FILMANMELDELSE: Synkefri
Film

FILMANMELDELSE: Synkefri

FILMANMELDELSE: Synkefri

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Synkefri

© Loui Ladegaard / Scandinavian Film Distribution

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……… instruktøren har ramt tiden, tonen og musikken lige på sømmet …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirtshals 1981. Alt ånder fred og idyl. To unge mennesker hygger sig med nogle øl og spiller musik i en walkman. Det er en almindelig hverdag i det jyske. Hirtshals er en forholdsvis stor provinsby og hovederhvervet er fiskeri. Det har det været i generationer. Det er på mange måder et barskt miljø. Tonen er rå og man er vant til, at det ikke er ufarligt at være på havet. Henrik bor med sin far, Rasmus og mor, Iben, samt en søster, Ellen i et parcelhus. Forældrene har en kolonialforretning og faderen er frivillig styrmand på en redningsbåd.

RF2

Det trækker op til storm i Nordsøen. Alarmen går. Et skib er i havsnød udenfor indsejlingen til havnen. Rasmus og hans mænd trækker i redningsdragterne og går ned til havnen. Byen har lige fået en ny redningsbåd, RF2, der skulle være synkefri. Det er første gang den skal i aktion, men styrmanden og mandskabet er dygtige og rutinerede. Pludselig er der ingen kontakt til båden. Kystvagten prøver gentagne gange at kalde båden, men der er intet signal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Synkefri

© Loui Ladegaard / Scandinavian Film Distribution

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Synkefri

© Martin Dam Kristensen / Scandinavian Film Distribution

 

 

 

 

 

 

Nogle af kvinderne har tidligere mistet en mand, far eller et barn til havet. Der går ikke lang tid før man bliver klar over at hele besætningen på redningsbåden er omkommet og tillige nogle fra kutteren. Efter en undersøgelse bliver skylden for ulykken placeret hos styrmanden Rasmus. Sønnen Henrik er uforstående overfor det. Hans onkel, kystvagten, har optaget en smalfilm på det fynske skibsværft, hvor båden er produceret. Han var med da man testede om båden kunne klare strabadserne i ekstremt vejr. Båden var hængt op i nogle stålwirer og den blev vendt 360´. Henrik synes det så mærkeligt ud. Som om båden bliver hjulpet til at holde sig oppe i vandet.

 

Onklen synes det er noget vrøvl. Desuden mener han, at det ikke nytter noget at rippe op i historien. Ingen vil drage fordel af det. Det kan koste byen arbejdspladser og man frygter sladderen. Henrik går videre med sin mistanke. Kontakter en lokal journalist, stjæler onklens film og lavinen ruller. Alle vogter på hinanden. Henriks familie er ved at gå i opløsning. Moderen prøver at holde sammen på det hele. Hun er nødt til at overleve for børnenes skyld. Henriks bedste ven var en af fiskerne fra kutteren der døde. Henrik er sikker på at han har ret i sin mistanke. Han vil rense sin fars navn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Synkefri

© Loui Ladegaard / Scandinavian Film Distribution

 

 

 

 

 

 

 

 

En autentisk tragedie

Historien er baseret på virkelige hændelser i instruktørens eget liv. Hans mors daværende mand, mistede livet i den virkelige RF2-ulykke. Filmen er beretningen om et lille samfund, hvor sammenhold er nødvendigt og alt skal være som det plejer. Man fortier ting. Dækker over hinanden. Skjuler sin sorg. Da Henrik vil kæmpe for retfærdighed, bliver han udelukket af fællesskabet. Et par enkelte bakker ham op, men han må kæmpe sin kamp alene. Selv moderen magter ikke at stille op til et opgør. Hun har rigeligt at se til. Det sker når mennesker er pressede.

 

Desværre har mange forskellige instanser aktier i en sådan sag. Hvis der skulle være en brist et sted, vil myndighederne gøre alt for at undgå en offentlig skandale. Historien viser at stædighed og troen på sig selv og en sag, kan betale sig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

© Loui Ladegaard / Scandinavian Film Distribution

 

 

 

 

 

Præstationerne

Filmen viser det benhårde fiskermiljø. Vi kommer tæt ind på livet af de involverede personer. Lærer dem at kende på godt og ondt. Man kan ikke undgå at tænke på alle de stakkels menneskeliv der er gået tabt i bølgerne. Fiskeri er et af menneskets ældste erhverv, men også et af de farligste. Tusindvis af mødre, fædre børn og hustruer har siddet magtesløse og alene tilbage.

 

Skuespillerne er fænomenalt castet. Henrik er den unge mand, der med faderens død bliver kastet ind i voksenlivets ansvar. Alt går i stykker inden i ham, men han kæmper sin vej fremad. Sylvester Byder spiller ikke Henrik, han ER Henrik. Han er meget overbevisende. Ham kommer vi til at se meget mere til i fremtiden. Byder huskes også af mange for sin indsats i filmen ‘Erna i Krig’ – læs vores anmeldelse her

 

Johanne Louise Schmidt er moderen Iben, der i al sin afmagt, står ved børnenes side. Der findes mange måder at bearbejde sin sorg på. For Ibens vedkommende er det at hjælpe andre, for selv at kunne overleve. Johanne Louise Schmidt tegner et stærkt moderportræt af en kvinde i sorg. Datteren Ellen på 10 år er stille og bærer sin sorg med styrke. Man får ondt af pigen og Ellen Rovsing Knudsen er strålende og autentisk.

 

I det hele taget er det flotte præstationer i en hjerteknusende film. Selvom det er en fiktionaliseret film er den bygget på virkelige begivenheder. Instruktøren har ramt tiden, tonen og musikken lige på sømmet. En fortræffelig film. Se den!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

© Loui Ladegaard / Scandinavian Film Distribution

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Synkefri. Drama. Medvirkende: Henrik-Sylvester Byder, Iben-Johanne Louise Schmidt, Rasmus- Anders Brink Madsen, Ellen-Ellen Rovsing Knudsen, Bo-Lars Topp Thomsen, Lissy-Sofie Torp, Krudt Kaj-Esben Dalgaard, Castro-Henrik Birch, Silje-Iben Dorner m.fl. Instruktør: Christian Andersen. Manuskriptforfattere: Christian Andersen og Martin Strange-Hansen. Fotograf: Loui Ladegaard. Scenograf: Maria Bro.

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Synkefri – se trailer her

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Synkefri er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm