NaturBornholm - en reportage
AKTUELT Rejser

NaturBornholm – en reportage

NaturBornholm – en reportage

 

 

 

 

 

 

 

NaturBornholm - en reportage

Foto: NaturBornholm

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… vi blev grebet af stemningen …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var 6 år siden KULTURINFORMATIONs junioranmelder Valdemar, nu 12 år, var på besøg på NaturBornholm. Han mente ikke helt at kunne erindre det hele, så vi kørte til Åkirkeby. Alene størrelsen på denne lille danske klippeø er forrygende. Den er ikke mere end 588 km2 og har små 40.000 indbyggere.

 

 

Du er aldrig længere væk, end 15 minutters kørsel mellem seværdighederne. Alligevel har Bornholm formået at etablere sig som lidt af en sensation og gourmet ø. Den har stjernerestauranter, Karamelkompagniet, Bülows Lakrids, gin, vin, sennep, kiks og meget mere. Der er også en del aktiviteter, både dem i naturen og de indendørs. Når man f.eks. er færdig med at spille minigolf i Bornpark, der er et genialt koncept, for du spiller dig igennem hele Bornholms historie, må det være tid til at besøge NaturBornholm.

 

 

 

 

 

 

 

NaturBornholm - en reportage

Foto: NaturBornholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NaturBornholm - en reportage

Foto: NaturBornholm

 

 

 

 

 

 

 

 

NaturBornholm - en reportage

Foto: NaturBornholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NaturBornholm

Museet ligger i et smukt område og lige ved siden af, er der i år blevet etableret en gigantisk legeplads for børn og voksne. Der er også Pétanque baner. Et flot initiativ.

 

Allerede når du træder ind i museet sker der noget. Der emmer af liv og energi. For at komme ind på den centrale del af museet, kan du gå gennem en tunnel med et rullebånd. Mens du står helt stille, oplever du livet under jorden, med lyde, lys og nogle små dyr. De er kunstige. Smart lavet. Inden du kommer ud, bliver det istid, med storm og kulde. Vi træder ind i den store hal. Her er der lange borde og genstande med alle mulige ting børnene og de voksne kan prøve. Hvor tungt er granit? Hvilke svampe er spiselige? – der er også en planche med dinosaurer, planter etc.

Dinosaurer

Midt i lokalet står en Dino i fuld størrelse. Bornholm er det eneste sted i Danmark, hvor der er fundet forstenede fodspor efter en dinosaurus. Tænk, der har gået en kæmpe planteæder rundt på Bornholm. Fodsporene er ca. 70 cm lange og har tilhørt en gigantisk langhals. De blev fundet ved Hasle. Man har lavet en kopi af dyret, som var 20 meter langt og vejede over 10 tons. Der skulle mere end hundrede kilo planter til at mætte det. Ud fra sportypen mener man, at det er en sauropod, for eksempel af arten ferganosaurus. Den fylder godt op i rummet og giver et autentisk indtryk af disse fortidsskabningers størrelser.

Biografen – en tidsrejse

Det var nu tid til en tur i tidsrejsebiografen. En 10 minutters film tog os 170 millioner år tilbage i tiden, alt imens sæderne rystede, som var det et jordskælv, dinosaurer brølede, isbjerge brækkede ned og det bragede samtidigt løs foran os på skærmene. Vi elskede det. Hvis det ikke kan fange tilskuerens interesse, er der intet der kan.

 

Når filmen er færdig går du ud ad en anden dør, og vandrer tilbage til nutiden igennem en flot udstilling. Der er mærker på gulvet, så du kan se hvor vi tidsmæssigt befinder os. Det er rigt illustreret med ting du kan røre ved, se på og læse om. Inden du har set dig om er vi tilbage i nutiden, hvor der er et informativt rum, om fiskeriet og havets tilstand i dag. Resten af udstillingen viser bl.a. genudbredelsen i Europa af den bison der næsten var forsvundet. Der vises en del af vores fauna ikke alene på Bornholm, men i hele Danmark og der er så meget mere.

 

 

 

 

 

 

 

 

NaturBornholm - en reportage

Foto: NaturBornholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NaturBornholm - en reportage

Foto: NaturBornholm

 

 

 

 

 

 

 

 

En død hval kommer på besøg

Vi fik også mulighed for at opleve noget helt exceptionelt: et nyligt opskyllet skelet af en pukkelhval. I juli skyllede en hval ind i Østersøen, ved Dueodde. Den var stødt på grund. En dame opdagede at den lå på fem meters vand og var altså fem meter i højden. NaturBornholm blev tilkaldt og man konstaterede, at hvalen desværre var død og ikke i særlig god forfatning. Der gik et par dage, før der var mulighed for at få den bugseret til museet. I mellemtiden var der blevet stjålet knogler fra hvalen. Nogle af dem er efterfølgende blevet leveret tilbage. Hvordan kan man finde på den slags?

 

Man fik konstateret, at den opskyllede hval var en ung pukkelhval på ca. 7 meter. En udvokset hval kan blive op til 15 meter. Ikke nok med det. Tre uger senere skyllede en mærkelig genstand i land. Det lignede mest et vandslangedyr. På den igen, og denne gang fandt man ud af, at det var en penis fra en hval. Den var 1,60 meter lang. Det måtte være den forulykkede pukkelhvals, for en voksenstørrelse er ca. 3-4 meter. Genstanden blev frosset ned i en kummefryser, men den var ikke lang nok, så spidsen er blevet bøjet.

 

Nu skal den over på Naturhistorisk museum og så må eksperterne på Sjælland finde ud af, hvordan den efterfølgende skal bevares. Der er mange måder at blive internationalt kendt på, som de to humoristiske kulturvejledere sagde. De havde båret den i land og billedet var gået verden rundt. I det hele taget var personalet hjælpsomt og svarede beredvilligt på alle spørgsmål, der blev stillet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulturinformation

Foto: NaturBornholm

 

 

 

 

 

 

Kulturinformation

Foto: NaturBornholm

 

 

 

 

 

 

 

Skal genbesøges

NaturBornholm er et besøg værd, som sagt for alle for alle aldre. Et sted du kan tilbringe ikke alene sjove timer, men også lærerig tid. Jeg må indrømme, at jeg blev grebet af stemningen. Jeg kunne så notere mig at jeg ikke var den eneste (såkaldte) voksne, som var helt betaget af det flotte set-up og morede sig. Valdemar var mere end begejstret og skal tilbage næste år, når vi igen kommer til klippeøen. Vi syntes ikke vi blev helt færdige.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kulturinformation

Foto: NaturBornholm

 

 

 

 

 

 

Kulturinformation

Foto: NaturBornholm

 

 

 

 

 

 

 

 

NaturBornholm – en reportage – se mere her

 

 

 

Alle fotografier er velvilligt stillet til rådighed af NaturBornholm

 

 

 

 

Læs også vores artikel om Tristan Otto her

 

 

Læs Freverts anmeldelse af 111 STEDER PÅ BORNHOLM her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NaturBornholm – en reportage er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm