Film

STOCKHOLM BLOODBATH

STOCKHOLM BLOODBATH

 

 

 

 

 

STOCKHOLM BLOODBATH

© Scanbox Entertainment

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… hovederne rullede som bowlingkugler ……’

– G. Boeholt, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmen STOCKHOLM BLOODBATH handler om det som titlen viser det stockholmske blodbad i 1520 altså for mere end 500 år siden.

Lidt historie

Vi befinder os i Christian den 2. regeringstid 1513-1523, født 1481, død 1559.

 

Christian den 2. var konge over Danmark og Norge, men ønskede også at blive konge over Sverige. Han udkæmpede derfor store slag i Sverige og ville nedkæmpe rigsforstander (1512-1520) Sten Sture, som også døde i krigen. Sture havde trodset Rigsrådet, hvis flertal ønskede en Kalmarunion.

Handling

I 1517 startede Christian den 2. sit første krigstogt mod Sverige, men først i september 1520 overgav Stockholm sig. Alle fjenderne blev lovet straffrihed, hvis de ville overgive sig. Dette er fint illustreret i filmen, hvor der bliver forhandlet med Sten Stures enke Kristina om dette.

 

Kort efter indsættelsen af Christians indsættelse som konge bliver spidserne i Sverige indbudt til indsættelsesfest, der varer 3 dage. Under denne fest bliver over 80 mennesker dømt for kætteri og de bliver dømt til døden for at udrydde fremtrædende fjender af styret. Man ser henrettelser af disse mennesker og hoveder, der i bogstaveligste forstand ruller.

 

 

 

 

 

 

STOCKHOLM BLOODBATH

© Scanbox Entertainment

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Synsvinkel

I filmen følger man to unge kvinder, der er vokset op sammen. Til den enes bryllupsfest bliver hele hendes familie udryddet af Christian den 2. mænd. Det vækker en hævntørst i den unge pige og hun vil trænes til at kunne slås, hvilket er bemærkelsesværdigt for filmen, at her er det kvindelige helte, der slås og kæmper. Man følger filmen fra disse kvinders perspektiv.

 

Da filmen handler om Skandinavien ville det have klædt den om sproget havde været skandinavisk.

 

Det er en makaber film, der fremviser volden i sin rene form. Men det understreger titlen også. Den hedder blodbad og man ser et blodbad.

 

Men filmen er skuespillermæssigt en storfilm. Der er mange store skuespiller navne med og de spiller godt. Claes Bang som Christian den 2. spiller den magtsyge konge helt overbevisende. Han fremtræder i sin rolle, så man forstår, at Christian den 2. har fået tilnavnet ‘Kristian Tyrann’ i Sverige. Sophie Cookson og Alba August gør det godt som de slagkraftige kvinder. Både Ulrich Thomsen som spionen Hemming Gadh og Jakob Oftebro som ærkebiskoppen, der skubber på med henrettelserne, skal nævnes, som udfylder deres roller troværdigt.

 

STOCKHOLM BLOODBATH er instrueret af Mikael Håfström.

 

 

 

 

 

 

 

STOCKHOLM BLOODBATH

© Scanbox Entertainment

 

 

 

 

 

 

 

Hvem skal se filmen?

Filmen henvender sig til folk, der har historisk interesse måske specielt skandinavisk historie, men som mere er til krigsfilm og den deraf følgende nedslagtning.

 

STOCKHOLM BLOODBATH omhandler en voldelig episode i historien, hvilket de 2 timer og 29 minutter afspejler til fulde.

 

Filmen er historisk set på linje med ‘Margrete den Første’ fra 2021, der også omfatter intriger og rænkespil ligeså tv-serien ‘Jordens Søjler’ fra 2010 med sine intriger, men når dog ikke disse højder.

 

Der taltes ikke efter, men der var måske 8-9 minutter, hvor blodet ikke sprøjtede og hovederne rullede som bowlingkugler. De firmaer, der fremstiller teaterblod har til denne film haft kronede dage. Medierådet for børn og unge har også valgt at fraråde den til børn under 15 år med bl.a. begrundelse i, at mange af scenerne udpensler vold og lidelse, hvor hoveder bliver hugget af.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jordens Søjler

© Scanbox Entertainment

 

 

 

 

 

 

 

 

STOCKHOLM BLOODBATH – se mere her

 

 

 

 

STOCKHOLM BLOODBATH – se trailer her

 

 

 

 

STOCKHOLM BLOODBATH er skrevet af G.Boeholt, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm