FOTOBOG: My View
Et værk af Ole Christiansen
✮✮✮✮
‘ …… på mange måder speciel og spændende ….’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Dette er hvad jeg vil kalde en æstetisk oplevelse. Først tænkte jeg at det var dog en ensformig billedbog, indtil jeg havde kigget i den et par gange. Oplevelsen ved at fordybe sig i billederne kan måske umiddelbart være anstrengende, for du skal virkelig SE dem, for de rummer en historie om andres hverdag og deres gøren og laden. Er det interessant? Ja. Det tænder ens fantasi, når man bliver præsenteret for billeder, man i virkeligheden ikke ved hvad indeholder, men kun kan gisne om. Kald det voyeurisme. Det er fascinerende.
Ole Christiansen har igennem to år taget billeder fra sit vindue i sin lejlighed i Valby. Ole bor tæt på Valby Station og de personer der kommer forbi hans vindue, er alle nogen på vej til, eller tilbage til noget. Selv mener han, at der er en anden dynamik i disse billeder, end dem han kunne tage ved søerne i København. Måske har han ret, det vides ikke uden sammenligningsgrundlag. I alle tilfælde er disse fotografier sigende og på visse måder afspejler de ethvert menneskes hverdag. Travlhed, kærlighed, udvikling, arbejdsomhed, hundeluftning, bygningsrenovering og meget mere. Han har minutiøst taget billeder af mennesker der passerer forbi. Men det er jo egentlig ikke bare det.
Foto: © Ole Christiansen – all rights reserved
Foto: © Ole Christiansen – all rights reserved
Foto: © Ole Christiansen – all rights reserved
Splitsekunder af detaljer
Vi mærker hvordan årstiderne skifter, fornemmer vejrets rasen på tæt hold og den dramatik, som det skiftende klima påvirker de personer, der går på gaden. Billederne kunne være taget på Valby Langgade eller et hvilket som helst andet sted. Det her er et øjebliksoplevelse af mennesker. De er taget igennem en fotolinse fra tredje sal i lejligheden og Ole må have taget mange! De er alle s/h og udvalgt med omhu.
Ikke alene er det mennesker Ole Christiansen har interesse for. De små normalt usete detaljer, der sker i et splitsekund når vi kigger på det, fanger Ole. Jeg er ikke sikker på, at jeg ville have lagt mærke til det, som han når at reagere på. F.eks. nyligt afsatte fodspor i sneen, mens tusmørket sænker sig. Hvem har sat dem? Jeg morer mig over at sidde og fundere over hans billeder.
Eksempler
En lille hund bliver holdt i en snor og dens ejer er ikke synlig. Kan man ud fra hundens udseende og størrelse gætte, hvordan hundesnorsholderen ser ud? En vinduespudser er i gang på den anden side af gaden. Hvem bor der? Pakker bliver afleveret. Toget passerer. De rå facader med ledninger og metal bliver anmassende i det ellers fredelige miljø. En potteplante, en fingerpalme, står foran et lukket gardin. Halvdelen af den er vissen. Jeg har lyst til at finde vinduet, ringe på, og spørge om alt er i orden på den anden side af gardinet. Og sådan ruller der sig en levende verden op for vores blik i små fastfrosne bidder. De s/h billeder skærer omrids og kontraster op, skarpt som en skalpel.
Foto: © Ole Christiansen – all rights reserved
Foto: © Ole Christiansen – all rights reserved
Foto: © Ole Christiansen – all rights reserved
En fremtidig dokumentation
Det er godt at få repeteret, at vi aldrig skal glemme vores nysgerrighed. Detaljerne er de vigtige, det er dem der er med til at samle brikkerne til det store billede. Ole Christiansens fotobog, My View, er ikke alene en dokumentation fra Scharlingsvej i Valby, den er snapshots af danskernes hverdag og et tidsbillede. Om tredive år vil vi se på den og alt vil være forandret. Tøjstilen og håret vil vi more os over, det er ikke sikkert bygningerne stadigvæk er der og er det de samme hunderacer der går på gaden?
Bogen er på mange måder speciel og spændende. Den vil være et sjovt samtaleemne at have liggende som Coffee Tablebook. Rigtig god fornøjelse.
FOTOBOG: My View. Et værk af fotograf Ole Christiansen. Udgivet på BOOK LAB
Læs også Freverts anmeldelse af ‘Ole Christiansen, Portrætter 1982-2022
Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg’ her
FOTOBOG: My View – se mere her
FOTOBOG: My View er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm