Musik

Musiklegenden James Rasmussen

Musiklegenden James Rasmussen

i bogform og i bedste velgående

besøgt af Githa Schultz

 

 

 

 

Musiklegenden James Rasmussen

Furesøen udgivet i 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På en strålende november formiddag 2023 møder jeg James Rasmussen i hans reservat Brønshøj for at tale lidt med ham om de sidste 86 år og en selvbiografi udgivet på Ekstra Bladets Forlag skrevet i samarbejde med Rud Kofoed i 2008. Og ellers høre lidt om hvordan det spiller for James Rasmussen anno 2023. Der er dækket op med kaffestel og jeg bliver budt varmt velkommen til kaffe og småkager med fruen Jannie og et lille nuttet barnebarn.

 

Efter at have læst James’ biografi ‘Jeg var en Jack’ er det nærmest ufatteligt at den levende musiklegende har nået så høj en alder og holder sig så godt i forhold til det rollercoaster musikerliv på de højeste tinder eller i de dybeste afgrunde på stoffer og mest druk, han også har levet til dels i Danmark, men også i USA.

 

Hårdt og brutalt tegner livet sig for James der er født i 1937, og er døbt Flemming Rasmussen, som aldrig rigtigt kendte sin biologiske far, som både har set en modstandsmand blive skudt under krigen, men som også mistede sin elskede mor Lily og lillebror Arne på tragisk vis.

 

James beskriver sin barndom på Nørrebro som ’ den værste’ da han og lillebror Arne er fire og fem år og moderen møder en mand, der er voldelig og modbydelig, især overfor James. En ond stedfar som ender med at myrde moderen da James er 12 år og året efter drukner James ligeså elskede lillebror Arne. Barndommen med de nærmest ubærlige tab bliver alligevel god for James, som vokser op hos sin moster og onkel i Brønshøj i et godt og kærligt hjem.

 

 

 

 

 

Musiklegenden James Rasmussen

John Mogensens tegning af Four Jacks, privateje

 

 

 

 

 

 

 

 

Klejnsmed og vikingen

James skulle egentlig have været klejnsmed og bliver af sin onkel sat i lære på Orlogsværftet på Holmen i 1952 og cykler de næste fire år med mødetid kl. 07 frem og tilbage. James fuldfører sin læretid, men uddannelsen som klejnsmed har han kun brugt en gang i en lidt munter anledning:
I 1964 smeder James en viking, der vejer godt 200 kg og er 170 cm høj efter sin gode ven kunstneren Jørgen Warings forskrifter. Og de to placerer vikingen på den sten, hvor Den Lille Havfrue ellers plejer at sidde, men Den Lille Havfrue er til reparation efter at nogle har hugget hendes hoved af. Den happening endte med en bøde på 200 kr. udover at de to gode venner James og Jørgen selv skulle fjerne kunstværket.

 

Da James får sit bevis som klejnsmed i 1956, får han også en musikåbenbaring, da han hører ’Can Anyone Explain’ med Ella Fitzgerald og Louis Armstrong og herfra helliger han sig musikkens vej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Musiklegenden James Rasmussen

Bogomslag Marlene Sherar/Imperiet-Fotograf Hans Andersen

 

 

 

 

 

 

 

Danmarks Tommy Steele med His Jamesmen

James får dannet et band ’James and his Jamesmen’ der har succes og gruppen får spillejobs rundt omkring i Danmark, men også på Island og andre steder nordpå.

 

D. 12. oktober 1957 bliver James kåret som den danske Tommy Steele i K.B. Hallen med his Jamesmen. De spiller eksempelvis til både asfaltballer i Enghaveparken, hos Børge Kisbyes danseinstitut i Kødbyen hvor der i weekender er sang-og musik, på Marienlyst hvor de spiller til Miss Danmark-konkurrence, i Liseberg forlystelsespark og folkeparkerne i Sverige.
James får snart et tilbud han ikke kan sige nej til.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Musiklegenden James Rasmussen

Four Jacks, privateje

 

 

 

 

 

 

Four Jacks

James Rasmussen er nok mest Danmarkskendt i forbindelse med ’Four Jacks’ der bestod af John Mogensen, Bent Werther, Poul Rudi og James. James bliver inviteret med da Otto Brandenburg forlader bandet i 1958. Udover James Rasmussen fra Four Jacks lever Poul Rudi også og bor i USA.

 

Fem festlige, fantastiske år i Four Jacks i bedste rock’n’roll stil med masser af lækre modeller på armen, feteret luksusliv og berømmelsens sus og dus bliver det til, indtil 1963 hvor bandet går hver til sit.

 

Når James anno 2023 tager rundt i Danmark med James Rasmussens Trio og optræder, der udover James på guitar og vokal, består af Søren Engel på bas og vokal samt Jimmi Koldenborg på trommer og vokal, er det stadigvæk Four Jacks numrene publikum helst vil høre.

USA, Echo Park og blandt A-liste darlings i Hollywood

Med topmodel-kæresten Aino Korva flytter James til USA i 1965 og får hurtigt etableret venskaber og samarbejdspartnere i musikkens verden.

 

En af James bedste venner bliver singer-songwriter Buzz Clifford, der en morgen ringer til James og har en sang ’Echo Park’ han skal høre og den falder James pladask for, får fat i nogle af L.A.s hotteste musikere og sangeren Keith Barbour. Alle er vilde med sangen og en måned efter går James i studiet og indspiller nummeret Echo Park.

 

James får også aftalt et møde med Chuck Gregory fra Epic Records og Gregory er overbevist om at Echo Park er et hit. Og en uge senere skriver James kontrakt med pladeselskabet til udgivelsen af LP’en Echo Park.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Githa Schultz

LP-Cover Echo Park

 

 

 

 

 

 

 

Da Echo Park udkommer i 1969 er den et kanonhit både på den amerikanske øst- og vestkyst. Desværre blev sangen boycuttet i hele Midvesten, fordi den satte spørgsmålstegn ved krig i al almindelighed og i særdeleshed USAs engagement i Vietnam.

 

Ikke desto mindre ender ’Echo Park’ på Billboards Top 100 og når op i top 20. James produktion vækker stor opmærksomhed – og fra den dag af ringer hans telefon i USA på alle tidspunkter af døgnet.

 

James lever et liv i sus og dus i USA og hvem han ikke har været i musikalsk berøring med af den amerikanske musikbranches højborg og andre kendisser under sit ophold i USA, er utallige. For blot at nævne et par navne som har krydset James’ vej er Clive Davis, Burt Bacharach som bøjede sig i støvet og roste ham for albummet Echo Park til en Grammy uddeling. Dean Martin ville købe James´ hat da de støder ind i hinanden på CBS stationens hovedkvarter, på vej til at lave hver sit TV Show.

 

Og egentlig kunne James have været endt i småstykker på bunden af en Hollywood svømmepøl, da han to dage efter mordet på skuespillerinden Sharon Tate ender i kanen med Sharon Tates morder og en af Charles Mansons disciple, Susan Atkins, men aner på det tidspunkt ikke hvem hun er. Det er som om James har ni liv, og ingen af dem kan man beskylde for at være kedelige.

Nissen flytter med

Der er et ordsprog der siger ’nissen flytter med’ og skyggerne fra barndommens ubearbejdede rædsler kaster James ud i drukture og stoffer, hvor han flere gange ender i noget, der ligner rockbottom og må pantsætte sine mest værdifulde ejendele og så hente dem, når opturene er tilbage.

 

James har en ukuelig selvopholdelsesdrift og når man betragter ham, er der også noget dybt spirituelt over ham, hans umiddelbare væremåde minder om visdommen hos indianere. Faktorer i hans indre liv der nok samler ham op lige før den endelige afgrund, krydret med et ubestridt talent og en vis portion held, humor og rigtige venner og sådan fortsætter musikerlivet for James i USA.

 

En dag bliver James arresteret og får målt en promille på 4,8 selvom han egentlig ikke synes, det var så slemt med druk og stoffer. En politimand havde hørt ham køre ind i sin parkerede bil, der lød et brag og han eftersætter James, som imidlertid har taget flugten.

 

James frygter en retssag i USA og drukken tager til. Under en ridetur, falder han af hesten og en stor splint kiler sig fast i hans håndled, og intet hospital eller læge vil hjælpe ham, for dengang som nu er man kun forsikret hvis man har et job og kan betale de dyre sygeforsikringer.
James er på det her tidspunkt nærmest forhutlet med betændelse i håndleddets sår, mareridt om stedfaderen og angsten for den retssag, der venter i USA.

 

James får et opkald fra sin barndomsven i Danmark Hans Andersen, der siger: ’ Kom hjem til Danmark, gamle dreng’. I flyet hjem efter næsten 14 år i USA det meste af tiden bosat i Hollywood, sidder James ved siden af en katolsk præst, han betror alt. Præsten spørger James om han må velsigne ham og op kommer blåt sjal, kors og tegn og James bliver velsignet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Githa Schultz

James Rasmussens Trio 2023. Besøg dem på FB her

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbage i Danmark

James Rasmussen er ikke glemt i musikkens verden Danmark, selvom der er gået så mange år siden han sidst var hjemme og han får etableret sig i en lejlighed i Brønshøj i 1978. Til en start bliver det fabriksarbejde for at klare dagen og vejen, men efterhånden får James søsat musikalske samarbejder med blandt andet musikeren Leo Carpato, sange til Dansktoppen og James etablerer også nye spilleveje med Four Jacks´ gamle numre.

 

I Danmark er James slet ikke ude af sit alkoholproblem, selvom venner og familie forsøger at hjælpe så godt de kan. Men da han bliver far til sin søn i 1985, tager han en beslutning om at stoppe misbruget og det har holdt lige siden.

 

Efter bogens udgivelse i 2008, har James skrevet mange nye sange og i 2018 modtog han “Dansktop Prisen” for Årets Dansktop Hit “Du er den”. Han har også modtaget prisen for Årets Mandlige Dansktop Solist ved et arrangement i Jyske Bank Boxen i Herning, hvor man hyldede dansk top-genren som i 2018 fyldte 50 år, udover at James også i et DR2 program, har fortalt om sit liv.

Furesøen med James Rasmussen

Som James sidder ved Furesøen, en singleudgivelse med samme titel fra 2022, fortæller sangens stemning i tekst- musik og billede på fineste vis hvad James Rasmussen er for et menneske. Hvad han har været ude i af storm og modgang og alligevel bevaret sin indre ro og overblikket, mens han kigger med værdighed mod himlen og betragter livet på en dejlig morgenstund, der har guld i mund.

 

Lyt og se FURESØEN på Youtube her

 

James Rasmussen har elsket at være i naturen – ride, fiske, og hvis største fangst til dato er en Blue Marlin på over 1000 pund. Et menneske som har været igennem helvede på samme måde som eksempelvis singer-songwriteren Johnny Cash. Johnny Cash´ stemme og James Rasmussens har samme intensitet og dybden af tidens tand, der går langt ind i hjertet med sange de har udgivet i deres livs sensommer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Githa Schultz

 

 

James Rasmussens fiskediplom hænger stolt i Brønshøj-hjemmet sammen med de mange musikpriser.

 

 

 

 

 

 

’Jeg var en Jack’ er en gribende fortælling om en eventyrlig livsrejse, men også en fortælling om et liv, man som læser er nødt til at bevæbne sig med Kleenex lige i nærheden, fordi man græder i nogle af afsnittene. Bogens forfatter beskriver så levende både James liv i lyst og nød, i ups and downs.

 

Og så er der ikke skyggen af ynk, klynk, ansvarsforflygtigelse eller selvmedlidenhed fra hædersmennesket og i bund og grund en nice dude med et godt hjerte, James Rasmussen; og det i sig selv gør biografien decideret befriende at læse.

 

I øjeblikket har James en anden ny flot sang ’Når Elver danser’ fra 2023 liggende i DRs ’stegeafdeling på vågeblus’. Og det er spændende om vi får lov at høre den i radioen, på Dansktoppen eller til Melodi Grand Prix. Udover at vi da forventer at James Rasmussen får en hædersplads opkaldt efter sig i Brønshøj på et tidspunkt.

 

 

Musiklegenden James Rasmussen – kan besøges her på sit site hvor du kan bestille biografien ‘Jeg var en Jack’. Her er der også mulighed for at booke James Rasmussen TRIO.

 

 

 

Biografien ’Jeg var en Jack’
JAMES RASMUSSEN fortalt til forfatteren- og journalisten Rud Kofoed
Forlag: Ekstra Bladets Forlag. Udgivelsesår: 2008. Sprog: Dansk. ISBN: 987-87-7731-334-9. Indbinding: Paperback. Udgave: 1. Sidetal: 284. Pris: 150 kr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiklen: Musiklegenden James Rasmussen – er skrevet af Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm