Nikolaj Kunsthal: Vinter 2023/24
Tre kunstudstillinger
Shane Brox, Family. Foto: Ditte Isager
‘ …….. tag en tur til indre by, og oplev tidens tendenser indenfor moderne kunst …’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
SAMARA SALLAM & KATE STERCHI: SACRED INTERNET IN CLIMATIME ✮✮✮
PLATFORM er et lille udstillingsrum der har skiftende udstillinger af unge kunstnere. Denne gang er det Samara Sallam & Kate Sterchi der står bag. De to kunstnerkollegaer studerede begge på Det Fynske Kunstakademi og efterfølgende blev videoværket kreeret. Kate Sterchi, 1988-, er født i USA. Bor og arbejder nu i Marfa, Texas. Samara Sallam, 1991-, er født i Damaskus-Syrien og har levet som palæstinensisk flygtning i Danmark siden 2015. Hun er en visuel kunstner, filmskaber og journalist. De to kunstnere har skabt et værk, baseret på det kunstnerne er optaget af: samtale, drømme, mytologi og erindring. I følge kunstnerne er der ikke en rigtig eller direkte måde at tale sammen på, men mange forskellige veje at kunne gå.
Samara Sallam beskriver deres kommunikation som en cirkulær bevægelse, der bliver den reneste poesi. Bag tilblivelsen af udstillingen “Sacred Internet in Climatime” findes en historie om to kvinder, der adskilt af Atlanterhavet, indgår i en personlig og kunstnerisk ordudveksling og erindringsinteraktion. Værket skal ikke drage nogen konklusioner, men opfattes som et åbent sted for konversation. Uden hensyntagen til det enkelte individs udgangspunkt.
Videoinstallationen har to skærme kørende. Den ene med et poetisk udtryk, den anden er et slags digt. Vand er det livgivende. Vand på mange måder og vandet som adskillelse. Meget lyrisk, men lige langtrukkent nok. En tekst skulle læses samtidig med at videoen kørte, det blev tungt. Et par stole ville også have været fint så kunne man i ro og fred sidde og følge med. Hvis man bare er seks eller otte mennesker derinde, og skal stå, er det svært at finde plads.
Samara Sallam. Still fra filmen ‘Sacred internet in climatime’ (collab med Kate Sterchi), 2021
KUNSTNERNES KØBENHAVN ✮✮✮✮
KUNSTNERNES KØBENHAVN er titlen på en gruppeudstilling, der fokuserer på byen, oplevet gennem kunstnerøjne. København er ikke alene Danmarks hovedstad, men i år også hele
verdens arkitekturhovedstad. Udstillingen er skabt med værker af både etablerede kunstnere
og nye talenter. Derved iscenesættes der forskellige perspektiver på opfattelsen af København. Udstillingen er sat op i det Nedre Galleri. Det store smukke og pompøse rum, med luft og plads, så værkerne kommer til deres ret. Udstillingen stiller skarpt på København oplevet gennem kunstnerøjne i et bredt udvalg af medier, formater og materialer.
De 15 kunstnere og gruppekunstnere er: A Kassen, Molly Haslund, Asmund Havsteen-Mikkelsen, Astrup og Bordorff, Superflex, Christian Schmidt-Rasmussen, Hesselholdt og Mejlvang, Jesper Rasmussen, Julie Boserup, Uffe Isolotto, Sahar Jamili, Kaspar Bonnén, Ana Pavlović og Vladimir Tomić, Skjold Rambow, Peter Bonnén, der giver hvert deres bud på hvordan København også kan opfattes. Vi oplever erfarne registreringer og nye vinkler. Det vil sige et bredt udvalg af nye og allerede eksisterende værker, der også skaber mulighed for at stifte bekendtskab med de nye kunstnere. Vi har en stor talentmasse i Danmark.
Alle værkerne har hver en unik historie, og taler sit eget sprog. For eksempel har Kaspar Bonnén lavet en ny installation, som fysisk viser en gennemsnitlig kunstners arbejdsvilkår målt i m2. Han ønsker at sætte fokus på kunstnernes dårlige arbejdsvilkår. Det er næsten umuligt at få et atelier i København, bare et lille sted at kunne arbejde, for et rimeligt beløb.
SUPERFLEX. The Maersk Opera still Meteor
Videokunstnerparret Ana Pavlović og Vladimir Tomić, viser deres personlige fortælling om det at blive forældre til et barn i en by og kultur langt fra, hvor man selv er vokset op.
Vi bevæger os også over i den mere klassiske afdeling med Jesper Rasmussens fotos af udvalgte ikoniske steder som Astoria Hotel, Amalienborg, Havneholmen og Laksegade. Raffinerede detaljer med tilskoddede vinduer.
Christian Schmidt-Rasmussen har begået et skønt vægmaleri med udgangspunkt i hans barndomsminder på Strøget i København. Mennesker der giver sig god tid, kigger på vinduer og har taget det pæne tøj på til gåturen. Det er et fint øjebliks billede. I det hele taget er dette en udstilling med nytænkning og friske vinkler i installationsgenren.
Udenfor på Nikolaj Plads er Peter Bonnéns ikoniske værk, Kornmark, blevet genopført. Det stammer fra 1975. En gylden kornmark midt i byen skal få os til at tale om både fortiden og fremtiden for den jord, vi lever på. Genopførelsen er i samarbejde med Golden Days, der i år har tilføjet ’på landet’ til festivalens tematiske titel.
SHANE BROX: BEAUTY IN THE BEAST ✮✮✮✮✮✮
Shane Brox (f.1968), er født i Canada, vokset op i Norge, bor og arbejder i dag i København. Shane er uddannet på Designskolen i Kolding i 1991. I 2000, efter 9 år i modebranchen, målrettede han sit kreative arbejde mod børn og deres voksne. Han har udgivet adskillige børnebøger, samt udviklet Shanes verden i en række programmer for DR Ramasjang.
Shane Brox er i en liga for sig. Hans magiske farveunivers gør dig glad, og hans finurlige figurer har en særlig forfriskende dynamik. Shane ønsker at få dig til se dit sande jeg, når alle forsvarsmekanismer er væk. Er det muligt at smide sin facade og være blottet, for at vende tilbage til et mere autentisk jeg uden fordomme? Shane Brox udforsker en anden dimension i sin udstilling bestående af æteriske, bløde skulpturer skabt af genbrugsskum, akrylmaling og vintage tekstiler. Det er som at træde ind i en anden verden, og blive transporteret til mental frihed baseret på instinkt, kreativitet og accept. Her åbner sig et sært og uforudsigeligt univers, som omslutter udstillingsgæsten i en sansemættet helhed. Det er faktisk magisk.
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
Brox bevæger sig mellem surrealisme og psykedelia, til folkloristisk kunst og plantelignende organismer i sine værker, bestående af syrede, komiske, uhyggelige og smukke væsner. Der er nærmest en transcendental stemning i rummet. Det er en meget organisk udstilling
“Beauty in the Beast” er en udstilling om at turde være sig selv. Skabe det som er ens inderste følelser og stole på sig selv. Det gælder alle de menneskelige aspekter, hvad enten det er legende, skræmmende, glædeligt, uhyggeligt, grimt eller smukt. Som en lille bonus kan man smugkigge ind i Shane Brox’ arbejdsværksted. Det er en del af de udstillede værker, da hans atelier er blevet rekonstrueret i et lille rum i forlængelse af udstillingen.
Nikolaj Kunsthal tør noget andet end andre udstillingssteder og deres udstillinger er altid spændende og i tidens ånd og ligger i nogle af byens smukkeste lokaler. Så tag en tur til indre by, og oplev tidens tendenser indenfor moderne kunst.
Foto: © Benni Johansson – all rights reserved
Nikolaj Kunsthal: Vinter 2023/24. Samara Sallam & Kate Sterchi: Sacred Internet in Climatime. Udstillingen slutter 15. oktober 2023. Kunstnernes København og Shane Brox: Beauty in the Beast. Disse udstillinger slutter 21. januar 2024.
Nikolaj Kunsthal: Vinter 2023/24 – se mere her
Nikolaj Kunsthal: Vinter 2023/24 er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm