Kunst Litteratur

MODEN I DANMARK GENNEM 400 ÅR

MODEN I DANMARK GENNEM 400 ÅR

Chik-Smart-Moderne

1900-2020

 

 

MODEN I DANMARK GENNEM 400 ÅR

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ………. man får lyst til at vide mere for hver side man kommer igennem …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

Der er to bind i denne serie om mode. Første bind i serien beskæftiger sig med moden i Danmark fra 1640-1900. I bind 2 springer vi direkte til moden fra 1900 og frem. Det er nok den modeperiode der har været mest fart på. Fra at have kjoler der var ankellange og tilknappede, skulle der ikke gå mere 70 år før vi så den lårkorte mode storme frem. Kroppen skulle have luft, den var fri.

Fra 1900

Omkring 1900 var det stormagasinerne i Danmark der satte dagsordenen. De havde modeshows og modesaloner. Det var allerede et kendt fænomen med haute couture mere end 50 år tidligere i Paris, Berlin og London. Der blev syet på livet løs og stormagasinerne fremstillede ligeledes konfektionstøj. Marie Riegels Melchior har glimrende beskrevet perioderne med de store forandringer.

 

I den første epoke 1900-1914 gik det modemæssigt lynhurtigt og københavnerne holdt sig ikke tilbage i forhold til de førende modemekkaer i landene omkring os. På få år blev de første kim lagt til at skabe tøj der var funktionelt og til at bevæge sig i. Kvinder spillede golf i tøj der var passende til lejligheden.

De første skønhedskonkurrencer

I årene 1914-1935 skete der kæmpe omvæltninger indenfor moden og hvordan den blev præsenteret. 1920 blev året for den første skønhedskonkurrence afholdt i Amerika og det fik hurtigt en afsmittende effekt på resten af verden. Tivoli fulgte trop i 1927 med en skønhedskonkurrence, hvor 70 håbefulde unge kvinder deltog. Mange tog det som en chance til en karriere som mannequin eller filmskuespiller. Det lykkedes for en del. De fleste af disse år var fyldt af lethed og drømme. Stofferne i kjolerne blev lettere og stoffet blev ofte skåret på skrå, så modellen fik et mere kropsnært udtryk. Ganske vovet for den tid, synes vi i dag.

Værkets berettigelse

Du behøver absolut ikke være modebevidst for at læse dette værk. Det er nærmest et modeleksikon, hvor man kan bruge mange timer på at stifte bekendtskab med moden i de sidste 120 år. Bogen er rigt illustreret med spændende tidstypiske billeder. Indimellem sidder man og klukker af grin og tænker: Det er løgn at man har gået rundt i den mundering og følt sig stangsmart, men det er det altså ikke.

 

Det er en god bog for bl.a. den nye generation at se, at det ikke altid er dem der tror de har opfundet den dybe tallerken. Tingene gentager sig ofte med en lille twist, så hvis vi gemmer vores gamle klude længe nok, bliver de supermoderne igen om 40 år. Bare se på trompetbukserne, hønsestrik, kassebukser etc. Vores køb og smid væk-kultur har også fået et skud for boven og heldigvis for det. Igen har vi fået øjnene op for nødvendigheden af genbrug af tøj. Under både første og anden verdenskrig samt efterkrigsårene, blev man ferm til at kreere nyt tøj ud af det der var. Man kreerede sågar brudekjoler af f.eks. faldskærme. Som sagt der er ikke meget der er nyt under solen.

Mode alle steder

Mode eksisterer inden for alle kulturer, den er blot forskellig alt efter hvor vi befinder os på kloden. Behov, økonomi og politik bestemmer og dikterer moden. Mode er universel og det er klart at der er strømninger såsom musik og politiske bevægelser, der er i stand til at præge moden på tværs af landegrænser. Tag bare flower power bevægelsen, med orientalske perlekæder, pandebånd, løse gevandter osv. Den satte sine spor på næsten hele verden og gør det stadigvæk. I halvfjerdserne blev der trykket på pauseknappen og tøjet skulle helst se slidt og brugt ud med store lapper på bukserne. Tøj var til for at blive brugt. Derefter var der nogle årtier med stor økonomisk vækst. Modebranchen blomstrede og der blev også sat fokus på pelsindustrien.

Bæredygtighed

I de sidste 20 år er vi blevet meget mere bevidste om hvor tøjet bliver fremstillet og af hvem. Det skal være bæredygtigt og produceret under skærpede forhold. Vi er stadigvæk kæmpeforbrugere af tøj, men vi er igen blevet meget bevidste og syr og genbruger det vi har.

 

Marie Riegels Melchior (f. 1974), er ph.d. og lektor i europæisk etnologi med speciale i dansk kulturhistorie i 1900-2000-tallet med særlig fokus på mode- og beklædningskultur. Marie Riegels Melchior beskriver tidsperioderne i et sprog der gør teksten interessant. Man får lyst til at vide mere for hver side man kommer igennem. Dejlig brugbar bog.

 

 

 

 

MODEN I DANMARK GENNEM 400 ÅR. Bind 2: Chik-Smart-Moderne. 1900-2020. Forfatter: Marie Riegels Melchior. Udgivet på Gads forlag.

 

 

 

 

 

MODEN I DANMARK GENNEM 400 ÅR – se mere her

 

 

 

 

MODEN I DANMARK GENNEM 400 ÅR er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION