Litteratur

‘Den Store Drøm’ af Jeffrey Archer – en boganmeldelse

‘Den Store Drøm’ af Jeffrey Archer

– en boganmeldelse

 

'Den Store Drøm' af Jeffrey Archer - en boganmeldelse

 

 

✮✮✮✮

 

 

“Den over 600 sider lange roman ‘Den Store Drøm’ er opslugende fra ende til anden”

– G.Boeholt, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

Hvis du kunne lide ‘Tornfuglene’ af Colleen McCullough og ‘Borte med Blæsten’ af Margaret Mitchell, vil du synes om denne roman.

 

Bogen handler om en dreng henholdsvis ung mand, der hjælper sin farfar med at sælge grøntsager fra en trækvogn i slumkvarteret East End i London, England. Men han har større ambitioner. Romanen tager sin begyndelse i ca. år 1900 og fører os med på en rejse på mere end 5 årtier.

 

Bogen fører os både til New York, hvor hovedpersonen Charlie Trumper vil over for at studere varehuse, da hans plan er at åbne verdens største varehus. Vi bliver også taget med til Australien, for der skal der også foretages research, men af en helt anden karakter.

 

Man følger hovedpersonen igennem to verdenskrige, hvor han deltager ved fronten i den Første.

 

Da Trumper kommer hjem fra krigen og intet har tilbage fra før, venter der ham en overraskelse. Han starter igen med at sælge frugt og grønt, men denne gang i en fysisk forretning og herfra udvikler tingene sig.

Drømmene udleves

Hans ambitions niveau er højt og han er meget stræbsom. Undervejs møder han mange udfordringer, men får sig også en kone og sammen styrer de mod samme mål.

 

Hans kone er både meget foretagsom og ambitiøs, som sin mand. F.eks. får hun sig en universitetsuddannelse i kunsthistorie, selv om hun kommer fra slumkvarteret East End og hendes far er død, så hun har ingen forældre til at hjælpe sig økonomisk. Hun må helt selv betale sit universitetsstudium. Undervisningen koster penge og der er ikke noget, der hedder SU.

 

På trods af en indædt fjende, som hele tiden forsøger at lægge dem hindringer i vejen både professionelt og personligt, klarer de sammen skærene, men oplever også store sorger undervejs.

Nye drejninger og Cliffhangers

Bogen er svær at slippe og er fuld af overraskende nye drejninger. Som man føler sig helt tryg, sker der noget helt uventet både af god og dårlig karakter. Det kan f.eks. være de oplysninger, der kommer frem ved researchen i Australien.

 

Værket er inddelt i personer, så man følger deres vinkler af historien og herfra får man forklaringer, som en af de andre personer kun løftede sløret af, en slags cliffhanger. F.eks. ser fortællingen det fra hovedpersonens Charlie’s synspunkt ad fire omgange, hvor hans kone Becky’s synspunkt kommer frem ad tre omgange. Desuden ser man tingene fra veninden Daphne’s synspunkt og også fra det første medlem af bestyrelsen i den forretning, de opbygger, Oberst Hamilton’s.

 

Når jeg nævner ‘Tornfuglene’ og ‘Borte med Blæsten’ til at starte med, er det fordi ‘Den Store Drøm’ udkom i første udgave på dansk i 1992 og den er lige som ‘Tornfuglene’ og ‘Borte med Blæsten’ med lidt klassisk traditionel ‘old school’ over sig. Man fornemmer, at den er skrevet for tredive år siden.

 

Du ønskes rigtig god læsning med en gribende roman i hænderne.

 

 

'Den Store Drøm' af Jeffrey Archer - en boganmeldelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeffrey Archer. Foto: Broosk Saib

Udgivet på: Lindhardt og Ringhof Forlag A/S
Udgivet: December 2020
Antal sider: 607

 

 

‘Den Store Drøm’ af Jeffrey Archer – en boganmeldelse er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION