Litteratur

Boganmeldelse: PETERS BOG

Boganmeldelse: PETERS BOG

 

Vinter uden sne II

 

 

 

 

Boganmeldelse: PETERS BOG

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘ …….. det er en skræmmende og fascinerende trilogi …….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peters bog er anden del af trilogien: Vinter uden sne. Peter er vokset op i en dysfunktionel familie hvor faren var en ambitiøs forretningsmand. Han døde desværre af sit alkoholmisbrug i en alder af 42 år. Peter mærkede smerten på sin egen krop og har i sit voksenliv et dilemma med at kunne forstå sin fars adfærd i forhold til det at have en familie. Peter har haft et omflakkende liv som barn og på en eller anden måde har han taget det med i sit voksenliv.

 

 

 

I ‘Vinter uden sne II’, er Peter flyttet fra sin mor i Sverige til København og har taget en gymnasial uddannelse. Han får arbejde i et rederi som trainee, og bliver udstationeret i Spanien. Peter har mange ambitioner og interesser. Specielt fokuserer han på at skrive bøger og male. Begge dele er han god til, det skal bare øves. Et forlist forhold til hans nittenårige jævnaldrende ekskæreste Anne, bliver pludseligt påtrængende, da hun står i Valencia for at besøge ham. Det viser sig at de faktisk elsker hinanden og efter en turbulent tid i det spanske, tager de tilbage til Danmark. Han bliver udlært som journalist på journalisthøjskolen, Anne studerer økonomi. Hun modtager et stipendieophold til Washington, USA, og de rejser begge derover.

Den sociale arv

Peter begynder at skrive som en besat for at få økonomien til at hænge sammen. Artikler bliver skrevet og sendt hjem til det nedadgående Dagblad, hvor Peter har en tjans som en slags udenlandskorrespondent. Han får et grundigt indblik i, hvordan man skaber kontakter i USA og at nyhedsstrømmen fungerer anderledes end i Danmark. Anne er blevet gravid, de vender hjem til Danmark og slår sig ned i en lille lejlighed. Peter får det job som han altid har ønsket sig: at skrive meningsfuld journalistik.

 

I de næste 10 år knokler Anne og Peter for at nå deres vej til toppen. Uden Peter selv er klar over det, er han ved at gentage farens historie. Han bliver ærgerrig og hans virkelighedsrealitet overfor familien og ham selv bliver totalt negligeret. Mønstret er det samme, han drikker mere og mere, går ud, holder møder, inviterer gæster, samtidig med at han er fuldstændig fraværende overfor familien. Ægtefællerne skyder skylden på hinanden. Deres indbyrdes utilstrækkelighed bliver mere og mere udpræget. Vi ser med tydelighed, hvordan den sociale arv kommer til at hænge som en usynlig skygge over Peter.

 

Det er nye tider og Peter har de rigtige ideer. Han er fremsynet, kreativ og begavet. Han glemmer undervejs at vindene blæser på en anden måde end tidligere, og arbejdskulturen har langsomt forandret sig. Ingen finder sig i en kolerisk chef, uanset hvor dygtig han er. Samarbejde er nøgleordet i det nye århundrede og det kan Peter ikke helt indordne sig under. Desuden kan den begyndende finanskrise mærkes. Hans familie lider under hans fravær. Hans verden er ved at brænde sammen. Peter er nu i midten af fyrrene og begynder at løbetræne, for han ved det er nu han skal vende skuden, hvis han skal komme på højkant igen. Alligevel drikker han, hårgrænsen er vigende, Anne har sat ham stolen for døren, hans søn har vendt ham ryggen. Kort sagt, hvad nu?

Lindholm

Mikael Rauno Lindholm (f. 1961), har et stort og mangesidet forfatterskab bag sig. Han er uddannet journalist og har virket som dansk-og finlandsjournalist. Desuden har Lindholm bl.a. været chefredaktør på mange landsdækkende medier samt udenrigskorrespondent og stiftede i 2008 udviklingshuset, Innovation Inside. Han har udgivet bøger om f.eks. ledelse, samfundsøkonomi, innovation samt skrevet en række kriminalromaner sammen med sin hustru Lisbeth Zornig.

 

Michael Lindholm besidder en særlig evne til at tidsbeskrive steder og situationer og garnerer fortællingen med musikstykker/numre, der er med til at give et tydeligt billede af den tid hvor livet for Anne og Peter er beskrevet. Det er gældende hele vejen i romanen. Musik spiller en central rolle. Vi kan alle sammen relatere til et stykke musik vi har hørt i en specifik situation, som har haft betydning for os. Michael Lindholm er god til at finde lige netop den musik som afspejler et stemningsbillede af Peters følelser og indre liv og dilemmaer. Vi kan alle genkende os selv stående i dagligstuen og blive nostalgiske til et nummer vi har hørt for 30 år siden, hvor det gjorde et dybt indtryk på os, fordi vi på det tidspunkt havde oplevet et stort emotionelt øjeblik.

 

Hovedpersonen Peter tager ubevidst alle farens dårlige vaner med sig. Han er ovenikøbet afstandtagende fra hans levevis og opførsel og ser slet ikke at han selv er på vej ad den samme sti. Lindholm bruger et medrivende sprog, fyldt med letforståelige metaforer, der gør romanen interessant og levende. Personbeskrivelserne er strålende. Du lærer alle Peters venner og fjender at kende på godt og ondt. Det er en skræmmende og fascinerende historie om et menneske der ikke kender sine begrænsninger og lader sig fortære af sine ambitioner og egne behov.

 

Det er virkelig irriterende, at der nu igen, skal gå et stykke tid før vi kan få afslutningen på hele historien, samtidig med at Peters bog kunne have været dobbelt så lang. Hvis man ikke har læst den første bog i trilogien, Linneas bog, kan den kun anbefales varmt. Som sagt, jeg glæder mig til det sidste bind i serien, og det kan du også roligt gøre.

 

 

 

Læs også Freverts anmeldelse af Linneas bog her

 

 

Boganmeldelse: PETERS BOG – Vinter uden sne II. Forfatter: Michael Rauno Lindholm. Udgivet på forlaget Alhambra.

 

 

 

Boganmeldelse: PETERS BOG – se mere her

 

 

 

 

Boganmeldelse: PETERS BOG er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm