AKTUELT Film

NORDISK FILM: Isbjørnen 2024

NORDISK FILM: Isbjørnen 2024

reportage

af Nordisk Film Fondens prisuddeling Isbjørnen

 

 

 

 

 

NORDISK FILM: Isbjørnen 2024

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved. En reportage af Louise Frevert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle sejl var sat til ved årets prisuddeling af Nordisk Film Fodens Isbjørnen i Nordisk Films studier i Valby. 2024 er et særligt år for Nordisk Film, for i år ville den legendariske instruktør Erik Balling være fyldt 100 år. For at markere det på ekstraordinær maner, delte Fonden en særlig pris ud: Ballings Særpris. Det er og bliver kun denne ene gang, at der er en heldig og velfortjent prismodtager til prisen.

Priserne

Ellen Hillingsø var aftenens konferencier, og fik aftenens program afviklet let, elegant og professionelt. Hele filmbranchen var tilstede. Isbjørnen er en særlig begivenhed og har stor bevågenhed. Dansk film klarer sig godt internationalt og i disse år er der grøde i miljøet. Fonden har ca. 7 millioner at gøre godt med om året. Formålet med Nordisk Film Fonden er bl.a. at bidrage til udviklingen i den danske filmbranche. Fonden ønsker at styrke filmfortællingen til fremtiden ved bl.a. at udvikle og synliggøre filmtalenter i verdensklasse. Nordisk Film Fonden hjælper unge talenter ud i verden med legaterne Store Isbjørn og Lille Isbjørn. Via Isbjørnens Projektstøtteordning og Signaturprojekter igangsætter og støtter den aktiviteter, som bidrager til nytænkning og filmtalenter af høj kvalitet. Det har stor betydning i branchen, hvor de unge talenter ofte er økonomisk trængte.

Et Skandinavisk filmtopmøde

Første punkt på programmet var et Skandinavisk filmtopmøde, hvor de tre filminstitutdirektører for Danmark, Norge og Sverige, gav en status over filmbranchens situation i 2024. Svenske Anna Croneman havde ikke meget tilovers for det svenske støttesystem. Anna er den direktør som er nyest på posten. Hun var nærmest desillusioneret og klar over, at der lå et stort oprydningsarbejde foran hende og at det var nødvendigt at få produceret flere film i Sverige. I øjeblikket bliver der produceret 10 om året. Norske Kjerstie Mo var mere optimistisk og synes at Norge var godt med i front. Tine Fischer sidder ved roret i Danmark og er dynamisk og visionær. Hun talte om et generationsskifte i filmbranchen og at de yngre er ved at pejle sig ind på mere kollektivt samarbejde i produktionerne og skabe fællesskaber. Tine ønsker generelt en stærkere dialog og kommunikation og en vision om at branchen skal se tingene fra nye vinkler og tænke vildt, som kan have forbindelse til det kommercielle. De tre direktører ser frem til et stærkt skandinavisk samarbejde.

 

Det blev tid til lidt musisk underholdning. Mille (Liendgaard), er et ungt talent på 17 år. Hun skriver selv sine sange og vandt for seks år siden Børnenes MGP. Hun flyttede hjemmefra som 15-årig, for at forfølge sin musikdrøm og det er lykkedes. God idé og helt i Nordisk Film Fondens ånd, med nye talenter, der skal have plads.

 

Efter pausen var det blevet tid til prisuddelingen

 

 

 

 

 

 

 

NORDISK FILM: Isbjørnen 2024

Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aftenens første pris

OVE SPROGØ PRISEN, gik til Sofie Torp

Sofie Torps har et stort alsidigt talent og har de seneste år haft mange markante roller i film. Sofie er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2016. Mikael Rieks sagde bl.a. i sin motiveringstale:

 

Sofie, du går til alle karakterer som en kriger, der skal bemægtige sig en drage. Du er uden filter og frygtløs i din tilgang til det at skabe en karakter. Samtidig har du fødderne solidt plantet i den jyske muld. Det jordnære, det nærværende, er stærkt repræsenteret i alt, hvad du laver. Du skaber komplekse karakterer, man ville ønske, man kunne blive venner med i virkeligheden – og det siger ikke så lidt’, sagde han.

 

 

 

Den næste pris:
ERIK BALLINGS REJSELEGAT på 75.000 kr., som gik til Instruktør Christian Andersen

Christian Andersen debuterede for et år siden med spillefilmen ’Synkefri’, en personlig, dramatisk og anmelderrost fortælling om begivenheder i 1981, hvor en fiskekutter og redningsbåden FR2 forliste ved Hirtshals Havn og i alt ni mænd mistede livet. Læs Freverts anmeldelse her

 

I sin motivationstale til Christian Andersen sagde Mette Høst Hansen, forperson for prisudvalget og producer i Nordisk Film Production: ’Filmen viser, hvordan det at gå mod strømmen kræver karakter og ukuelighed. Kvaliteter, som du også selv har udvist i realiseringen af ’Synkefri’. I stiv modvind er det lykkedes dig at skabe en stærk, bevægende og meget personlig film om dit eget ophav, der samtidig har gået sin sejrsgang i biografer landet over med mere end 180.000 solgte billetter. Det er en imponerende bedrift’.

 

 

Aftenens tredje pris:
NORDISK FILM PRISEN går til Roja Pakari

 

 

 

Prisen er i år på 118.000 kr., 1000 kr. for hvert år Nordisk Film har eksisteret. Rola Pakari er født 1981 i Bandar Abbas i Iran. Hun kom til Danmark og fik asyl med sin familie som fireårig. Hun er uddannet dokumentarfilminstruktør fra Den Danske Filmskole i 2015 med afgangsfilmen ’Zayesh’, der handler om kunstneren Hamraz Bayan.

 

I 2017 fik dokumentarfilminstruktør Roja konstateret knoglemarvskræft i en alder af 37 år. På det tidspunkt var hendes søn Oskar blot to måneder gammel. Under det lange sygdomsforløb, hvor hun kæmpede for at leve og se sin søn vokse op, valgte Roja Pakari at vende kameraet mod sig selv. Det er blevet til den gribende og prisbelønnede dokumentarfilm ’Min arv bor i dig’ (2024).

 

Marianne Moritzen, medlem af prisudvalget, sagde bl.a. følgende i motiveringstalen til Roja Pakari:

 

Du er kunstner, mor, kvinde og det sejeste menneske. Du har skabt et begavet, indsigtsfuldt filmisk værk, hvor du er instruktør, forælder til en sårbar medvirkende, og spiller hovedrollen på én og samme gang. Det har du gjort – gennem seks år – midt i en livskrise diagnosticeret med en kronisk sygdom. Det kræver overskud, talent og klogskab og er en kraftpræstation, der ikke kender sammenligning, men beror på en kolossal menneskelig råstyrke’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NORDISK FILM: Isbjørnen 2024

Prisvinderne: Sofie Torp,  Anders Thomas Jensen, Roja Pakari og Christian Andersen. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aftenens sidste pris:
BALLINGS SÆRPRIS på 75.000 kr, tilfaldt filminstruktør og manuskriptforfatter Anders Thomas Jensen

 

Den autodidakte Anders Thomas Jensen, der i 1999 vandt en Oscar for kortfilmen ”Valgaften”, har skrevet og instrueret en lang perlerække af mere end 50 film, bl.a. ’Blinkende lygter’, 2000, ’De grønne slagtere’ , 2003 og ’Adams æbler’, 2005.

 

For prisudvalget var der ingen tvivl om, at det skulle være Anders Thomas Jensen, som modtog Ballings Særpris. Den tilfalder en folkelig filmmager, som laver fortællinger, der forbinder, forandrer og forvandler, helt i tråd med Ballings ånd.

 

I motiveringstalen sagde Paprika Steen bl.a.: ’Det et ikke første gang, der drages en forbindelseslinje mellem dig og Erik Balling. Måske fordi du med dine film, som Christian Monggaard har sagt det så smukt om Ballings: ’Han får os til at se os selv lige i øjnene, og giver os anledning til at få øje på de medfødte paradokser, vi som folk og nation slæber rundt på: ydmyghed og storhedsvanvid, tolerance og selvtilstrækkelighed, åbenhed og snuhed, selvironi og selvhøjtidelighed. Med dine skæve eksistenser i centrum, dem med den besynderlige særinteresse, dem med de manglende sociale evner, dem med den ekstreme voldsparathed, dem med den knækkede skæbne, får du os til at tro på fællesskabet og forbundetheden på trods. Det er kun dig, der kan skabe dine fortællinger. De kan ikke efterlignes. De kan ikke kopieres. Men til gengæld resonerer de hos mange – ja, det er nok ikke helt forkert at sige, at alle danskere har et forhold til dine film. På samme vis som vi har det til Erik Ballings. Med den dybt originale og sikre signatur, som kun er din, indtager du derfor en helt særlig plads i dansk film som både arvtager og pionér’.

 

 

 

 

 

 

 

Poul Nesgaard

Mange var mødt frem. Her ses Poul Nesgaard. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lærke Winther og Anna Neye

Anna Neye & Lærke Winther var også blandt gæsterne. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillykke fra KULTURINFORMATION

Det var en på mange måder bevægende aften, med fine taler. Der blev ikke lagt låg på følelserne og sådan skal det være. Det er en stor del af en branche, som jo formidler historier med alt hvad livet indeholder på godt og ondt.

 

Kulturinformation ønsker prismodtagerne hjertelig tillykke, og vi glæder os til at se flere af deres værker i fremtiden.

 

I forbindelse med Erik Ballings 100-års dag er der udgivet et nyt oplag af: Erik Balling-Fra Olsenbanden og Matador til Sommer i Tyrol og Midt om natten. Forfatter: Christian Monggaard. Udgivet på Informations forlag. Det er en særdeles smuk og indholdsrig bog. Spændende læsning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Louise Frevert

KULTURINFORMATIONs anmelder og redaktionsmedarbejder Louise ‘All Over’ Frevert. Foto: © Benni Johansson – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NORDISK FILM: Isbjørnen 2024 – se mere her

 

 

 

NORDISK FILM: Isbjørnen 2024 – se vore reportage fra 2023 her

 

 

 

NORDISK FILM: Isbjørnen 2024 er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm