Film Interview

CPH:DOX – ‘EPICENTRO’✮✮✮✮✮

CPH:DOX – ‘EPICENTRO’

En film af Hubert SAUPER

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

Redaktionsmanifest CPH:DOX 2021

Vi har i mange år fulgt CPH:DOX med stor interesse.

I år har vi strømlinet vores anmeldelser, så de alle koncentrerer sig om to overordnede punkter:

1: Beskrivelse af filmen. Hvad filmen handler om.
2: Filmens dramaturgi. Hvordan grebet (mode) er tilrettelagt i dokumentarfilmen.

 

 

Cubas ideologi

I Saupers dokumentarfilm bringes vi til det moderne Cuba, der er bygget op omkring, at ingen ejer alt, men alle har nok. Da Sovjetunionen i slutningen af 1980’erne brød sammen, trak den socialistiske storebroder stikket ud af sin mangeårige support af Cuba og det kunne virkelig mærkes hos den socialistiske lillebroder i Caribien.

Ulighed med resten af verden

Sauper bringer sit kamera tæt på lokalbefolkningen og det fører os bl.a. til 8-10 årige piger, der er politisk bevidste. De fortæller bl.a. om, at det kan virke provokerende, når amerikanerne kommer som rige turister. De beretter om, at de gerne vil vises respekt og behandles som ligeværdige partnere. Men at det kan være svært for dem at have disse følelser, når de står over for de rige amerikanere. De fine hoteller på øen koster mellem 300-800 dollars per nat. Over for det fortæller børnene om, at deres forældre tjener henholdsvis 4 dollars om dagen og 20 dollars om måneden.

 

Børnene er heller ikke tilfredse med Trumps politik om at lukke grænsen til USA, så cubanere, der stræber efter et bedre materielt liv, ikke kan komme ind i landet. De er i det hele taget utilfredse med Trumps politik.

Drømme

Børnene drømmer bl.a. om at komme til Disneyland og fortæller de har ‘the American dream’ – hvad den så end er. Vi ser to børn komme på besøg i en af de dyre hotellers flotte pool. Instruktøren forærer dem også kage ved poolens bar, som de mæsker sig med, men smilet stivner, da pigerne konstaterer, at de er blevet beværtet med kage, der koster 10 US dollars.

 

Vi besøger også Charlie Chaplins voksne barnebarn, der er skuespiller og musiker. Hendes datter drømmer om at blive skuespiller og vi ser et drama mellem mor og datter, hvor datteren er meget uartig og bliver straffet derfor. Det virker overordentligt virkelighedstro, man tror på det.

Fidel Castro

I filmen bliver døden og sorgen over Fidel Castros (1926-2016) død eksponeret. Man ser hvor meget Fidel betød for sit folk og hvad han har været med til at skabe af forhold på øen med en bl.a. tydeligvis veluddannet og oplyst befolkning, bevidste omkring deres egen situation og i forhold til verden.

 

Overalt i gaderne ser man portrætter af den argentinsk marxistiske revolutionær Che Guevara (1928-1967), der tog del i den cubanske revolution. Che Guevara var arkitekten bag den cubanske regerings nære forhold til Sovjetunionen, og det var Guevara, der bad om, at sovjetiske mellemdistanceraketter skulle udstationeres i Cuba, noget som i 1962 førte til Cubakrisen. En overgang fungerede han også som cubansk industriminister og chef for Nationalbanken.

Indtryk af befolkningen

Med deres store danseglæde i tætte positioner med klaprende sko får man indtryk af, at sensualitet er noget meget fremherskende for cubanere. Ellers på trods af f.eks. manglende rindende vand i nogle huse virker cubanerne med deres mange smil og deres dans og musik meget glade og tilfredse med deres hverdag.

 

Desuden nævnes det også i filmen, at man kan færdes trygt i Cuba også om aftenen.

Dramaturgi, hvordan

Filmen er lavet participatory eller interactive, da filmholdet deltager i handlingen, filmmageren har kommentarer og spørgsmål, som han lader de medvirkende svare på med uddybende udredninger. Sauper møder cubaneren på gulvet i øjenhøjde.

 

Værket er fremstillet på en sådan måde, at man får både ånden og sjælen med. Man kan ligesom lugte cigaren og transpirationen og svedperlerne på panden.

 

Dokumentarfilmen ‘EPICENTRO’ giver et rigtig godt indblik i det moderne Cuba, hvad der rører sig i befolkningen.

 

 

 

Foto: CPH:DOX

 

 

Indlægget er skrevet af G. Boeholt, KULTURINFORMATION