Kunst

Københavns Museum: STAMSTEDER

Københavns Museum: STAMSTEDER

 

 

 

 

 

Københavns Museum: STAMSTEDER

Foto: Københavns Museum

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

En epoke er ved at rinde ud. Eller er den? Vi taler om de Brune Værtshuse i København. Faktisk er det blevet trendy at tage på et af de gamle værtshuse, få et par øl og opleve stemningen. I øjeblikket er der cirka 210 af dem tilbage i København. Hvorimod der var næsten 1500 i 80’erne, de forsvinder langsomt.

 

Tidligere lå de som perler på en snor i hele byen. Tiden var anderledes og der blev drukket på en helt anden måde end i dag. På arbejdspladsen var det almindeligt med en ‘gammel dansk’ til morgenmaden når én havde fødselsdag, og en øl eller to til frokost, var heller ikke noget der blev kommenteret.

Det sociale kontor

Udstillingen hedder STAMSTEDER, og det er og var, det de er. Et sted man går hen når man har fri, hvor du altid møder nogen du kender. Der er hygge, ingen stiller dumme spørgsmål, du kan få lov til at være dig selv. Et Stamsted har desuden igennem årene fungeret på mange forskellige måder, også fordi det for det meste er de samme personer der kommer der, så ingen er fremmede for hinanden. Man kan komme med sine problemer, læsse af, og som regel er der altid en der gider lytte til dig. Det er et slags socialkontor, terapicenter, værested og meget mere.

 

 

 

 

 

 

Københavns Museum: STAMSTEDER

Installationsfoto: Benni Johansson

 

 

Den ekstra daglistue

I 1800´talllet blomstrede værtshusene. Folk havde flere penge, industrialiseringen rullede frem. Der var mange arbejdere i København og boligerne var små med mange børn på få kvadratmeter. Mor passede børnene og far havde brug for et fristed, en ekstra dagligstue. Uden barnegråd og brok. Desværre gik det galt for adskillige familier. Pengene blev drukket op og der var mange småbørnsfamilier i krise, men værtshusene fortsatte i bedste velgående. Prostitution, sortsbørshandel og meget mere, var også en del af dagligdagen. Der opstod stærke bånd mellem værtshusenes kunder og det er en mentalitet der er bevaret indtil i dag.

Unik fotodokumentation af Thomas Skou

Det er nogle pragtfulde billeder Thomas Skou har taget. Hvert billede fortæller en historie og de personligheder vi stifter bekendtskab med på billederne, er ganske unikke. Det er tydeligvis en fotograf med særlig sans for dette specielle miljø og som i særdeleshed er detaljeorienteret.

 

Udstillingen når bredt ud. Mange helt unge vil synes det er spændende, fordi Stamstederne overhovedet ikke ligner de steder de kender og kommer i deres dagligdag. Unge der er blevet lidt ældre, vil genkende steder de er kommet som unge og de vil vandre ned ad memory lane, og huske de glade lykkelige dage. Ja, de brune værtshuse er et stykke dansk kulturhistorie som er helt unik. Andre lande har barer, pubber, tapas steder, caféer etc., der har deres egenart, så derfor er det en meget flot dokumentation, der er blevet resultatet af flere års arbejde, for at vise denne side af dansk kultur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Københavns Museum: STAMSTEDER

Installationsfoto: Benni Johansson

 

 

 

 

En kultur der overlever

Hvad man heller ikke lige umiddelbart tænker på, når man ser på det store oversigtskort over de nuværende værtshuse, er det massive antal steder der ligger på det såkaldte ”fine” Frederiksberg. Man har altid forbundet værtshusene med brokvartererne og Amager, men det er ikke korrekt. Der ligger 29 i postnummer 2000. Det mest kendte er nok ‘Vinstue 90’, der ligger på Gl. Kongevej. Det er jo nærmest en institution, hvor selv ”hattedamerne” kommer.

Tag STAMSTEDER med hjem

Der er blevet produceret en stor bog om Stamstederne, og ud fra det færdige resultat, er denne udstilling blevet til. Bogen vejer 3,5 kg, så det er ikke ligefrem godnat læsning, men flot som table book. Den kan erhverves på museet.

 

En virkelig fin og veltilrettelagt udstilling, der byder på et spændende tidsbillede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Københavns Museum: STAMSTEDER

Kat og øl på Café Fuglereden i Nord Vest Foto: Thomas Skou

 

 

 

 

 

Udstillingen Københavns Museum: STAMSTEDER – Københavns sidste værtshuse slutter 28. februar 2023. Fotograf: Thomas Skou.

 

 

 

Se mere om Københavns Museum: STAMSTEDER her

 

 

 

Københavns Museum: STAMSTEDER er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION