Fuglsang Kunstmuseum – kunst og natur
reportage af Niels Lyksted
Fuglsang Kunstmuseum. Tekst & foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
‘ …… området er en fantastisk oplevelse for en stille iagttager og naturven ….. ‘
– Niels Lyksted, KULTURINFORMATION
Området ved Fuglsang byder på en enestående kombination af kunst og natur. Kulturinformations udsendte blev lokket til stedet af en fornem temabaseret udstilling, der rummer nogle af L.A. Rings bedste værker. Men området har langt mere at byde på, og det hele kan opleves på blot otte timer inklusiv offentlig transport fra København.
Lad mig begynde med museet. Fuglsang Kunstmuseum er beliggende lige op til et af Danmarks smukkeste naturområder: Skejten – en lille halvø på Guldborgsunds vestlige bred – beplantet med egetræer, der er omkring 300 år gamle. Mere herom senere.
Asger Jorn malede “De efterladte” fem år efter 2. verdenskrig sluttede. Men den kolde krig kastede en massiv skygge over freden. Han var bange for, at det hele ville gentage sig. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Museets indretning
Fuglsang Kunstmuseum har til huse i et moderne bygningskompleks, der blev indviet i 2008. Det rummer en række mindre rum, som er rammen om museets faste samling. Hertil kommer en række store rum, som primært anvendes til skiftende særudstillinger.
Samlingen kommer fint rundt om dansk kunst fra slutningen af 1700-tallet til i dag. Hovedvægten ligger på perioden fra 1900-1950, dvs at vi bl.a. kan opleve kunst fra Vilhelm Hammershøi til Asger Jorn.
Museets samling
Lad os starte med samlingens tidligste værker. Her finder vi kunstnere som 1700-tallets store portrætmaler Jens Juel og guldaldermaleren P.C. Skovgaard. Herpå springer vi videre til Kristian Zartmann, Skagensmalerne, Fynboerne og modernister som Vilhelm Lundstrøm, Jais Nielsen og Olaf Rude. Hertil kommer Cobra-malere som Egill Jacobsen og Asger Jorn.
Skal jeg jeg fremhæve enkelte værker må det blive Vilhelm Hammershøis malerier “Fra British Museum. Vinter”, 1906, og “Landskab (Falster)”, ca. 1890, samt Asger Jorns “De efterladte”, 1950.
Vilhelm Hammershøi, “Landskab (Falster)”, ca 1890. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Landskabsfotos fra Skejten med krogede egetræer. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Olaf Rude
Og så kommer vi naturligvis ikke uden om Olaf Rudes værker fra Skejten. Det tidligste er fra 1909. Der er tale om en abstraktion, hvilket giver maleriet en drømmeagtig karakter. Måske er der tale om et motiv baseret på barndomsminder? Et senere værk gengiver Skejtens gamle egetræer mere naturalistisk. Formentlig er det malet på det tidspunkt, hvor Rude udførte bestillingarbejdet til folketingssalen bestående af de to velkendte egetræer i stort format (300 x 325 cm).
En særlig attraktion ved museet er et tresidet rum med panoramavinduer, der muliggør en 180 grader udsigt over området med et klart blik til Skejten. En slags naturens eget landskabsmaleri.
Olaf Rude, “Skejten”, 1909. En gådefuld stemning hviler over kystlandskabet Skejten tæt ved Fuglsang Kunstmuseum. Et landskab som kunstneren var nært fortrolig med fra barnsben. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Landskabsfotos fra Skejten med krogede egetræer. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Skejten
Via en omkring en kilometer lang markvej ankommer man fra museet til Skejten. Der er tale om et naturområde med våde, ujævne stier og primitive broer. Her er støvler – eller hellere gummistøvler – et must. Men det lønner sig.
Området er en fantastisk oplevelse for en stille iagttager og naturven. Stednavnet hentyder til det oldnordiske ”skejt”, hvormed menes et sted, hvor der fandt hestekampe sted. I sommerhalvåret afgræsses Skejten af kreaturer.
Lige uden for Skejtens hovedindgang ligger en ældre bygning, der fra 1950-2007 har været stillet til rådighed for en række kunstnere heriblandt Maja Lisa Engelhardt.
Fuglsang Herregaard. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Fuglsang Herregaard
På vejen tilbage til museet passerede jeg Fuglsang Herregaard, som i mere end et århundrede var et refugium for danske billedkunstnere og komponister.
I dag fremstår godset som et intakt herregårdshjem fra 1869, hvor historiens vingesus mærkes i de fredede bygninger og det smukke landskab. Bygningen er omgivet af en voldgrav og af et smukt haveanlæg.
Herregården fungerer i dag som forskerrefugium, hvor der afholdes symposier og konference, møder og kurser. Desuden virker herregården som hotel og som hjemsted for private arrangementer.
Fuglsang Kunstmuseum – kunst og natur, er som nævnt tilgængeligt fra København med offentlig transport fra København alt inklusiv på omkring otte timer.
Check med vejrudsigten, hvis du vil have en oplevelse svarende til den, der fremgår af artiklens billedserie. Det gjorde jeg!
Johannes Bjerg, “Abessinier”, 1914-15, bronzeskulptur. På trods af den indviklede positur er skulpturen i perfekt balance. Ses her i afdelingen for avantgarde. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Udsigten fra museet. Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved
NB: Du kan læse min anmeldelse af udstillingen “L.A. Ring – Årstiderne” her.
Niels Lyksted er også forfatter bl.a. til bogen Amager Fælled
Fuglsang Kunstmuseum – kunst og natur en reportage der er skrevet og fotograferet af Niels Lyksted, KULTURINFORMATION