FLANØR af Claus Høxbroe
Litteratur

FLANØR af Claus Høxbroe

FLANØR af Claus Høxbroe

Slitage af fortovet – Greatest hits København – en digtsamling

 

 

 

 

 

 

 

 

FLANØR af Claus Høxbroe

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

Endnu engang disker poeten Claus Høxbroe op med en perle i blankpoleret stål. FLANØR er et særligt udtryk – og vi behøver ikke at gætte os til, hvad en FLANØR er. Vi finder nemlig definitionen på bogens bagside. Her betegner Høxbroe sig selv som den formålsløse brostensslider, der vandrer dagligt gennem byens kvarterer. Den ‘behagelige lediggænger’.

 

Da forfatteren her er ude i et slet skjult skælmsk omvendt kompliment af sin egen karakter, kunne man tilføje synonymer som ‘dagdriver’, ‘vandringsmand’ eller ‘råsålsfiler’.

‘Store Claus’ er på banen

Høxbroe er, som de fleste ved, så meget mere end en dovenlars. Inden for digteriet fornærmer man næppe manden ved at betegne ham som ‘Store Claus’. Nuvel, han driver rundt i bydelene, og får sig en skarp på den lokale i storbyjunglens brune værtshuse, men han gør mere end det – Høxbroe formidler stemninger, betragter, undrer sig, stiller spørgsmål og præsenterer synspunkter.

En tyksak bog

FLANØR er en lækker 230 sider sag om København på godt og ondt. De fejlslagne byfornyelser, ugler i mosen, slidte hotelværelser, duller og damer, pølsevogne, nedrivninger, lommetyve og flere damer. Og det kan jeg godt li!

 

Forfatteren er yderst produktiv, og udgiver op til flere digtsamlinger om året, hvorefter der følger en turné. Sådan må det være, hvis man skal leve af det.

 

Naturligvis er de mange udgivelser ikke lige tykke, og jeg har tit i anmeldelserne ‘klaget’ over, at når man var allerbedst i gang med bogen hørte den op – og ligeså tit understreget, at det jo blot betød, at jeg med længsel kunne se frem til den næste kommende udgivelse, der snart måtte stå for døren. Dette er der rådet bod på nu, ved at vi her ser en tyk opsamling med udvalgte samlede københavnerdigte, som selvfølgelig også indeholder nyt stof.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FLANØR af Claus Høxbroe

Foto: Morten Lundrup

 

 

 

 

Bydistrikterne

Jeg kan gode lide måden, værket er opdelt på. Vi kommer nemlig på rundtur i bydelene en for en. Veje og værtshuse kommer under pennen. Facader og baggårde kommer under pennen. Og ikke mindst klientellet kommer under pennen. Hvert distrikt og afsnit er illustreret af fotografen Morten Lundrup.

 

Jeg nyder tonen, faconen og jargonen. Revserierne lader ikke vente på sig: For hvordan kan en nation hylde Kim Larsen som en folkehelt og uudråbt Ridder af Dannebrog, mens man med den anden hånd river de bydele og bygninger ned, som skabte ham?

 

I porte og baggårde ser vi også socialrealistisk på lejeboligernes rodede tilgroede haver, mens den anden side af baggården er tilhørende pamperne i ejerboligerne, hvor det velfriserede og fisefornemme overskygger solsiden.

 

FLANØRens københavnerdigte er et uundværligt must for alle københavnere, og tro mig: Når jeg beskæftiger mig med Høxbroe, tager jeg mig selv i at slentre betragtende gennem de neonoplyste regnfulde gader med hatten på sned og kraven op, mens asfalten nedbrydes under mine størrelse 45 – måske er jeg en flanør?

 

 

 

Fuld diskretion en selvfølge

De kan bestille FLANØR på forlaget www.gentlemensjockeyclub.dk og få den direkte, men diskret, leveret af det kongelige danske postvæsen og anbragt i Deres postkasse.

 

 

Se vores øvrige anmeldelser af Høxbroes værker her

 

 

FLANØR af Claus Høxbroe er anmeldt af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION