Filmanmeldelse: BØNDERNE
© Another World Entertainment
✮✮✮✮✮✮
‘ ……. en rollebesætning der får filmen til at fremstå i en sanddru tidsånd …..’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Det er lidt af et mastodont projekt vi bliver præsenteret for i filmen BØNDERNE. Filmen er fra skaberne af den Oscar-nominerede: ‘Loving Vincent’ fra 2017, som var flere år undervejs og handlede om Vincent van Gogh og hans kunstnerskab.
Filmen er skabt på samme specielle måde som ‘Loving Vincent’, hvor man både har kameraoptaget handlingen som live-action, og derefter har omkring 150 malere koloreret med oliemaling ca. 130.000 billeder, som krævedes til filmens frames. Det er samme hold som var med i produktionen af Vincent-filmen. Det er en yderst langsommelig proces. Hvert billede har taget fem timer at male, dobbelt så lang tid som ‘Loving Vincent’. Det giver et meget spektakulært udtryk, og virker som en slags animationsfilm.
Du medvirker nærmest i en drøm og bliver hurtigt involveret i den medrivende stemning. Musikken spiller en central rolle i filmen. Der bliver festet og danset og det giver filmen en ekstra dynamik. Handlingen er baseret på en historie af den polske romanforfatter Władysław Stanisław Reymont , 1868-1925. Værket er oprindeligt en roman i fire dele omhandlende de fire årstider: Høst, Vinter, Forår og Sommer.
© Another World Entertainment
Władysław Stanisław Reymont
Forfatteren var en eventyrlysten ung mand. Han forlod Polen som 25-årig og drog ud i den store verden med nogle få skillinger på lommen. Han havde svært ved at forlige sig med den konservative levemåde i landsbyerne, hvor han selv var vokset op som bondesøn. Reymont slog sig ned som forfatter i Paris og skrev en række anmelderroste bøger. Hans firebinds værk er skrevet i Paris og foregår omkring 1900. W.S. Reymont modtog Nobelprisen i litteratur i 1924 for mesterværket BØNDERNE. Beskrivelserne af livet på landet i Polen på det tidspunkt, er beskrevet med en sådan indsigt, at det er som at være der selv. Heldigvis er intet som dengang længere.
Det er sjældent at Polen markerer sig internationalt på det hvide lærred, men det er lykkedes Welchman-parret at finde et interessant produkt, der har global interesse. Både hvad angår teknik og skuespil, er denne film helt i top.
© Another World Entertainment
Handlingen – et Tvangsægteskab
Jagna, Kamila Urzedowska, er en usædvanlig smuk pige, som bor i en lille landsby, Lipce. Alle kender hinanden og specielt kvinderne, ynder at sladre om andre.
Jagna forelsker sig i Antek, Robert Gulaczyk, en lidt ældre mand. Hans far, Manciej Boryna-Miroslaw Baka, er enkemand og en af de mest velhavende mænd i byen. Han opfordres ustandseligt til at gifte sig og hans eneste ønske er at blive gift med den unge Jagna. Hun er en selvstændig pige og drømmer om at kunne skabe og forme sit eget liv. Hun har intet ønske om at blive gift med Manciej Boryna og derved komme til at ligge under for gamle traditioner. Til sidst må hun bøje sig for moderens handel med hende. Det værdibundne fællesskab kan man ikke lige bryde ud af, det er dybt forankret i samfundet på tværs af sociale skel.
Moderen sælger sin datter for god jord i landsbyen! Vi får et fint indblik og samtidsbillede af livet på landet i Polen på det tidspunkt, og ser hvordan det kan være umuligt at gå mod strømmen, når omgivelsernes konformitet byder det imod. Jagna kan ikke give slip på Antek, selvom hun er blevet gift med Manciej Boryna. De har sideløbende en affære og pludselig opdager hendes ægtemand det.
© Another World Entertainment
Den spydige og modbydelige sladder
Filmen skildrer hvordan sladder og misundelse, kan føre til de groveste og mest modbydelige handlinger. H. C. Andersens historie om en fjer der blev til fem høns, er så sand. Her er det Jagna, der oplever at byens kvinder i bogstaveligste forstand pisker en stemning op. Hun bliver forvist og udstødt.
Intet mangler
Historien foregår som sagt over fire årstider. Vi følger livet på godt og ondt og det magiske farveskift, når årstiderne skifter, forstærker handlingen. Det er på alle måder en exceptionel film. At få komprimeret 1000 bogsider til en to timers film, er i sig selv en præstation. Du føler ikke der mangler noget. Skuespillerne er hele vejen igennem autentiske og du tror på hver replik de afleverer.
© Another World Entertainment
Præstationerne
Kamila Urzedowska som spiller den smukke Jagna er et godt valg. Hun er bedårende, sexet og korrekt, hun opfører sig hele vejen igennem som man bør, næsten, men får alligevel alle på nakken. De dårlige menneskelige egenskaber har desværre ikke forandret sig som årene er gået. Historien gentager sig bare i andre sammenhænge. Misundelse og nidkærhed får altid de værste følelser op i folk og kan også i dag føre til forfølgelse. Nu om stunder er det pressen, der bedriver den moderne heksejagt.
Robert Gulaczyk er den mutte og egoistiske Antek Boryna, der ikke vil ofre noget som helst for sin kærlighed til Jagna. Han lader hende i stikken. Han er en stærk og troværdig spiller. Miroslaw Baka er Anteks fader Manciej Boryna. Han skyer ingen midler for at opnå hvad han ønsker.
Et gennemarbejdet værk
Det er i det hele taget en gennemarbejdet film, med en rollebesætning der får den til at fremstå i en sanddru tidsånd. Samtlige medvirkende er valgt med omhu og passer perfekt ind i filmens handling.
Det kan godt være, at BØNDERNE er skrevet for 100 år siden, men excessen og kernen i bøgerne er evig gyldig. Historiens emotionelle spor kunne være skrevet i 2024. Vi bliver mindet om afkroge i det menneskelige sind som ikke altid er behagelige, men beklageligvis er der.
© Another World Entertainment
Filmanmeldelse: BØNDERNE. The Peasants/Clopi. Historisk drama. Instruktion: Dorota Kobiela Welchman og Hugh Welchman. Medvirkende: Jagna-Kamila Urzedowska, Antek Boryna-Robert Gulaczyk, Manciej Boryna-Miroslaw Baka, Hanka Borynowa-Sonia Mietielica m.fl. Foto: Szymon Kuriata, Radek Ladczuk og Kamil Polak. Musik: Lukasz Rostkowski. Manuskript: Dorota Kobiela Welchman og Hugh Welchman.
Filmanmeldelse: BØNDERNE – se trailer her
Filmanmeldelse: BØNDERNE er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm