AKTUELT Film

CPH:DOX – MIKKELS KAMP MOD DÆMONERNE

MIKKELS KAMP MOD DÆMONERNE

 

 

FIGHTING DEMONS

 

 

CPH:DOX 2024

 

 

 

 

 

 

MIKKELS KAMP MOD DÆMONERNE

Foto: CPH:DOX presse

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……. jeg kan som anmelder ikke finde ord for, hvor unik denne film er …..’

– Jesper Hillestrøm, chefredaktør KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festivalens bedste film er i år uden tvivl MIKKELS KAMP MOD DÆMONERNE. Kritikere vil med det samme på bedste stikpilleriserende vis spørge, om jeg da har set alle af de over 100 udbudte film. Og svaret er et rungende ‘NAJ’ med dybdebas.

 

Jeg vil dog alligevel påstå, at denne dokumentar overgår meget af alt andet, vi tidligere har set. Som anmelder vælger man naturligvis sine kampe og FIGHTING DEMONS fangede med det samme opmærksomheden.

Dansk

Filmen er dansk, og foregår i Danmark. Den handler om perverteret børnemisbrug. Vores hovedperson – som man filmen igennem under ingen omstændigheder ikke kan lade være med at holde af – er Mikkel Emil på 25 år.

 

Dokumentaristen Simon Anker følger gennem mange måneder Mikkel Emil og hans kamp for at lade fortidens sataniske erindringer blive trængt i baggrunden. Ankers greb ved tilblivelsen af denne film er ikke mindre end genialt – for vi er som seere med til selve produktionen af filmen – en slags dokumentar OM dokumentaren.

 

Med al tydelighed har Simon og Mikkel Emil over tid opbygget et kammeratskab og fortroligt venskab, og Simon er eminent til at lade hovedpersonen Mikkel Emil ‘være sig selv’ – ikke en marionet foran et kamera, men ‘sig selv’.

Setting

Som lille dreng bliver Mikkel Emil systematisk og perverteret misbrugt på skift af sine to ældre stedbrødre – tilligemed dagligt – tilligemed mange gange dagligt – tilligemed i årevis.

 

Mikkel Emils forældre bliver skilt, da han er ganske lille og han flytter ind hos farens nye familie, hvor misbruget finder sted.

Kampen

I filmen møder vi den nu voksne Mikkel Emil, der som 25-årig har kæmpet med stofmisbrug, men som er på vej ‘ud på den anden side’ i sin kamp for at finde et ståsted i tilværelsen.

 

Traumerne – der giver en følelse af at være beskidt, uren og ubrugelig fører ofte til 2 eller op til 5 daglige brusebade. Men Mikkel Emil er en fighter, der træner og dyrker sport og omend at sindet er skrøbeligt, nægter han at give op.

 

Det er i dette morads af ‘kamp for livet’, instruktøren Simon Anker dukker op. Han lader hovedpersonen bestemme store dele af filmen, men lader også en art terapeutiske greb komme i spil.

 

På intet tidspunkt udsættes Mikkel Emil for nogen form for overlast i filmen, men Ankers samtaler med hovedpersonen om forskellige grænseoverskridende udfordringer har til formål at hjælpe Mikkel Emil ud på den ‘anden side’.

Et par eksempler:

Mikkel Emil foreslår selv at se og filme huset, hvor misbruget fandt sted – naturligvis et uhyggeligt gensyn.

 

Simon Anker er bevidst om, at Mikkel Emil ikke er i stand til at se sig selv i øjnene – i bogstaveligste forstand i et spejl – så denne udfordring bliver en del af et setup, hvor hovedpersonen bider skeer med at se sig selv som den person, han er – sin egen identitet og ikke en identitet som andre har gjort ham til via deres bestialske handlinger.

 

Vreden fylder en del – derfor arrangerer Anker også et besøg hos en skrothandler, og udstyret med baseballbat får Mikkel Emil lov til at smadre en bil. I øvrigt en mission der lykkes på flere måder – en slags trædesten op af sumpen.

Respekt for et makkerpar

Mikkel Emil og Simon bliver et makkerpar, der endda viser dele af filmen overfor kommende social rådgivere, behandlere og fagfolk. Et stående bifald og endeløse hulkende kram betales der med ved kasse eet – og Mikkel Emil formår endda at tale til det store publikum om sin uforskyldte situation og livsvilkår. Det er naturligvis det fremadrettede håb, at filmen bliver en del af pensum på landets uddannelsesinstitutioner – det SKAL den være!

 

Jeg kan som anmelder ikke finde ord for, hvor unik denne film er. Den skal og bør ses af alle, der blot har den mindste selvrespekt for sig selv som borger i Kongeriget Danmark.

 

Som sagt er udbuddet på CPH:DOX righoldigt – som altid, men jeg gik ikke galt i byen med at udvælge denne genistreg af en dokumentar. Jeg sender min dybeste sympati til Mikkel Emil og Simon Anker!!

 

 

 

 

 

CPH:DOX – MIKKELS KAMP MOD DÆMONERNE. Producer Maria Isak Sidenius.

 

 

 

 

CPH:DOX – MIKKELS KAMP MOD DÆMONERNE – se mere her

 

 

 

 

 

CPH:DOX – MIKKELS KAMP MOD DÆMONERNE er en anmeldelse af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION