Kunst

Ole Christiansen, Portrætter 1982-2022

Ole Christiansen, Portrætter 1982-2022

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg

 

 

 

 

Ole Christiansen, Portrætter 1982-2022

Lars von Trier, Cannes 1984

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

Ole Christiansen, Portrætter 1982-2022 tager afsæt i de sidste 40 års værker, hovedsageligt portrætbilleder, som Ole Christiansen har fotograferet i forskellige sammenhænge. Nogle af dem har desuden været udstillet i en anden kontekst sammen med andre fotografer, og danner nu grundlag for denne fine eksklusive udstilling. Ole Christiansen er uddannet professionel fotograf og har arbejdet med både danske og internationale kunstnere, og har arbejdet sammen med mange forskellige politikere og mediefolk.

En magi

Man bliver slået af den skarpe elegance der er i billederne. Ole Christiansens billeder har en helt særegen magi. Hvert billede fortæller sin egen historie om personen, der er portrætteret. De fleste smiler ikke på fotografierne, for som Ole Christiansen siger, det er meget nemmere at stille sig op og smile, se positiv og glad ud, end at være alvorlig, være sig selv. Det drejer sig om at se det rigtige menneske bag ”facaden” og ofte kan man nemt dække sig ind under et måske nogen gange påklistret smil.

 

 

 

 

Ole Christiansen, Portrætter 1982-2022

Jeanett Albeck, Københan 2020

 

 

 

 

Det er lykkedes i disse portrætter, at se nogle sider hos personerne, som man måske ikke umiddelbart ville have troet, de besad. Det er stærke billeder i markeret s/h. Intet er overladt til fantasien. De taler deres tydelige sprog om, hvad personerne beskæftiger sig med, man kan næsten læse deres tanker.

Et spejl

En lille detalje i mange af Ole Christiansens billeder er legen med spejlet, så du ser personen både i profil og en face. Det er netop der, du føler du kommer til at kende personen på billedet, på en mere intim måde. Det skal hertil siges, at Ole Christiansen sætter håndværket øverst og har stor respekt for sin metier og modellerne, men er samtidig begejstret for de muligheder der findes til at gøre motivet mere interessant.

Farver

Den teknologiske udvikling indenfor fotografiet er gået stærkt og man kan nu benytte sig af computerteknik, som Ole Christiansen er begejstret for og giver helt nye muligheder. Alle hans billeder er som sagt s/h, med undtagelse af de sidste 4 i udstillingen. De har været under bearbejdelse i computeren og de har fået et helt andet look og en smule farver. Stilen er stram som på en gammel russisk plakat, men personernes udtryk er de samme som på original billedet.

 

 

 

 

Ole Christiansen, Portrætter 1982-2022

Synnøve Søe, Copenhagen 1991

 

 

 

 

Skarpe detaljer

Det er en meget alsidig og dygtig fotograf, vi har at gøre med her. Motiver, ideer, alt skifter hele tiden. Jeg synes ofte at fotokunst kan være ensidig, selvom der kan være en mening med det. Men her er detaljen spændende på en mere spændstig måde, fordi stilen er skarp, enkel og budskabet klokkeklart. Man får lyst til at gå tilbage og kigge på billederne en ekstra gang

 

Det er en god idé at hele 3. salen på Frederiksborg Slot bliver brugt til moderne malerier, portrætter af den kongelige familie, samt vores statsoverhoveder gennem tiden. Resten af slottet er en historisk kulturperle, således noget for enhver smag. Slottet ligger vidunderligt og er velegnet til en heldagsudflugt.

 

Se mere om Ole Christiansen, Portrætter 1982-2022. Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg her

 

Redaktionen retter en særlig tak til Ole Christiansen der viste vores udsendte medarbejder rundt i udstillingen.

 

Ole Christiansen, Portrætter 1982-2022 kan ses frem til den 26. februar 2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg

 

 

 

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg har mange ting at byde på. Du kan i øjeblikket også se ‘Justitia’ – Mathilde Fengers historiemaleri af Rigsretten 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ole Christiansen, Portrætter 1982-2022 er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION