Film Interview

Wikke-Rasmussen – Ønskebiografen i BREMEN

Wikke-Rasmussen – Ønskebiografen i BREMEN

 

 

 

 

 

Wikke-Rasmussen – Ønskebiografen i BREMEN

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

Til dem der ikke kender Wikke-Rasmussen, siger jeg bare ‘Tak for i aften!’. Glem alt om koncerterne med Sven Svin i Hurup Hallen. ‘Hørte jeg ikke et råb om hjælp???’. ‘FUK!!!’.

 

Steen Rasmussen (f. 1949) og Michael Wikke (f. 1959) blev et makkerpar i start 80’erne, der dels indledte med satire i radioen, senere på monopol-tv, og endelig også film. Oftest fandt det sted på deres eget produktionsselskab ‘Græsted film og fjernsyn’ – den opvakte vil straks opdage, at selv deres firmanavn var satirisk.

 

 

Wikke-Rasmussen – Ønskebiografen i BREMEN

 

 

 

 

 

Ønskebiografen

I teatret Bremen afprøvede Wikke-Rasmussen et helt nyt koncept den 21. marts 2022. De inviterede publikum fra hele landet ind i ‘Ønskebiografen’. I deres over 40-årige samarbejde er der som bekendt produceret mangt og meget – og en dag satte de sig for at uploade hele balladen på en lille disk.

 

De herrer blev dog noget fornærmede over, at hele deres mangeårige produktion udmærket kunne ligge på en lille harddrive disk på under en terabite. Et livslangt virke kogt ned i en tændstikæske.

 

Resultatet blev et koncept, hvor de fik ideen til at kalde deres talløse fanskare sammen til et valgfrit program, hvor vi publikummer selv kunne vælge vores favoritter og bedste hits fra det righoldige univers.

 

 

 

 

Wikke-Rasmussen – Ønskebiografen i BREMEN

 

 

 

 

‘Hvordan får I stjerner til at spille med?’

Der blev indledt med en quiz. Vi skulle tælle hvor mange ‘kendte’ vi kunne genkende på et kort klip fra en sang på et plejehjem. I det korte klip, fandt vi både Daimi, Abildstrøm, Bamse, Julin og Kellermann m.fl.

 

En mikrofon gik rundt til publikum, og vi kunne så stille spørgsmål til produktionen og dens tilblivelse, med alle de kendisser. En spurgte ‘Hvordan får man disse stjerner til at stille op?’ – svaret var: ‘Ved at spørge dem!’ – og her har vi nok essensen af makkerparrets samarbejde: I stedet for blot at drømme, og tænke sig om en ekstra gang – gjorde de det bare.

 

 

 

 

 

Brøderne Bisp

 

 

 

Holbæk sangen

De fik Peter Belli med på ‘Sangen om Holbæk’. Som alle ved, er sangen et nærmest omvendt syretrip, der er så vanvittigt godt skrevet og samtidig ikke giver mening: ‘ …… Holbæk ved Holbæk fjord – Holbæk kan blive som din mor!’. Og hittet slutter af med, at alle passagerne stiger ud i København og begynder at spadsere mod Holbæk.

 

Wikke-Rasmussen fortalte de blev æresborgere i Holbæk det år, og fik byens ‘nøgle’. Skal man begynde at tolke og komme med klogerier, så havde sådan én som Johnny Reimar år forinden et tilsvarende hit med ‘Fregnede Louise fra Karise’ – nuvel Karise ved Fakse er da en dejlig by, men måske var pigen i virkeligheden fra Høm, men det ville på sin side ikke rime så godt. Genialiteten og kunsten ligger i det enkle, simple og banale. At det lykkedes at få Peter Belli ned i en HT-buschauffør uniform i brunt look – skønt og ufikst – er bestemt en bedrift.

 

 

 

 

Peter Belli

 

 

 

Den ildsprudlende Voldsomme Volvo

De fleste vil allerede nu have tænkt på den komplet skøre idé med Voldsom Volvo. Ideen var lige netop så skør, at undertegnede for sparepengene farede ud og købte LP-en med det fantastiske cover med Brdr. Bisp og den Voldsomme Volvo. ‘Skal du have soya i rullen??? FUK!!!’ – den var på alles læber dengang – og jeg husker, jeg brugte den overfor en matematiklærer, der skældte ud over, jeg ikke havde lavet lektier (han gjorde det med en meget seriøs og tilrettevisende mine) – resultatet var, at han brød sammen af grin.

 

Brdr. Bisp kunne lidt af hvert. De kunne stå ved en grill på en mark ude ved Vestsjælland og spise friturestegte forårsruller fra Daloon, mens en ‘pusher Jens’ bliver hjemsøgt både af politi (jysk naturligvis – vi er jo i det københavnske slum) og en bolighaj. Denne ‘pusher Jens’ bedyrer, han intet kender til ‘denne kuske Jens!’ – og det skal bemærkes, der ikke er meget pusher over den stakkels betrængte mand, der spiser bønner direkte fra dåsen. Manden ser ingen anden løsning end at råbe om ‘HJÆÆÆÆÆLPPP!!!!’.

 

 

 

 

 

 

Hillestrøm

 

 

 

Han må have råbt højt, for hans klageskrig kan altså opfanges helt til en mark i Sengeløse – og straks løber de to rockertyper med kindbarter mod deres ildsprudlende Voldsomme Volvo (amazone 1967 model) – og her sker en forvandling på mystisk vis. Undervejs mod køretøjet kommer Bispekostumerne på ved en spøjs krydsklipning, der bliver lavet hjulspind i rabatten og kameraet vender på hovedet, mens Allan Mortensen synger om Voldsom Volvo med Billy Cross på elguitar og bas. Da der var soltag i vognen, stak bispehuerne naturligvis op gennem taget. Bisperne kommer gang på gang denne fattige ‘pusher Jens’ til undsætning med replikken, som tog brodden af min matematiklærers alvorsord – Han kørte for øvrigt selv i Voldsom Volvo.

 

Vi fik naturligvis fortalt historien om den rigtige Voldsomme Volvo Amazon, som de købte billigt og malede sort med en malerrulle, og så var der lige detaljen med, at den ikke så gerne ville starte – det var lidt upraktisk, når man lavede optagelser og den helst gerne skulle starte med det snurrende kamera i gang. Senere da vognen var blevet til kult, blev den solgt videre og udloddet som en præmie. I dag findes der replikaer af den Voldsomme Volvo blandt fans.

‘Klap i Olsen’

Listen af fantastiske tosserier er lang, og i Wikke-Rasmussen – Ønskebiografen i BREMEN kommer vi ikke uden om den lille tv-føljeton ‘Klap i Olsen’. En s/h produktion der med privatdetektiven og snushanen ‘Olsen’ som hovedperson går på opdagelse i storbyjunglen. Det vil sige, det meste foregår på værtshuset BarBar Bar. Her bliver der som standardbemærkning filosoferet over verdenssaltets biodiversitet med et ‘Tak for i aften!’ og dette udvides ofte til at bede bartenderen om ‘to kolde fra kassen’. Jeg var vild med ‘Klap i Olsen’ – ren neonoir på højt niveau, og de fleste af rollerne spillede de selv, men også Michael Kvium, og Hans Henrik Bærentsen var på banen ved flere af produktionerne.

 

 

 

 

Michael Kvium

 

 

 

 

Anekdoten der knytter sig til baren BarBar Bar, er det faktum, at der efterfølgende kom en rigtig bar af samme navn i København, men det udløste efter sigende ikke nogen ‘kolde fra kassen’ til Wikke-Rasmussen.

‘Så er der kronhjort Kurt!’

I serien om Tannhäuser vil Sengeløse Cooperation med storprofit for øje bygge Sengeløse City. Problemet er bare, at Reinhardt og sønnen Kurt har en tankstation, der ligger i vejen for projektet. Scenografien her er genial og ren retro benzintank og brugtvognsforhandler idyl, med forloren skildpadde på dåse til aftensmad. De ejer ikke et fjernsyn, men et gammelt skilderi af en kronhjort, de kan sidde og nyde om aftenen, og derfor er aftenens højdepunkt, ‘så er der kronhjort Kurt!’ – det viser sig dog, at kronhjorten lader sig forvandle og så bliver der vist en film, som var maleriet et tv. Den unge Kurt bliver naturligvis gensidigt lun på arvingen til Sengeløse City. Alt ender godt, selv om bøllerne Heinz og Heinz stiller sig i vejen.

 

 

 

 

 

Sengeløse City

 

 

 

 

Shows

Disse ovenstående føljetoner og serier blev ofte gennet ind i f.eks. Tonny Toupé show eller Sonny Soufflé chok show under mottoet ‘TV – der dræber’. Mange husker også her, at legendariske Jørgen Clevin var på besøg og Hans Henrik Bærentsen, Michael og Steen var pludselig også i Jørgen Clevin look og i alt 4 gange ‘Jørgen’, der skulle klippe og klistre. Ren hygge og med hornbriller og seler, der passede til den stribede skjorte.

 

Efter fjernsynstiden kom der hele spillefilm på tapetet og produktionen har altså nu nået snart 4 årtier. Vi håber, de bliver ved. Og vi håber, Wikke-Rasmussen gentager succesen med ønskebiografen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Brdr. Bisp

Fans strømmede til fra hele landet. Selv Brødrene Bisp var mødt frem.

 

 

 

 

 

Græsted film og fjernsyn

 

 

 

TAK FOR I AFTEN! – TO KOLDE FRA KASSEN!

 

Alle fotos til Wikke-Rasmussen – Ønskebiografen i BREMEN:  Johan Deckmann

 

 

Wikke-Rasmussen – Ønskebiografen i BREMEN er skrevet af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION

 

 

Tjek ud om du kan få en af de eftertragtede Sven Svin T-Shirts på www.wikkerasmussen.dk