Litteratur

ANMELDELSE: Kartograferne

ANMELDELSE: Kartograferne

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: Kartograferne

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ….. lige til at tage med ud i haven med et glas friskt og afkølende limonade ….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

Nell er en ung talentfuld kartograf, der for syv år siden er blevet afskediget fra sit job på New York Public Library, NYPL, hvor også hendes far, Dr. Daniel Young var ansat. Begge hendes forældre var dygtige kartografer, men efter en batalje om en rodekasse, fik hendes far hende fyret. Far og datters temperamenter stødte sammen, men ligefrem at blive fyret, var uforståeligt for Nell. Denne såkaldte rodekasse havde Nell fundet i kælderen på biblioteket og den indeholdt nogle kostbare gamle kort og et kort af nyere dato, som blev centrum for skænderiet.

 

Hendes daværende kæreste, Felix var også ansat på NYPL og tog Nell i forsvar. Han blev også vist vintervejen sammen med Nell og deres veje skiltes. Nell havde siden da hutlet sig igennem med et arbejde decideret under hendes kompetenceniveau, men ingen inden for hendes arbejdsområde ville ansætte hende. Hun lavede kort til turister efter gamle autentiske kort. Ikke forfalskninger, blot kort der lignede og havde patina. Hendes ekskæreste Felix klarede sig bedre og var blevet ansat i et slags progressivt overvågningsfirma, hvor man sporede alt og alle digitalt via kort.

Der er gået syv år

Det er nu syv år siden og Nell havde ikke set sin far i de forgangne år. Hun får en meddelelse om at faderen er død på sit kontor. Nell tager derhen. Hun møder både sine egne gamle kollegaer og faderens. I hans skrivebord er der en hemmelig skuffe og i den finder Nell en gammel lædermappe med et kort indeni. Det selv samme kort som havde ført til hendes afsked. Et 90 år gammelt tankstationskort, sådan et man havde i handskerum eller siderum i sin bil, før GPS´ens tid.

 

Dr. Daniel Young var en af de mest afholdte kartografer i branchen, men inden længe ser det ud til at hans død ikke skyldes naturlige omstændigheder. Der sker flere dødsfald.

En gruppe

Syv unge mennesker havde studeret og holdt sammen i hele studieperioden lige til efter eksamenerne, hvor gruppen blev opløst af grunde, der vist ikke helt kunne tåle af se dagens lys. Nells forældre Daniel og Tamara var det solide par i flokken der fik et barn, mens Willy, Bear, Eve, Romana og Francis var en slags familie for hende. Tamara forsvandt da Nell var lille og hun var vokset op hos sin far. De andre fra gruppen, kartograferne, blev spredt for vinden.

 

I mappen finder Nell også et visitkort på en person som er indehaver af en forretning der sælger kort, men det er mest kort til det sorte marked. Pludselig bliver Nell involveret i en jagt på liv og død sammen med Felix. Det viser sig at lige netop det gamle ESSO-kort er millioner af dollars værd. Det er det eneste kort der er tilbage, fordi samlere har støvsuget markedet for netop det kort. Har det noget at gøre med hendes mors forsvinden? Nell opdager at det er ved at være et kapløb med tiden. Hvorfor er det kort noget særligt? Har det noget at gøre med hendes egen familie? Gemmer der sig en afgrundsdyb hemmelighed i kortet?

Fængslende læsning

Kartograferne er helt igennem åndeløst spændende. Peng Shepherd formår at holde læseren ved ilden allerede fra første side. Hendes sprog er let og flydende. Emnet er ikke noget vi ofte støder på i spændingsromaner. En kartograf er en der tegner landkort og søkort med mere og i romanen kommer vi virkelig ind i nogle kringelkroge om kortets historie og brug.

 

Peng Shepherd er fra Arizona, hvor hun voksede op med ballet og heste. Hun blev uddannet i kinesisk sprog og litteratur fra Arizona State University. Hun har derudover bl.a. en M.A. i Internationale studier og diplomati. Kartograferne er hendes første roman på dansk, men hun har også udgivet the Book of M, 2018, der fik stor succes, samt The Future Library, 2021.

 

Romanen er underholdende læsning, der vil være lige til at tage med ud i haven med et glas friskt og afkølende limonade. God læsning.

 

 

 

ANMELDELSE: Kartograferne. Forfatter: Peng Shepherd. Oversætter: Lisbet Kjær Johansen. Udgivet på forlaget Gyldendal.

 

 

ANMELDELSE: Kartograferne – se mere her

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: Kartograferne er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION