Hillestrøm
Film

PÅ NÆRT HOLD – en filmanmeldelse

PÅ NÆRT HOLD – en filmanmeldelse

 

 

 

PÅ NÆRT HOLD – en filmanmeldelse

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

‘Lars Eidinger er uforskammet uovertruffen ….’

– G. Boeholt, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

Vi har sikkert alle prøvet at have en facade. Vi vil alle gerne tage os godt ud og vise vore bedste sider frem. Vi vil gerne, at det er de gode ting, omverdenen lægger mærke til. Dette tema beskæftiger PÅ NÆRT HOLD sig med.

DDRs hemmelige tjeneste Stasi

PÅ NÆRT HOLD foregår i det tidligere DDR i 1981. Franz Walter er videnskabsskabsmand i DDR. Han befinder sig i flyvemaskinen på vej for at arbejde et år i Afrika. Franz bliver stoppet af myndighederne, fordi han bliver sat et professorat i udsigt i DDR. Først skal han dog arbejde for Stasi.

 

 

 

PÅ NÆRT HOLD

 

 

 

 

Overbevist socialist

Som en glad socialist går han ind i dette arbejde med ildhu. Han ser frem til at kunne begynde i sit professorat på et senere tidspunkt. Franz begynder sit virke i Stasi med at følge en fodboldspiller, der er hoppet af til Vesten. Den historie udvikler sig. Det er ikke alt, Franz gouterer. Han bliver viklet ind i grufulde løgne og kommer under et kolossalt pres.

 

Det vigtigste for Østtyskland er, at det hele ser godt ud på overfladen, koste hvad det vil. Verden bliver nærmest vendt på hovedet. Presset bliver for stort for hr. Walter. Han slides op og krakelerer indvendig. Det ender helt galt og han bliver offer for den sidste henrettelse i DDR.

 

 

PÅ NÆRT HOLD

 

 

 

 

Sand historie

PÅ NÆRT HOLD er baseret på virkelige hændelser. Den er bygget over Werner Teskes historie. I hovedrollen som Franz Walter ses Lars Eidinger (f. 1976 – i Vestberlin kendt fra tv-serien Babylon Berlin og fra PERSISKE LEKTIONER), som spiller helt formidabelt. Foruden sit skuespil ernærer Lars Eidinger sig også ved at være kunstmaler, spille musik og være DJ. Hvis Lars Eidinger gør det lige så godt som sit skuespil, må det være fantastisk.

 

PÅ NÆRT HOLD fremstiller meget fint, hvor fremadskridende løgnene bliver. Hvordan det bliver vanskeligere og vanskeligere for Franz at forholde sig til dem. Man tror nærmest ikke det, man hører. Den proces fremstår meget fint og skarpt i filmen. Det er så tydeligt fremstillet af Lars Eidinger, at man som tilskuer lever sig ind i dilemmaet for ham. Man forstår hans valg og hans kamp. Man kommer helt ned i nerven og detaljen. Det er ubegribeligt indlevende og troværdigt spillet.

 

 

 

 

PÅ NÆRT HOLD – en filmanmeldelse

 

 

 

 

 

Lars Eidinger er uforskammet uovertruffen som hovedrolleindehaver.

 

 

 

Se trailer her

 

 

Af andre film om Øst/Vest problematikken kan også nævnes FLUGTEN FRA ØSTTYSKLAND, vi tidligere har anmeldt.

 

 

 

 

 

PÅ NÆRT HOLD – en filmanmeldelse er skrevet af af G.Boeholt, KULTURINFORMATION