ANMELDELSE: INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY
AKTUELT Film

ANMELDELSE: INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY

ANMELDELSE: INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY
Indiana Jones (Harrison Ford) in Lucasfilm’s Indiana Jones and the Dial of Destiny. ©2022 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘ ………. man kan ikke beskylde filmen for at være kedelig …..’

 – Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

Den første af de legendariske Indiana Jones film, ‘Raiders of The Lost Ark’ – Jagten på den forsvundne skat, havde premiere i 1981. Senere kom: ‘The Tempels of Doom’ – Indiana Jones og templets forbandelse (1984), ‘The last Crusade’ – Det sidste korstog (1989) og endelig ‘Indiana Jones and The Kingdom Crystal Skull’ – Indiana Jones og krystalkraniets kongerige’ i 2008.

Dr. Henry Walton ‘Indiana’ Jones Jr

Den mytiske, eventyrlige og utrolige Indiana Jones er en af de mest populære personer i filmhistorien. Han er kendt for sin specielle påklædning: Læderjakke og fedorahat, samt sine uundværlige to rekvisitter, sin lange tyrepisk og skuldertaske. Han har en sarkastisk humor og lider af ophidiofobi – angst for slanger. Den fiktive arkæologiprofessor – Dr. Henry Walton ”Indiana” Jones Jr, har formået at underholde et publikum i hele verden med sine vilde og vovelige bedrifter i mere end fire årtier.

 

 

 

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY
Doctor Jürgen Voller (Mads Mikkelsen) in Lucasfilm’s Indiana Jones and the Dial of Destiny. ©2022 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

 

 

 

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY
Basil (Toby Jones), Indiana Jones (Harrison Ford) and Doctor Jürgen Voller (Mads Mikkelsen) in Lucasfilm’s IJ5. ©2022 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

 

 

 

 

 

 

Den femte film

Tilbage i slutningen af halvfjerdserne var der allerede tale om en femte Indiana Jones film, da Steven Spielberg og George Lucas havde skrevet aftale om de første fire film. Spielberg har instrueret de første fire film og Lucas Produceret. Det var hele tiden planlagt, at der i alt skulle være fem Indiana Jones film. I forhold til denne sidste film, er mange aftaler blevet indgået og til sidst blev det James Mangold (Walk the Line) som blev instruktør.

 

Fans over hele verden har ventet 15 år på den sidste ‘Indy’ film, og endelig er den her. Det er den mest bekostelige Indiana Jones film som er blevet produceret. Tilmed er det en af de dyreste film der nogensinde er blevet produceret med et budget på 295 millioner dollars. Alle sejl er sat til.

 

 

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY
Indiana Jones (Harrison Ford) in Lucasfilm’s IJ5. ©2022 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

 

 

 

 

ANMELDELSE: INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY
Doctor Jürgen Voller (Mads Mikkelsen, standing), Helena (Phoebe Waller-Bridge) and Indiana Jones (Harrison Ford) in Lucasfilm’s INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY. ©2023 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

 

 

INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY

Stemningen er lagt, da den velkendte melodi (John Williams) lyder fra højtalerne i biografen. Vi befinder os i nazisternes skatkammer med kostbarheder fra hele verden, stjålet fra private mennesker. Anden Verdenskrig er ved at være slut. Indy og en anden arkæolog er på jagt efter en slags urskive/tidshjul. Nazisterne passer på det med næb og klør, og specielt én af dem skal bruge det til andre formål. En flugt tager fart.

 

Små femogtredive år efter underviser Indy, på et universitet i oldtidskundskab og kan ikke vænne sig til en verden og tilværelse, han egentlig ikke helt kan følge med i. Hans guddatter dukker uventet op til hans forelæsning og er også interesseret i skiven. En af hans gamle fjender vender tilbage, eksnazisten og rumforskeren Jürgen Voller (Mads Mikkelsen) og ondskaben lurer rundt om hjørnet.

 

Rumkapløbet er en del af tidens fortælling fra 1969, hvor amerikanerne ville være på månen før russerne. Indy må sammen med sin guddatter tage affære og tage på en hæsblæsende rejse efter en urskive, der vil kunne forandre historiens gang.

 

Det er ikke for meget sagt, at vi i denne film får repeteret alle de former for jagt og forfølgelser der kendes fra filmhistoriens klassikere. Flugt på taget af en togvogn, på hesteryg, med biler, på motorcykler, med både, under vand, fly, sågar i tuktuk, alle tænkelige former for flugtmidler er taget i brug.

 

 

 

 

 

 

 

Harrison Ford
Indiana Jones (Harrison Ford) in Lucasfilm’s IJ5. ©2022 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mads Mikkelsen
Colonel Weber (Thomas Kretschmann) and Doctor Jürgen Voller (Mads Mikkelsen) in Lucasfilm’s IJ5. ©2022 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

 

 

 

 

 

Præstationerne

Harrison Ford er både den yngre og ældre Indy og er formidabel. Man overgiver sig fuldstændigt til hans skæve smil og charmerende udstråling. Mads Mikkelsen er blændende som den arrogante, iskolde og beregnende naziskurk Jürgen Voller, der ikke skyr nogen midler for at nå sit mål.

 

Guddatteren Helena, Phoebe Waller-Bridge, er blevet en udspekuleret, manipulerende, pengegrisk kvinde, der formår at vise sødme og empati. Hun er virkelig god. Hun har taget en marokkansk dreng, Toby, under sine vinger og det er en kvik knægt med initiativ og gå-på-mod. Overbevisende spillet af Basil Shaw.

 

 

 

 

 

 

Mads Mikkelsen
Doctor Jürgen Voller (Mads Mikkelsen) in Lucasfilm’s INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY. ©2023 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

 

 

 

 

Harrison Ford
Teddy (Ethann Isidore), Indiana Jones (Harrison Ford) and Helena (Phoebe Waller-Bridge) in Lucasfilm’s INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY. ©2023 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

 

 

 

 

 

 

 

 

Den sidste rigtige Indiana Jones film

Vi kommer vidt omkring i denne sidste Indiana Jones film. Der er fart over feltet og nogle steder næsten så meget at man får åndenød. Det er som om der ikke har måtte udelades noget som helst. På den anden side kan man ikke beskylde filmen for at være kedelig. Der må have været brugt hundredvis af optagelser for at nå dette resultat. For ikke at tale om klipningen. Den er suveræn.

 

Det er en eventyrfilm når den er bedst. Action, tempo, flotte skuespilpræstationer, herlig musik, flot filmet. Det er med lidt vemod man går ud af biografen, når man ved, at det bliver den sidste rigtige Indiana Jones film.

 

 

 

 

 

 

Mads Mikkelsen
Mads Mikkelsen and James Mangold on the set of Lucasfilm’s IJ5. ©2022 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

 

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY. Eventyrfilm. Medvirkende: Indiana Jones-Harrison Ford, Jürgen Voller-Mads Mikkelsen, Helena Shaw-Phoebe Waller-Bridge, Renaldo-Antonio Banderas, Toby Jones-Basil Shaw, Klaber-Boyd Holbrook m.fl. Instruktør: James Mangold. Musik: John Williams.

 

 

 

ANMELDELSE: INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY – se trailer her

 

 

 

 

 

ANMELDELSE: INDIANA JONES AND THE DIAL OF DESTINY er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION