Film

OPERATION MINCEMEAT – en filmanmeldelse

OPERATION MINCEMEAT – en filmanmeldelse

 

 

 

 

 

 

Fiktion der ændrede verdenshistorien – G. Boeholt KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

‘Fiktion der ændrede verdenshistorien ….’

– G. Boeholt KULTURINFORMATION

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

Som børn har vi sikkert alle prøvet at bygge en fantasiverden op. Vi er flere om at bygge denne fantasi. Det kan være den går ud på at bo i et fremmed land og her sker der alverdens spændende ting. Vi kommer måske ud at flyve i en maskine vi selv har opfundet, som ser helt speciel ud og hver gang vi flyver i den opstår der nye oplevelser, måske involverer det udklædning af enhver slags. En sådan fantasifuldhed bliver der brug for i OPERATION MINCEMEAT.

 

Filmen OPERATION MINCEMEAT foregår under Anden Verdenskrig. Den begynder den 10. juli 1943, vi præsenteres for et flashback og ender så igen den 10 juli 1943.

 

 

 

OPERATION MINCEMEAT – en filmanmeldelse

 

 

 

 

At lede tyskerne på vildspor

Hovedrolleindehaveren er Colin Firth som Ewen Montagu, der er efterretningsofficer i Søværnet. Montagu står i spidsen for Operation Mincemeat. Det er en operation, der skal vende krigen til de allieredes fordel. Man vil snyde tyskerne til at tro, at de allierede ønsker at gå i land i Grækenland og ikke på Sicilien, som man oprindeligt planlægger. Man vil have tyskerne på vildspor, så Italien ligger åben for de allierede at erobre. Tyskerne er allerede ved at planlægge forsvaret imod fjendernes landgang på Sicilien, så hvordan overbeviser man dem om det modsatte?

Død mand får nyt liv

Hvis man har dykket lidt dybere i Anden Verdenskrig har man også hørt om OPERATION MINCEMEAT, så jeg afslører ikke noget ved at fortælle, at man planlægger at anbringe et lig, der skal falde i tyskernes hænder. Liget skal foregive at være en britisk soldat med hemmeligsstemplede falske dokumenter på sig. Altsammen en operation med det ene formål at forvirre Hitler omkring briternes krigsstrategi.

 

 

 

 

 

OPERATION MINCEMEAT – en filmanmeldelse

 

 

 

 

 

Tanken er at snyde Hitler, så han bliver overbevist om, at de allierede planlægger at gå i land i Grækenland og ikke på Sicilien. Hvordan finder man et passende lig? Det skal være en død mand, der ser ud til at være forulykket fra et fly. Det skal fremstå som om, han er druknet. Hvor placerer man liget, så de papirer liget har på sig når til de korrekte mennesker? Hvordan bygger man et helt liv op, så det virker troværdigt med kærester, familie o.s.v.? Det er det indtryk, man skal give, når man kun har de få papirer han har på sig til at opbygge den formodning om, at han har levet et almindeligt liv. Hvordan undgår man f.eks. at blækken forsvinder i vandet, den afdøde ligger i?

Troværdig identitet

Hele denne opbygning med at skaffe en mand en troværdig identitet følger man i OPERATION MINCEMEAT. Så storfilmen er mere en spændingsfilm end en krigsfilm. Man følger de to efterretningsofficerer og deres to kvindelige assistenter i udtænkningen af deres hemmelige mission. Et spændingsplot, der er en ”ikke-fiktionsfortælling”.

Eventyrfilm?

Man kunne tro, at man er med i en eventyrfilm. At missionen er sandfærdig gør filmen endnu mere interessant. At operationen lykkedes forårsagede at mange soldaters liv blev reddet. De blev ikke skudt ned, når de havde landgang på Sicilien.

 

 

 

 

 

 

OPERATION MINCEMEAT – en filmanmeldelse

 

 

 

Den hemmelige mission som altså føres ud i virkeligheden har sit udspring i en bog af Basil Thompson. Denne bog har efterretningsofficeren Ian Fleming læst og bogens fake idé og indhold viderebringer han til chef for Naval Intelligence Sir Godfrey. Denne bog bliver hele grundstenen, hvorpå hele operationen beror.

 

Så selve skabelsen af operationens idé udspringer altså af fiktion. En fiktion, der blev omsat til virkelighed og skånede mange menneskeliv. Efter krigen fortsætter Ian Fleming sine mesterlige skabelser af spionplots og de fleste vil allerede nu vide, at han netop bliver faderen til James Bond romanerne. Som ekstra bonus kan det oplyses, at chefen for Naval Intelligence Sir Godfrey bliver modellen for M i Agent 007 historierne.

 

 

 

 

 

 

OPERATION MINCEMEAT – en filmanmeldelse

 

 

 

Se trailer her

 

 

OPERATION MINCEMEAT – en filmanmeldelse er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION