Kunst Litteratur

SKYGGENS VANDRING – en fotobog

SKYGGENS VANDRING – en fotobog

 

 

 

 

 

SKYGGENS VANDRING – en fotobog

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

SKYGGENS VANDRING er en enestående fotobog. Per Bak Jensen (f.1949) er ophavsmanden til den 136 siders bog i et rektangulært format, som udgives på Strandberg Publishing.

 

 

SKYGGENS VANDRING – en fotobog

Drømmespor. Per Bak Jensen

 

 

59 fotografiske værker der alle er hentet fra naturen

Bogen viser naturfænomener, der naturligvis i fotografens øjemed kræver lys, men som forandres som følge af omdrejning og skygge. Budskabet er det slowly, slowly med at betragte og selv blive betragtet tilbage af storheden.

 

 

 

 

 

 

Per Bak Jensen

Vogter. Per Bak Jensen

 

 

 

 

 

I et dobbeltopslag ser vi de nøgne træer op imod vinterhimmelen. Vi ser klippeformationer, men også dyr. Vi ser ikke kun natur, men også menneskeskabte bygninger og skyggens vandring der.

 

Endelig kommer vi til en række vandspejlinger – mange af os vil sige, at vand er blåt, men sådan er det ikke i Per Bak Jensens verden. Over en række sider ser vi det samme stillbillede fra samme lokation, men med lysets spejlinger i vandet ser vi både sort og gråt, violet, orange og flere blå nuancer i det glitrende vand.

 

 

 

 

 

 

Per Bak Jensen

Flamingo. Per Bak Jensen

 

 

 

Whitespace og tekster

Der er ofret en del whitespace i SKYGGENS VANDRING således, at eksponeringerne kommer til deres ret. Emnerne har titler så som: ‘Timelighed’, ‘Åløb’, ‘Silhuet’ eller ‘Bjergvej’.

Andre steder er der små korte poetiske og observante tekster med statements som:

 

‘FASAN

I tusmørket kommer jeg frem
fra havens mørke krat

 

Spejder til alle sider
napper korn op fra plænen.

 

Bevæger mig op imod huset

 

 

 

 

SKYGGENS VANDRING – en fotobog

Skygger. Per Bak Jensen

 

 

 

 

Der er nogle storslåede scenarier med højt til loftet og udsigt. Jeg savner lidt en forklaring på, hvor vi er. Mon det er Island? Eller Norge? Grønland? Det er sikkert et bevidst valg fra fotografen, at lokationen ikke er vigtig, men derimod fotografiet – fair enough.

Afsluttende bemærkninger

Per Bak Jensen kan netop nu opleves live på Galleri Bo Bjerggaard og samtidig kan man på Louisiana Channel også se Per Bak Jensen i samtale om sine værker.

 

SKYGGENS VANDRING er en rigtig coffeetable bog, som kan give anledning til mange hyggelige samtaler, og sikkert også motivere os til at gøre fotografen kunsten efter og have øje for detaljerne, det utraditionelle og ‘nuet’, og lade én blive ét med objektet. Man kommer også til at tænke på sådan en som Keld Helmer-Petersen.

 

 

 

SKYGGENS VANDRING – en fotobog

Mærke. Per Bak Jensen

 

 

 

 

Bogen er på 136 sider og ligger i den øvre del af prisniveauet. Den kan erhverves for 449,95 kr.

 

Forfatteren og fotografen får det sidste ord. Per Bak Jensen spørger: ‘Hvem er vi? Hvor er vi? Hvorfor er vi?’.

 

 

 

 

Indlægget er skrevet af Jesper Hillestrøm, KULTURINFORMATION