sig hovedkulds i hende. Kærlighed ved første blik, findes det? James er parat til at forlade sin forlovede og følge den smukke sylfide.
En tidløs historie om uindfriede drømme og længsler, sagt på en anden måde, vi tror nogle gange at græsset er grønnere på den anden side af åen. Det er også en fortælling om at følge sit hjerte når chancen opstår for at gribe den. Det kan være det ikke altid er de rigtige valg vi træffer, men det er vigtigt ikke at sidde tilbage i sit livs efterår og føle, at der var ting man burde have gjort, men aldrig vovede at gøre. Også selvom vi nogle gange kommer på dybt vand.
SYLFIDEN er en evig gyldig fortælling om at turde realisere sine drømme og inderste tanker, om begær, bedrag og ønsker.
Foto: Per Morten Abrahamsen
James blev smukt danset af Alexander Bozinoff, med en styrke og inderlighed jeg ikke har set længe. Hans spring var lette og i det hele taget havde han overskud og elegance. Stephanie Chen Gundorph som Sylfiden var bedårende. Hendes teknik er suveræn. Hun var fnuglet og næsten gennemsigtig. Et fortryllende væsen man blev indtaget i.
Christina Michanek som Madge manglede i begyndelsen af figuren noget mere drama og farlighed. Det blev indhentet i slutningen, men hun kunne sagtens have været mere heks fra begyndelsen. Scenografien er forrygende. Den understreger den romantiske intention og det eventyrlige i historien. Det udefinerbare. Scenetæpperne og draperierne gav en tyngde og medspillende ramme til dansernes ynde graciøsitet.
En henrivende balletaften, ikke mindst med Det Kongelige Kapel som et musikalsk bagtæppe, var det en helhedsoplevelse. Her er ballet for enhver smag. Hvis du er en af dem der ikke rigtig synes at klassisk ballet er noget for dig, er denne forestilling en fremragende anledning til at stifte bekendtskab med en kunstart der vil gå direkte i hjertekulen. Det var en stor oplevelse både musikalsk og visuelt. Imponerende.
Foto: Per Morten Abrahamsen
Ballet: SKOTSK SYMFONI & SYLFIDEN. Det Kongelige Teater, Gl. Scene. Kan opleves til og med 21. september 2023
Ballet: SKOTSK SYMFONI & SYLFIDEN – se mere her
SKOTSK SYMFONI – koreograf: George Balanchine. Medvirkende: Holly Dorger, Jonathan Chemelensky, Tara Schaufuss, Balthazar Sénat, Georgi Kapitanski, Corps de Ballet. Musik: Felix Mendelsohn Bartholdy. Scenografi og kostumedesign: Mikael Melbye. Lyddesign: Michael Radl. Iscenesættelse: Judith Fugate med Stacy Caddell og Jared Angle.
SYLFIDEN – Nikolaj Hübbe, efter August Bournonville. Medvirkende: Sylfiden-Stephanie Chen Gundorph, James- Alexander Bozinoff, Madge-Christina Michanek, Gurn-Alexander Stæger. Musik: Herman Severin Løvenskjold. Scenografi og kostumedesign: Anja Vang Kragh og Mia Stensgaard. Lyddesign: Åsa Frankenberg.
Aftenens dirigent: Martin Yates. Orkester: Det Kongelige Kapel.
Ballet: SKOTSK SYMFONI & SYLFIDEN er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm