Odense Teater: KVINDE KEND DIN HISTORIE

✮✮✮✮✮
' ……. Odense Teater er kommet godt i mål og har taget hul på en historieskrivning som teater, der længe har været efterlyst ……'
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Historikeren Gry Jexen skrev bogen ’Kvinde kend din historie’, fordi hun mente at Kvinder er oversete i historiebøgerne, og dermed ville give dem en fortjent stemme i Danmarkshistorien. Hun gav plads til 50 progressive og epokegørende kvinder, men det skal siges, at der har været mange flere. Det ved Gry Jexen, og det må have været frygteligt vanskeligt at vælge hvem der skulle med i hendes bog. Lad mig sige det på en anden måde, det valg hun har truffet, er strålende, og har man lyst til at læse mere om andre fantastiske kvinder, er der rigeligt med muligheder for det.
Odense Teater har taget tyren ved hornene og giver de forbigåede kvinder fra bogen talerør. 5 skuespillere giver liv til samtlige medvirkende i stykket. Man kan næsten ikke sætte sig ind i hvordan det må have været for 300 år siden, som kvinde, at få sine drømme og ønsker eksekveret. Selv i 2025 kan mange kvinder støde panden mod en mur. Selvfølgelig er det intet at sammenligne med tidligere tider.
Det er i dag helt utænkeligt at kvinder ikke kunne blive læge, møbelsnedker, direktør, skoleinspektør etc., men tænk hvordan det må have været, at skulle tilkæmpe sig ret til at få lov til at gå på teknisk skole, gymnasie, studere, eller for den sags skyld kunne have stemmeret. Det er strålende at sætte et stykke som dette op, så budskabet bliver udbredt. Vi skal aldrig glemme de kvinder der kæmpede for en fremtid, hvor kvinder kunne være ligeværdige med mænd. Vi er ved at nå målet, men der er stadigvæk uendelige kampe der skal stå. Mange kvinder rundt omkring i verden er stadigvæk underlagt patriarkatets svøbe.
Bogen er kronologisk en opremsning af kvindernes baggrund, livsvilkår og karriere. I teaterforestillingen har man valgt samme form for opremsning af kvindernes levnedsbeskrivelser. Blot er deres liv blevet levendegjort med dialoger, monologer og til tider med en fortæller.



Scenografien er godt tænkt. Til at begynde med, står hvide stole side om side på rækker. Fire kvinder sidder og venter på publikum og så går vi i gang. Stolene fungerer både som landkort, hus, bål, skulptur, slot, sygestue o. m. a. For hver nævnt kvinde falder der et banner ned fra loftet. Det forbliver nede hele forestillingen igennem. Alle bannerne symboliserer omfanget af kvindernes både styrke, gåpåmod og vedvarende tilstedeværelse i historien. Alle rekvisitter er hvider stykker klæde der enten foldes som babyer, bøger, kjoleskørter, meget originalt.
Overbevisende skuespil
De fire kvindelige roller bliver flot præsenteret af Ayshan Qvortrup, Malene Melsen, Githa Lehrmann og Lea Baastrup Rønne. De spiller deres karakterer med overbevisning og utroligt differentieret.
De mange spændende kvinder
Vi møder bl.a. Grevinde Danner, første kvinde der kæmpede for børns rettigheder og demokrati, Nina Bang, første kvindelige undervisningsminister, Nathalie Zahle, første kvindelige skolerektor, Jo Jacobsen, første kvindelige sexolog, Karin Michaëlis, første kvindelige forfatter oversat til 16 sprog og Nielsine Nielsen, første kvindelige læge. Malene Melsen har en autoritet og stemmeføring der gør hende myndig og ikke til at komme udenom. Lea Baastrup Rønne er den mere kække og har rollerne som de tilbageholdne kvinder, der alligevel får trumfet deres vilje igennem. Ayshan Qvortrup har mange facetter og hendes Anne-Marie Carl Nielsen er rørende. Githa Lehrmann har gennemslagskraft.


Een mand – kan ikke undværes
Som hanen i kurven har vi Klaus T. Søndergaard. Han spiller alt lige fra Christian IV som dreng til døende husbond. Klaus er vældig humoristisk, han farer rundt og er allestedsnærværende. Hans rolle som sammenkædende person kan hurtigt blive en uriaspost. En der skal være der, men også er fyld. Det sker ikke her, han er den nødvendige gennemgående nerve i forestillingen. Skuespillerne får forestillingen til at leve.
Lidt med timingen
KVINDE KEND DIN HISTORIE er godt skruet sammen. Man er underholdt og ikke mindst oplyst. Jeg kan dog ikke helt forstå at man i den første del af forestillingen giver de introducerede kvinder mere plads end de sidste. Dramaturgisk er valget ca. 25 små historier fra bogen, der skal fyres af på 1 time og 40 minutter. Hver historie skulle da i gennemsnit vare ca. fire minutter. Man burde måske have gjort det omvendt, så de første fortællinger var lidt kortere og de sidste lidt længere. Pludselig efter en time tænkte jeg: Hvor meget tid er der til de sidste kvinders historier? Indrømmet, jeg talte bannerne i loftet. De blev jappet hurtigere igennem end de første. Jeg tog ikke tid, men der var noget med timingen, ikke hos skuespillerne, men i opbygningen, altså sammensætningen af kvindernes historier. Men det er petitesser i forhold til helheden og budskabet.
Med KVINDE KEND DIN HISTORIE, er Odense Teater kommet godt i mål og har taget hul på en historieskrivning som teater, der længe har været efterlyst. Flot moderne teater. Forhåbentlig vil det få mange i teatret, som ikke kender denne vigtige del af vores historiefortælling.

Odense Teater: KVINDE KEND DIN HISTORIE. Medvirkende: Ayshan Qvortrup, Malene Melsen, Githa Lehrmann. Lea Baastrup Rønne, Klaus T. Søndergaard. Iscenesættelse og manuskript: Kamilla Wargo Brekling. Co- iscenesættelse, koreografi, manuskriptkonsulent, og dramaturg: Karina Dichov Lund. Scenografi og kostumer: Marie Rosendahl Chemnitz. Lysdesign: Flora Brandt. Lyddesign: Anders Brincker. Dramaturg: Mathias Rosenkrands Bech. Instruktørassistent: Marie Sol Frederiksen. Forestillingen er skabt frit efter bogen ’Kvinde kend din historie’, udgivet på Gyldendal.
Odense Teater: KVINDE KEND DIN HISTORIE – se mere her
Læs også Freverts anmeldelser af KVINDE, KEND DIN HISTORIE, Foredrag af Gry Jexen og KEND DIN HISTORIE
Odense Teater: KVINDE KEND DIN HISTORIE er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm