Musik

Nordic String Quartet: Peter Heise

Nordic String Quartet: Peter Heise

 

 

The String Quartets Vol. 1. Dacapo

 

 

 

 

 

 

 

Nordic String Quartet: Peter Heise

Nordic String Quartet © Mathilda Yokelin

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……… en udgivelse, jeg helt sikkert vil komme til at nyde mange gange i løbet af sommeren …. ‘

– Niels Lyksted, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

Spillevende musik der undgik bålet

Om sommeren kan vi overalt i landet deltage i klassiske musikfestivaler, der byder på kammermusik af fineste kvalitet. Men sådan var det bestemt ikke, da den danske komponist Peter Heise (1830-1879) i midten af 1800-tallet skrev sine kammermusikalske værker. Eneste mulighed for at få dem opført dengang var i forbindelse med opførelser i private hjem i Københavns mere velhavende kredse.

 

Første gang, en strygekvartet blev opført ved en offentlig koncert i Danmark, var i 1854. Det varede dog en del år, før det blev almindeligt, at strygekvartetter var af finde på programmet for offentlige koncerter, som alle kunne købe billet til.

Overset indtil nu

Manglende opførelsesmuligheder er derfor en af grundene til, at Peter Heises seks strygekvartetter stort set er blevet overset indtil nu. Slid på nodearkene tyder dog på, at de sidste fem trods alt har opnået at blive opført i få private sammenhænge, hvorimod den første kvartet formentlig aldrig er blevet spillet. Og det til trods for, at Heise i samtiden blev anset som en af kæmperne i 1800-tallets danske musik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nordic String Quartet: Peter Heise

Peter Heise

 

 

 

 

 

Opera og Dyvekes sange

Heise er formentlig bedst kendt som komponisten til operaen “Drot og marsk” – 1800-tallets bedste danske opera. Den blev cd-udgivet i 2021 på Dacapo. Desuden er Heise velkendt for en lang række smukke og harmoniske romancer og sange herunder ikke mindst de enestående “Dyveke-Sange”.

 

Opførelsen af sidstnævnte stod jeg selv bag som bestyrelsesmedlem af Bornholms Musikfestival. Det skete i 1987 ved en koncert i Aa kirke med den danske, verdensberømte sopran Inga Nielsen på programmet. Hun kom direkte fra The Metropolitan Opera sammen med de øvrige medvirkende: ægtemanden, basbarytonen Robert Hale og pianisten Anthony Pappano. Jo, det er ham, der pt er musikchef for The Royal Opera House og den kommende chefdirigent for London Symphony Orchestra fra 2024.

Ægtemandens anseelse

Men tilbage til strygekvartetterne. Manglende opførelsesmuligheder var som nævnt en af grundene til, at de gik i glemmebogen. Hertil kommer, at værkerne efter Peter Heises død blev pakket ned og gemt af vejen. Først i 2017 skete der noget. De seks kvartetter blev udgivet i et samarbejde mellem Det Kgl. Bibliotek og Københavns Universitet.

 

At der skulle gå så mange år, før dette initiativ blev realiseret, skyldes primært Heises hustru, Vilhelmine Heise. Vilhelmine ønskede formentlig at beskytte sin mands høje anseelse ved at forhindre, at ukendte værker fra hans yngre år skulle ødelægge dette billede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nordic String Quartet: Peter Heise

Noder til 2. strygekvartet

 

 

 

 

 

 

“Ungdomsværker”

Vilhelmine pakkede derfor manuskripterne til hans strygekvartetter nr. 2-6 sammen i en mappe, påtegnet “Ungdomsværker”. Noderne til nr. 1 kom i en anden mappe med andre værker, der ligefrem blev påtegnet “Heises skrevne noder fra ældre tid, må ikke trykkes, måske helst brændes”.

 

Efter Vilhelmine Heises død I 1912 blev alle kvartetmanuskripterne overgivet til Det Kongelige Bibliotek. Men først i forbindelse med udgivelsen af et udvalg af Peter Heises breve i 1930 gik det op for en musikjournalist, at Heise havde skrevet en strygekvartet nr. 6. Den blev fundet frem fra arkivet og snart efter opført i journalistens hjemby Thisted. Ti år senere stod det klart, at Heise efterlod sig hele 20 kammermusikalske værker – inklusive de seks strygekvartetter.

Ud af mørket

I de efterfølgende år fandt enkeltstående opførelser af kvartetterne nr. 3, 4 og 6 sted. Men ingen af dem bed sig fast i repertoiret for kammermusik her i landet, og ingen af dem blev trykt eller indspillet. Før nu!

 

Det er den unge, talentfulde Nordic String Quartet, der har pustet nyt liv i de støvede, hengemte noder, som Vilhelmine helst så brændt. Det er netop sket med udgivelsen af Peter Heise: The String Quartets Vol. 1. Og tak for det! De to første værker i serien er nemlig yderst charmerende værker med referencer til Haydn, Mozart og Schubert – tilsat en knivspids humor. Og hvem kan stå for denne cocktail? Hertil bør nævnes, at der langt fra er tale om “ungdomsværker” i traditionel betydning. De er udført af en indsigtsfuld og erfaren komponist med et endnu større potentiale.

Ambitionsniveauet hæves

I den tredje kvartet hæves ambitionsniveauet betydeligt i forhånd til de to første – og her er Heise på vej væk fra det diverterende. Den er skrevet efter hans dannelsesrejse til Leipzig i vinteren 1852/53, hvor han mødte Niels W. Gade. I den tyske by var repertoiret langt bredere end i København. Her spilledes nemlig også værker af Schumann og Wagner.

 

Den tredje kvartet er mere varieret blandt andet med hurtige skift mellem dur og mol. Desuden bliver den romantiske musik mere dramatisk. Det skal blive spændende at høre, hvilken udvikling Heise gennemgår i de tre sidste kvartetter. Det afsløres imidlertid først, når The String Quartets Vol. 2 bliver udsendt.

 

Den kommende udgivelse har jeg store forventninger til, da jeg kender nogle af Heises senere kammermusikalske værker. Det gælder fx Kontra Kvartetten og Amalie Mallings indspilning af Heises Klaverkvintet F-dur fra 1869 samt hans Klavertrio Eb-dur fra 1863. Disse værker er ligeledes udgivet på Dacapo.

 

Allerede nu kan man fastslå, at vi har fået et interessant og vægtigt supplement til det kammermusikalske repertoire fra 1800-tallet. Nordic String Quartet spiller levende og med stort overskud de charmerende, romantiske kvartetter. Og så er cd’en særdeles fornemt produceret. En udgivelse, jeg helt sikkert vil komme til at nyde mange gange i løbet af sommeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacapo

Cover

 

 

 

 

 

 

FAKTA: Nordic String Quartet

 

Nordic String Quartet blev dannet i 2013 og består af Heiðrun Petersen, violin, (Færøerne), Mads Haugsted Hansen, violin (Danmark), Daniel Eklund, brasch (Sverige) og Lea Emilie Brøndal, cello (Danmark). Kvartetten debuterede fra Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums solistklasse i november 2019 efter studier hos professor Tim Frederiksen.

 

 

 

 

 

 

 

Dacapo

Nordic String Quartet  © Birgit Tengberg

 

 

 

 

 

Nordic String Quartet: Peter Heise – se mere her

 

 

 

Nordic String Quartet: Peter Heise – lyt til smagsprøve her

 

 

 

Nordic String Quartet: Peter Heise er anmeldt af Niels Lyksted, KULTURINFORMATION