Opera i Danmark – fra foster til fuldvoksen
✮✮✮✮✮
‘Opera i Danmark 1634 – 2005′ er hverken et musikleksikon, en historiebog eller et biografisk værk. Hvis man absolut skal sætte en label på, er denne bog muligvis mest det sidstnævnte, hvis man – vel at mærke lidt abstrakt – kunne forestille sig at summen af den danske operas udvikling i Danmark var en virkelig person.
Lad mig for en god ordens skyld understrege at ‘Opera i Danmark 1634 – 2005’ ikke er skrevet i hverken 1. eller 3. person, hvilket nok havde været et dristigt og noget alternativt formidlingsmæssigt skrivegreb.
“Tragoedia om Dyder oc Laster” (opført 10. oktober 1634), er en af forestillingerne i forbindelse med fejringen af brylluppet mellem
Magdalena Sibylla og Prins Christian (Christian d. 4’s søn). På billedet fra den udendørs forestilling er der ikke meget opera at spore;
til gengæld kan man underholdes af et papmache-uhyre (nederst i højre hjørne) der med åben mund tager imod lasterne.
Ikke desto mindre er bogen skrevet med personlighed, operapassion, balanceret med nøgtern historieformidling. Rammerne for bogen er – for at bruge musikalske termer – en slags historisk crescendo med indbygget staccato. Tidsperioden 1634 – 2005 markerer henholdsvis udgangspunktet (en kongelig bryllupsfest) og et af de nutidige højdepunkter i operahistorien set med danske briller, nemlig indvielsen af Operahuset.
Fra foster til fuldvoksen
Bogen kunne derfor sagtens have haft titlen: “Fra foster til fuldvoksen”. Det er nemlig ikke en poleret og sminket fortælling om operaens attributter, men nærmere en udviklingshistorie hvor de kiksede detaljer, bumpene, benspændene og pinlighederne også er medtaget, fordi de er en vigtig del af operaens historie.
Farvelagt kobberstik af Charlottenborg fra 1746 – midt på billedet – på Kongens Nytorv der i starten af 1700-tallet er en rodebutik
af vidt forskellige aktiviteter. Det musicalske Societet får i 1747 kongens tilladelse til at arrangere
offentlige koncerter på Charlottenborg- men det viser sig at blive en relativt kort fornøjelse.
‘Opera i Danmark 1634 – 2005’ er skrevet af Henrik Engelbrecht, tidligere operaredaktør hos DR P2, operadramaturg ved Det Kongelige Teater og musikchef i Tivoli – for blot at nævne nogle få. Man kunne også blot kalde Henrik Engelbrecht professionel operanørd på højt niveau. I forordet fremhæver forfatteren nemlig at hans ambition har været – som han selv udtrykker det – at “skrive de bøger, jeg selv som en nok ret nørdet 12-årig ville have elsket at tage ned fra hylden på [biblioteket]”, men hvad kan du egentlig forvente af bogen, nørd eller ej?
Bogens består primært af knap 600 siders kronologisk musikhistorie fordelt på 18 kapitler med hver deres tema eller omdrejningspunkt, samt godt 40 sider med lister over operaer opført i Danmark 1634-2021, sorteret efter henholdsvis kronologisk efter førsteopførelse i Danmark og alfabetisk efter komponist. Derudover finder du knap 30 siders kilde- og litteraturliste, samt person- og værkindeks.
Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv der færdiggøres i 1874
Rigt illustreret
Bogens lidt over 500 illustrationer kombineret med Henrik Engelbrechts levende fortællesprog, gør at ‘Opera i Danmark 1634 – 2005’ er både underholdende og lærerig uden at gå på kompromis med fagligheden. Bogen handler langt fra om opera i sig selv; det er operahistorie på operahistoriens præmisser og det er både spændende og kræver lidt tålmodighed som læser. Der er perioder igennem bogen hvor man kan være i tvivl om det er er en historiebog man læser, men i det større perspektiv vil man se at det giver mening formidlingsmæssigt.
Formidling på højt niveau
Hvis du har oplevet Henrik Engelbrecht som formidler (se fx denne video), kan du igennem hele bogen fornemme Henriks stemme der med begejstring udfolder operahistoriens op- og nedture. Tag fx et af de første kapitler i bogen om branden i operahuset i 1689. Man føler næsten at man sidder dér tætpakket på Sophie Amalienborg omgivet af 800 olielamper, mens man sidder på dekorerede tilskuerpladser beklædt med mos og tørrede enebærris indtil det hele ramler ned over en. Operahusets brand var i øvrigt på alle måder en katastrofe hvor knap 200 mennesker omkom, hvilket var størstedelen af publikum.
Satiretegning af forskellen på de danske og italienske sangere
Kapitlet er et godt eksempel på hvordan Henrik Engelbrecht formår at krydre tør historie med levende beskrivelser, ikke kun de alvorlige og sørgelige som beskrevet her, men også de de sjove, bagstive og absurde. Der er plads til dem alle i bogen.
Hvis du forventer at få et operaleksikon i hånden hvor du vil kunne læse udtømmende om alle værker opført i Danmark i perioden 1634 – 2005, vil du blive skuffet. Hvis du derimod er nysgerrig på hvordan operagenren er opstået og har udviklet sig igennem tiden i Danmark, så har Henrik Engelbrecht skrevet en spændende, velkomponeret turguide du trygt kan springe ombord på uanset om du er hardcore operanørd eller mere generel eventyrlysten kultursjæl.
Forestillingen “Elverhøj” af Johan Ludvig Heiberg fra 1828,
der igennem tiden er blevet opført over 1000 gange på Det Kongelige Teater.
Henrik Engelbrecht: Opera i Danmark 1634-2005
656 sider – 535 illustrationer
De kan beordre deres eksemplar direkte her
‘Opera i Danmark 1634 – 2005’ er anmeldt af Brian Ulrich Skovgaard, KULTURINFORMATION