Litteratur

Boganmeldelse: Verdensblik af Hans Peter Hagens

Boganmeldelse: Verdensblik af Hans Peter Hagens

 

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: Verdensblik af Hans Peter Hagens

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ………. fin indgang til at møde bygningsværker, der er anderledes på en mere direkte og spektakulær facon ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Hans Peter Hagens (f.1963), er mest kendt for at have tegnet Torvehallerne i København, men han har skabt meget mere end dem. Siden 1990 har han været udøvende arkitekt. Han har fra begyndelsen været fokuseret på bæredygtige og lokale indfaldsvinkler relateret til ethvert lands natur-og kulturgrundlag. Hagens har også været formand for Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg og Hovedstadens Forskønnelse.

 

I denne smukke og pompøse bog tager Hagens os med ud over Danmarks grænser. Vi kommer på en verdensrejse til traditionelle og funktionelt arkitektonisk tilpassede huse, der er afstemte til det pågældende lands klima, kultur og levevis. Hagens har arbejdet over det meste af verden med bl.a. design-og arkitektopgaver, samt landskabs- og haveplanlægning, hvor han hele vejen igennem har haft øje på og for, den lokale arkitektur. Han har haft mulighed for at fordybe sig og det er der kommet en global arkitektonisk rejse ud af.

På opdagelse i sytten meget forskellige lande på 5 kontinenter

Hagens har ikke valgt at vi skal på en kronologisk verdensrejse. Tværtimod. Landene er listet op i alfabetisk rækkefølge og det er ikke kedeligt.

 

Vi starter ud i Cubas festlige hovedstad: Havana. Der er smæk for skillingen, med farverige gadehuse og rå facader. (Læs om Freverts eventyr på Cuba på hendes FB).

 

Tilbage til Danmark. Det er udflyttergårde på møn og de karakteristiske tanggårde på Læsø, gårde med massive tangtage, der dominerer dette kapitel. ‘Tangen’ er i virkeligheden ikke tang, men Ålegræs som er en blomsterplante fra havet.

 

Vi drager vest på til Den Dominikanske Republik. Igen er der stærke farver i bybilledet, men det er genbrugshusene der er fokuseret på. De bliver en naturlig integreret del af strandmiljøet.

 

Endnu et tropeparadis dukker op: Fiji. Her er hytter i siv og flet, flankeret af uendelige sandstrande og krystalklart vand. Man får helt rejsefeber.

 

Igen er vi i Europa, nærmere betegnet Frankrig. Et pittoresk afsnit i bogen. Der er et stærkt samspil mellem byggematerialer, sten på sten, og naturen, der altid får Frankrig til at fremstå harmonisk.

 

Grækenland – små hyggelige tavernaer, Ouzo, tzatziki og oliven. Og skønne huse langs kysten.

 

Iran er ikke et sted man tager til hver dag, men landet har nogle arkitektoniske perler. F.eks.
Persepolis. Det er nu ørkenbyen Yazd, Hagens omtaler i dette kapitel. Her kan man tale om arkitektur der er tilpasset de klimatiske forhold. Der kan nemt blive op til 50 garders varme i sommermånederne. Yazd er en ørkenby med vindtårne og vandingsanlæg med 3000 år gamle viadukter.

 

Ingen bog om huse og vand, uden at nævne Venedig i Italien. Et eventyragtigt sted. Byen er bygget på træpæle og nogle af de gamle pæle som byen er bygget på, er desværre ved at rådne.

 

Kina bliver den sidste smagsprøve på spændende steder fra bogen. Ved den Forbudte By i Beijing, ligger der Hutonger. De er århundreder gamle gårdhavebebyggelser, et slags typehuskoncept, for byens almindelige borgere. Ganske vist små, men funktionelle boliger. Desværre er der ikke mange tilbage af de hundredvis af små huse. Udviklingen har erstattet dem med store skyskrabere. Der er jo mange mennesker der skal have tag over hovedet.

 

Laos, Mali, Marokko, Norge, Spanien, Tunesien, USA og Vietnam er resten af de steder du kan glæde dig til at læse om. Vi skal bl.a. under jorden i beboelige grotter, se typehuse i New York og kigge Spaniens Hvide Byer nærmere efter i sømmene.

 

 

 

 

 

Boganmeldelse: Verdensblik af Hans Peter Hagens
Torvehalslaboratoriet – Arkitekt Hans Peter Hagens på sin tegnestue med et af sine afrikanske Torvemarkeder i Mali´s Pay Dogon Provins

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et delikat layout

Bogen kan have interesse for nærsagt alle. Hvis man ikke umiddelbart har den store interesse i den klassiske arkitektur, kan denne bog være en fin indgang til at møde bygningsværker, der er anderledes på en mere direkte og spektakulær facon. Vi kan forholde os til det nære og brugbare. Desuden er bogen usandsynlig elegant og delikat i layoutet. Billederne illustrerer klart, hvor vi befinder os i verden og hvad det drejer sig om.

 

Hans Peter Hagens har malet akvarelillustrationerne, som er et perfekt supplement til billederne. De er små kunstværker. Hagens nøjes ikke med at male huse, han giver stedet nærvær ved at sætte blomster, fugle og frugter ind. En usædvanlig god kombination. Motiverne emmer af liv. Farverne er klare og nøje samstemt med det lands detaljer, der er tale om. Der er kælet for hvert et penselstrøg. Vi får teksten på både engelsk og dansk, så bogen kan få en world wide udbredelse. Det har den fortjent. Teksternes længde i kapitlerne om landene er lige som de skal være. Du bliver informeret, og det er ikke langtrukkent. En dejlig Coffee Tablebook. Den vil klæde ethvert hjem. God fornøjelse.

 

 

 

Boganmeldelse: Verdensblik af Hans Peter Hagens. Worldviews. En verdensrejse i arkitekturen. Forfatter: Hans Peter Hagens. Fotos af bl.a. GettyImages, Unsplash, Pexels og Wikimedia Commons og illustrationerne er af Hans Peter Hagens. Udgivet på forlaget: Frydenlund.

 

 

 

Boganmeldelse: Verdensblik af Hans Peter Hagens – se mere her

 

 

 

Boganmeldelse: Verdensblik af Hans Peter Hagens er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm