Film

FILMANMELDELSE: CORSAGE

FILMANMELDELSE: CORSAGE

 

 

 

 

 

Corsage

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

‘ …. er smukt fotograferet og giver et godt indtryk af tiden og dens storladenhed …’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

Vi befinder os i Østrig. Året er 1877 og kejserinden af Østrig fylder 40 år. Elisabeth (1837-1898), blev i 1854 gift med Kejser Franz Josef. Faktisk skulle Franz Josef, FJ, have været gift med hendes søster Helene, men FJ faldt for den livlige og meget smukke Elisabeth, der af familie og venner blev kaldt Sisi. Hun tilhørte huset Wittelsbach og var datter af Max Josepf, hertug i Bayern og prinsesse Ludovika Wilhelmine, hertuginde i Bayern.

Tidens norm

Sisi er træt af at skulle underkaste sig tidens idealer, som indbefatter en hvepsetalje og må leve på et minimum af mad, for at kunne holde vægten. Hendes måltider består af tynde skiver appelsin, tyndt skåret kød, og hvis der skal spises dessert, er det højst en skefuld. Indimellem skejer hun ud og det koster i den anden ende.

 

Der bliver motioneret efter alle kunstens regler. Fægtning, ridning, gymnastikringe hænger ned fra loftet etc. Samt en daglig vejning hører til dagens program. På hendes fødselsdag skal hun puste lys ud på sin lagkage, der er stor som et tebord, og klarer det lige. Hun er træt og opgivende.

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: CORSAGE

Foto: Robert Brandstaetter

 

 

 

 

Sisi og FJ mistede deres første barn Sofie, da hun var 2 år gammel. På det tidspunkt havde kejserparret kun været gift nogle få år og selvom de fik flere børn, blev deres ægteskab ikke det samme som tidligere, hvor de havde været meget lykkelige. Sisi kom sig aldrig over tabet af datteren og mistede en del af sin livsgnist.

 

Det hjalp heller ikke på humøret, at hun hver dag måtte bruge timer på at få flettet sit knælange hår, som skulle sættes op i fantastiske frisurer. Samtidig plagede hendes vægt hende, så hun strammede korsettet mere og mere ind.

 

Det må have været helt og aldeles rædselsfuldt og sundhedstruende, at skulle snøre sig ind på den måde, hvor taljen reduceres med mere end en tredjedel. Kvinder har ligget under for skønhedsidealer altid og vi gør det endnu. Vi farver håret, botox er blevet en rigtig god ven for mange, der findes slankekure i de fleste dameblade osv. Skønhedsoperationer af alle slags, er blevet ret almindelige. Ja, vi kvinder er blevet bedre til at sige stop for forfængeligheden, men der er vist et stykke vej endnu.

Et stop – en frigørelse

Sisi sagde stop. Hun ville ikke mere. Det må også være vanskeligt at skulle forsage alt det man godt kan lide, bare for at skulle undgå folks sladder og ondsindede rygter. Uanset hvad hun foretog sig, var alles opmærksomhed rettet mod hende. Det hjalp heller ikke på hendes image, at hun rejste meget, nogle gange flere måneder ad gangen og alene. Kun sekunderet af sine nærmeste kammerpiger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: CORSAGE

Foto: Ricardo Vaz Palma

 

 

 

 

 

Efterhånden er Kejserinden reduceret til sin mands galionsfigur og hun begynder at gøre oprør. Langsomt og stille lægger hun en plan for, hvordan hun kan frigøre sig fra de snærende bånd.

En smuk film

Filmen er smukt fotograferet og giver et godt indtryk af tiden og dens storladenhed. Du er ikke et øjeblik i tvivl om, hvor du befinder dig. Persongalleriet omkring Sisi danner en velspillet tyngde til at vi kan forstå kompleksiteten i hendes sind. Hendes tætte forhold til fætteren. Det uforløste forhold til hendes ridelærer. Det akavede og alligevel tætte forhold til børnene, som hun forguder. Hendes kammerpiger, der er med på hendes ikke altid helt politisk korrekte ideer. Franz Josef der er forstående til en vis grad, men ikke magter at finde sig i hendes luner.

 

Kort sagt er det en film om frigørelse på en tid, hvor det var vanskeligt at bryde med normerne og hvor en af de mest fremtrædende og iøjnefaldende kvinder, etablerer sin egen lille kvindefrigørelse. Flotte præstationer, men måske kunne den godt være klippet lidt mere stramt.

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: CORSAGE

Foto: Robert Brandstaetter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: CORSAGE – se trailer her

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: CORSAGE. Manuskriptforfatter og instruktør: Marie Kreutzer. Medvirkende: Vicky Krieps-Elisabeth, Florian Teichtmeister-Franz Joseph, Katharina Lorenz-Marie Festetics, Jeanne Werner-Ida Ferenczy, Alma Hasun-Fanny Feifalik m.fl. Ledende fotograf: Judith Kaufmann BVK.

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: CORSAGE er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION