Film

PRISON 77

FILMANMELDELSE: Spansk thriller

PRISON 77

 

 

 

 

 

PRISON 77

©JulioVergne

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

‘ ………. strålende skuespilpræstationer …….’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Spanske film har vundet mere og mere indpas både i Danmark og de andre europæiske lande. De spænder bredt og har strålende skuespillere og instruktører. En del af de film der er blevet produceret, handler om tiden under og efter Franco. Det skyldes den skrækkelige historie og den diktatoriske periode, spanierne var igennem under Franco. Francisco Franco, 1892-1975, var diktator i Spanien fra 1939-1975. Han var leder af det spanske regeringsparti FET i de las JONS og tilranede sig magten under den spanske borgerkrig, 1936-39. Han sad på magten til hans død i 1975.

Et fængselsoprør i 1978

I tiden efter diktaturets ophør var der kaos mange steder. Det var vanskeligt at administrere den frihed der pludselig var, og i nogle afkroge af samfundet kunne man desværre ikke følge med de nye vinde der blæste for demokratiet. Det spanske fængselsvæsen var et af stederne. I filmen befinder vi os mellem 1976-78. Handlingen er inspireret af det virkelige fængselsudbrud fra Barcelona Cárcel Modelo, hvor 45 fanger i 1978 gjorde oprør.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRISON 77

©JulioVergne

 

 

 

 

 

Manuel

Manuel er en ung revisor på 27 år. Han er blevet fængslet for at have stjålet 10.000 kroner i sit firma. Han siger, at det var et forskud til ham selv. Han bliver bedt om at skrive under på, at han har stjålet mindst 20 gange så meget. Det gør han, der er intet valg. Manuel mener, at det nye demokrati gælder for alle og beder om at få sin sag behandlet. Han bliver nægtet et bad, han prøver at indgive en klage, men opdager hurtigt, at det demokrati der langsomt er ved at vokse i det spanske samfund, ikke har fundet vej til fængselsvæsenet. Der går flere måneder, intet sker.

 

 

 

 

 

 

 

 

PRISON 77

©JulioVergne

 

 

 

 

Hverdagen i fængslet

Hverdagen består af vold og korruption blandt fangerne og fængselspersonalet, kaldet bylderne. Han opdager hurtigt, at de fleste er fængslet fordi deres politiske mening ikke var den rigtige, altså diktaturets, andre var homoseksuelle, eller simpelthen ikke havde gjort andet end at være det forkerte sted på et fejlagtigt tidspunkt. Manuel kommer til at dele celle med Pino, en ældre herre, der ikke vil blande sig i noget, og som er en slags leder i den blok, hvor Manuel befinder sig. Der er seks blokke og alle har deres egen dagsorden.

 

Den anden cellekammerat er El Negro, en familiefar, ‘der bare er der’! En dag forsvinder El Negro, han bliver banket ihjel af fængselspersonalet. Manuel får en ny advokat, men det hjælper ikke meget. Der ulmer en revolutionær stemning og flere prøver at få deres medfanger organiseret til et oprør. De påberåber sig deres ret til amnesti. De bliver slået tilbage til start.

 

Pino og Manuel bliver flyttet til et mareridtsfængsel i bjergene. De overlever med nød og næppe og kommer tilbage til Cárcel Modelo, næsten som helte, og fangerne har fået mere frihed. Der foregår en livlig sortbørshandel. Volden fra personalet fortsætter, dog i mindre grad. Til gengæld eskalerer kampen om magten hos fangerne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Spansk thriller

©JulioVergne

 

 

 

 

På et tidspunkt presser de fængselsledelsen til at få pressen lukket ind. Det hjælper og med den nye regering ved magten, bliver der stillet et lovforslag, hvor der skal gives amnesti til alle fanger. Det bliver nedstemt. I juni 1977 er der store demonstrationer foran fængslet. Kort efter får alle de politiske fanger lov til at forlade fængslet og der er 45 tilbage. Manuel går amok på en fangevogter og ryger igen i isolation.

 

Manuel har nu siddet inde i små to år, under de mest horrible forhold og har fået nok. Han får fangerne organiseret og de forbereder et kup for at komme ud.

En uhyggelig og vigtig film

Filmen skal ses som en kritisk revision af den såkaldte overgang i Spanien fra diktatur til demokrati. Der fokuseres på situationen for de indsatte, der var fængslet for almindelige anklager eller slet ingen. Alle krævede amnesti, men fik det ikke. Det giver et uhyggeligt billede af et system, som har været et rædselskabinet. Den får en til at værdsætte vores demokrati mere end nogen sinde. En film der maner til eftertanke. Strålende skuespilpræstationer. En åndeløs spændende film.

 

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Spansk thriller

©JulioVergne

 

 

 

 

 

 

 

 

PRISON 77. Spansk thriller. Instruktion: Alberto Rodriguez. Manuskript: Rafael Cobos. Medvirkende: Miguel Harrán-Manuel, Javier Gutiérrez-José Pino, Jesús Carrazo-El Negro, Fernando Tejero-Marbella, Catalina Sopelana-Lucia m.fl.

 

 

 

 

PRISON 77 – se trailer her

 

 

 

PRISON 77 er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm