AKTUELT Interview Litteratur Musik Rejser

DEN MUSIKALSKE HÆDERSMAND – Stefan G. Rasmussen

DEN MUSIKALSKE HÆDERSMAND – Stefan G. Rasmussen

 

– et besøg hos en sanger, musiker og tidligere luftkaptajn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEN MUSIKALSKE HÆDERSMAND – Stefan G. Rasmussen

Fotograf:  Søren Wesseltoft. Tribute to Legends. Optræden med Stefan G. Rasmussen og et udvalg af sange,

der også er sunget af hans egne forbilleder.

 

 

 

 

 

Githa Schultz fra KULTURINFORMATION har besøgt den levende legende i hjemmet i Holbæk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stefan G. Rasmussen måtte som 44-årig i 1991 opgive sit drømmejob som luftkaptajn i SAS, efter at have nødlandet SK 751 af flytypen MD-81. Med motorer der satte ud på grund af teknisk fejl, men hvor alle 129 ombord overlevede flystyrtet i en flykrop, der brækkede i tre dele ved crashet på en mark, lidt udenfor Stockholm.

 

Siden da har Stefan G. Rasmussen været på flere karrierestier, blandt andet som politiker i Folketinget, medlem af Byrådet i Frederikssund og buschauffør i Holger Danske Bustrafik.

 

Og udover stadig at være en efterspurgt foredragsholder i forbindelse med flyhavariet i 1991 har Stefan G. Rasmussen fra 2005 helliget sig sangen og musikken som fuldtidsbeskæftigelse og efterhånden brudt igennem lydmuren til publikum, som ofte ikke er klar over hvilken dygtig saxofonist, mundharpespiller og fremragende komponist- og sanger med en lækker crooner stemme på flere sprog, Stefan G. Rasmussen også er.

 

 

 

 

 

 

DEN MUSIKALSKE HÆDERSMAND – Stefan G. Rasmussen

Verdens Mindste Big Band består af Stefan G. Rasmussen

 

 

 

 

 

 

Domestic og International

Da Tidsskriftet KULTURINFORMATION besøger Stefan G. Rasmussen i hjemmet i Holbæk, er han netop hjemvendt fra Alanya, hvor han har optrådt for gæster hos Dolphin Gruppen/Ans Rejser blandt andet i duetter med Kirsten Siggaard.

 

Gennem flere år har han optrådt i bandet Dreamband til alle mulige forskellige events. Dreamband består af fem ældre herrer med mere end 374 års livserfaring og ikke mindre end 315 års musikererfaring.

 

Bandet tæller Stefan som vokalist, Niels Elberling på piano, Karsten Kristensen på trommer, Jørgen Lykkegaard på kontrabas og Jubbe Netterstrøm på tenorsax.

 

De har blandt andet optrådt på Hotel Sidesporet i Holbæk i forbindelse med en indsamling til ukrainske flygtningebørn, hvor også eksempelvis Caroline Henderson, Poul Krebs og Rasmus Lyberth var på plakaten.

Studio of Music and Fame

I Stefan G. Rasmussens hus er et særligt Memory Lane-studie med saxofoner og andre blæseinstrumenter, mikrofon, nodestativ, en togbanesamling og en PC med to skærme, hvor Rasmussen sysler i computerens musikprogrammer og skaber nye numre eller øver sig på næste koncert.

 

På væggene hænger adskillige hædersbevisninger i forbindelse med hans redningsdåd i 1991, såsom: Ridderkorset, Den Internationale Pilot Organisation, IATA’s “Polaris Pris”, Den Internationale Passager Organisation, IAPA’s “Outstanding Service Award”, Det anerkendte fagskrift, Aviation Week & Space Technologys “Laurals Award” og “Hall of Fame Recognition”, og Den Svenske Konges Guldmedalje i Højblåt bånd.

 

På et foto kan man se den daværende svenske statsminister i 1991 Carl Bildt tilse det havarerede fly. Der er adskillige fotos af alverdens pinger- og statsoverhoveder, der hilser anerkendende på Stefan G. Rasmussen, blandt andet vores daværende kronprins af Danmark, nu Kong Frederik. En lille pudsig detalje er et foto af Stefan og Dirch Passers mor, som var top fan af Stefan, hvilket er let at forstå; han er et meget elskværdigt, sødt og et ydmygt menneske.

Stairway to Heaven

Stefan G. Rasmussen er også opfinder og kunstner og har eksempelvis lavet en skulptur, der hedder Stairway to Heaven, efter Led Zeppelins klassiker af samme navn og hvis tekst Stefan også har set kunstlyset i. Tekst er meget vigtig for Stefan og han synger kun tekster, han selv kan relatere til og synes om.

 

Skulpturen Stairway to Heaven pryder Holbæk hjemmet, der også har udsigt til en sø og ligesom ligger lidt eleveret. Og det er ikke tilfældigt at huset ligger lidt højt, fordi Stefan vil helst bo et sted, der ligger højt, for som han siger:

 

 

“Ude i horisonten er der vidde, bogstaver og sætninger, melodier, toner og harmonier”

 

 

Da Stefan fløj, kunne han ikke dyrke musikken på grund af skiftende arbejdstider udover et familieliv, der også skulle passes.

 

Da han for nylig skulle optræde for en flok seniorer var ‘Fly Me to the Moon’ overraskelsessangen. Forinden var han blevet præsenteret som tidligere luftkaptajn Stefan G. Rasmussen, der kan så meget andet end at flyve flyvemaskiner.

 

Og det er ofte i overraskelsesmomentet at publikum finder ud af at manden faktisk er gennemmusikalsk.

 

 

 

 

 

 

 

DEN MUSIKALSKE HÆDERSMAND – Stefan G. Rasmussen

Stefan G. Rasmussens skulptur Stairway to Heaven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PTSD

Det var ikke selve flystyrtet, der udløste stressdiagnosen PTSD hos Stefan, derimod mistænkeliggørelse fra udredningskommissionen og efterspillet i forbindelse med havariet.

 

Frygteligt og nærmest absurd at redde så mange menneskeliv og så alligevel blive mistænkeliggjort for en flyulykke og en beslutning, der skulle tages på nanosekunder af kaptajn Rasmussen, da flyet holdt op med at fungere i luften.

 

Jeg har været stewardesse i samme selskab som Stefan G. Rasmussen og med forargelse husker jeg da en topchef i SAS i forbindelse med Hudson River flystyrtet i januar 2009, på den danske nationalkanal udtalte noget arrogant eller nøgternt alt efter smag og helt uimponeret: Kaptajn Chesley Sullenberger på US Airways flight 1549 gjorde bare det, han var trænet i, right!?!

 

Som om det da er det naturligste i verden at crashe et fly i Hudson River, på en mark i Sverige eller eventuelt i Tivoli!

 

Også selvom piloter årligt nødtræner flightsimulator og katastrofesituationer, ender virkelighedens flystyrt oftest fatalt og ingen overlever, uanset nødtræning.

 

Til enhver med flyskræk må vi hellere åbenbare at det at flyve, trods alt er noget af den sikreste måde at lade sig transportere rundt på. Hvorimod blodpropper i luften er det, der slår flest passagerer ihjel.

 

Man kan stadig klappe i hænderne af hædersmændene og flyheltene Rasmussens og Sullenbergers indsats, hvor alle passagerer overlevede.

 

I dag lever Stefan med PTSD og siger at musikken og sangen til gengæld, har reddet ham mange gange.

 

Ligesom det er populært fra regeringens side eksempelvis at undskylde på vegne af nogle af fortidens synder, ville det også klæde diverse instanser officielt at undskylde til Stefan G. Rasmussen for at forsøge at tørre ulykken af på ham, men han regner ikke med noget, også selvom han blev pure frikendt.

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Stefan G. Rasmussen under sin grundlæggende pilotuddannelse i 1972 på Williams Air Force Base i Arizona. Glaskuglen er indsat – en gave fra en lille dreng der overlevede nødlandingen den 27. december 1991. Ridderkorset er i fornemt selskab sammen med glaskuglen, og andre gunstbevisninger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De små glæder med stor effekt

Udover at Stefan G. Rasmussen fik Ridderkorset og H.M. Dronning Margrethe dengang udtrykte begejstring over den måde han repræsenterede Danmark på efter ulykken, er et andet stolt minde i hans liv som luftkaptajn også et knus fra SAS’ daværende CEO Jan Carlzon.

 

Som i forbindelse med en National Geographic-film om ulykken i en tale til Stefan G. Rasmussen, sagde: ‘Det er min helt og ham skal I lytte til’ udover at Carlzon personligt dybt beklagede det forløb, Stefan var blevet udsat for af mistænkeliggørelse.

 

Desværre er der heller ikke evig pension til et menneske, der redder så mange menneskeliv selv, men får stress og dermed frataget sit flycertifikat og skal genopfinde sig selv og stadig forsørge familien.

 

En andet dejligt minde Stefan har kært fra dengang, var da den lille dreng Daniel som havde været ombord på flyet d. 27. december 1991, kom hen til Stefan under et efterfølgende møde med besætning og passagerer, og spurgte om han var kaptajnen.

 

Og da Stefan svarede ja, stak den lille dreng hånden i lommen og gav sin yndlingskaptajn sit bedste eje; en lille glaskugle og sagde tak. Glaskuglen befinder sig i royalt selskab med Ridderkorset og alle de andre flotte tilkendegivelser på væggene i musikstudiet.

 

Stefan G. Rasmussen har i øvrigt skrevet to bøger, den ene handler om flyhavariet i 1991 med titlen ’Det gælder dit liv’. Den anden bog er en antologi med titlen ’Du ska’ ikk’ spør’e mig’. Glimrende bøger om vidt forskellige situationer i Rasmussens liv, med en del oplevelser få har været igennem, må man konstatere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Fotograf:  Søren Wesseltoft. Koncert i Alanya i maj 2024 med

Dolphin Gruppen / Ans Rejser i en duet med Kirsten Siggaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efterspillet

De jyske rødder kalder og på et tidspunkt vil Stefan gerne rykke tilbage til Jylland, selvom han også elsker sit sted i Holbæk. Da vi kommer kørende i hans rød-hvide VW California, står der en flok børnehavebørn ved et busstoppested og vinker løs.

 

Stefan er nok mere populær end han giver sig selv kredit for og jeg tænker det vil være et tab for Djævleøen, hvis randrusianeren suser tilbage til Jylland.

 

I antologien ‘Du ska’ ikk’ spør’e mig’ er der en meget fin og rørende digtsamling af Stefans mor, så der løber en kunstneråre i familien udover Stefans. En af hans drømme er at få sat musik til digtene, så der er noget at glæde sig til, både for Stefan, men også for os andre.

 

Inden handlingens mand Stefan kaster sig over at komponere musik til digtene, er der lige et par jazzfestivaler over sommeren og andre optrædener i løbet af året, hvor Stefan G. Rasmussen synger og spiller, blandt andet på Ærø Jazz Festival.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

Fotograf: Flemming Karlsen. Dreamband på Sidesporet i Holbæk i en støttekoncert til fordel for Ukrainske flygtningebørn.

 

 

 

 

 

 

Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Blæseinstrumenter og heltedåds fotografier på væggen i studiet for musikalsk kreativitet.

 

 

 

 

 

 

 

DEN MUSIKALSKE HÆDERSMAND – Stefan G. Rasmussen – se mere her

 

 

 

DEN MUSIKALSKE HÆDERSMAND – Stefan G. Rasmussen – her kan du booke til foredrag og underholdning

 

Her finder du videoer

 

 

 

 

 

 

 

DEN MUSIKALSKE HÆDERSMAND – Stefan G. Rasmussen er skrevet af Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm