MISS VIBORG – en filmanmeldelse
✮✮✮✮✮
Filmen MISS VIBORG handler, som det fremgår af titlen, om en tidligere skønhedsdronning (spilles af Ragnhild Kaasgaard, kendt fra en lang række børneteaterproduktioner, se vores anmeldelse fra Riddersalen her. Kaasgaard leverer så unik en præstation, at vi imødeser hendes gennembrud på lærredet i denne spillefilmsdebut). Hun er nu blevet en ældre dame og der er ikke så meget Miss Viborg over hende længere.
Euforiserende stoffer
Hun bor alene og supplerer pensionen med at sælge forskellige euforiserende piller via sin pensionistknallert. Miss Viborg har sine faste kunder og sparer op til en time share lejlighed i Spanien. Hun har efterhånden fået lagt en del til side.
En dag ønsker naboens 17-årige pige Kate (Isabella Møller Hansen, der i øvrigt spiller eminent) også at erhverve sig nogle af Miss Viborgs godter, men det nægter Solvej, som er Miss Viborgs navn på navneattesten, da hun ikke sælger til børn.
Indbrud
Kate bryder så efterfølgende ind hos narkodealeren for at få adgang til piller eller/og penge. Den ældre hovedperson får beskadiget sit ben ved den lejlighed og Solvej finder sin egen måde at få hævn på. Hun får en klemme på Kate og tvinger hende på den måde til at assistere sig og herfra udgår et glimrende samarbejde.
Socialrealisme, der vil noget
En perle af en film. Kan absolut anbefales. Hvis man har set ‘BÆNKEN’ af Per Fly og var begejstret for denne, vil MISS VIBORG også falde i ens smag.
MISS VIBORG er socialrealisme på forreste række. Solvej er byens lokale gangster og pusher. Det handler om at befinde sig på samfundets bund, hvor så noget som regelmæssige tandeftersyn er en by i Rusland. Om hvordan man omgås lovene med jobtilbud o.s.v. Den ældre hovedperson kender alle knebene for at få flest mulige penge ud af systemet. Hun er inde i alle fiduserne. Vi gæster Underdanmark fra vores gyldne elfenbenstårn.
Moderen til Kate spilles af Josephine Park, der er en rigtig bitch og hønemor. Hun arbejder på den lokale dinér.
Filmen er livsbekræftende og humoristisk lavet. Cameraføringen er flot udført, velovervejet, velgennemtænkt og afprøvet på forhånd.
Bonus information om MISS VIBORG
Ved bio-eventet kunne instruktøren Marianne Blicher informere om, at det kun havde taget fem uger at optage MISS VIBORG. Så der var fart over feltet, hvilket blot har gjort filmen mere socialrealistisk.
Ligeledes blev det fortalt, at filmen på grund af coronarestriktioner kun er optaget på dansk lokation. Med al tydelighed kan instruktøren sit håndværk. Den oplysning, at alt er optaget i Danmark, kommer totalt bag på en. Man tror bestemt, at man befinder sig i udlandet med palmer bl.a.. Så selv om visse optagelser skal forestille udlandet, er det altså pæredansk.
Det skinner igennem, at der er gjort noget ud af scenografien. Man tror nærmest, at Solvej er en virkelig person, der bor gammeldags og i det grå beton. Så den er tæt ved at forekomme at være en dokumentar.
Marianne Blicher gjorde opmærksom på, at MISS VIBORG er bygget over en virkelig person, som boede i Houlkær i Viborg, hvor Blicher selv voksede op. Denne person var dog ikke pusher og narkodealer. Men som vi alle sammen kender det og som det fremgår af filmen, kan man befinde sig eet sted i sin ungdomstid og der kan så opstå forskellige forandrende faktorer i ens tilværelse og man befinder sig så pludselig et helt andet sted f.eks. på grund af sygdom, alderdom eller andre udefrakommende årsager.
Se filmen og mød både Poul Reichhardt og den rigtige Preben Elkjær fabelagtigt leveret af Kristian Halken.
Tjek trailer her
Tak for invitationen Pari Khadem:-) Film & Tv Gruppen i DJ støtter de danske film og deres bio event er åben for alle. Det eneste du skal gøre er: Følg @filmogtvgruppenidj og meld dig til bio event.
MISS VIBORG – en filmanmeldelse er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION