Litteratur

STRANDLÆSNING: Lewismanden

STRANDLÆSNING: Lewismanden

 

 

 

STRANDLÆSNING: Lewismanden

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ……….. put den bare ned i strandkurven ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

Vi befinder os på den skotske ø: Isle of Lewis. Den ligger i den nordligste del af Hebriderne. Der er et barskt klima og sproget er gælisk.

 

En gammel mand er næsten forsvundet ind i demensens tåge. Han er en pestilens for sin kone, der ikke kan forlige sig med, at den mand hun giftede sig med, ikke er den samme som tidligere. Undervejs fortæller han hvad han føler og hvordan hans liv har været. Alt foregår inde i hans tanker. Han ved, at han ikke kan udtrykke sig som han plejede og bliver indimellem bevidst om sin situation. Han skammer sig over sin hjælpeløshed. Han bærer på en traumatisk livshistorie, som han aldrig har delagtiggjort andre i. Udadtil er han konfus, i hans indre reflekterende og normal.

Et forhistorisk lig?

Et lig bliver fundet i en gammel tørvemose. Alle formoder, at det er et skelsættende og historisk fund. Det viser sig i midlertidigt hurtigt, at der er tale om en ung mand, der er blevet brutalt myrdet for ca. halvtreds år siden. Den pensionerede politimand Fin Macleod er tilbage på sin fødeø. I de forgangne år er meget blevet forandret og efter Fins hjemkomst vælter skeletterne ud af skabene.

 

Efterhånden som romanen skrider frem, fortæller den gamle mand en grum fortælling, hvor tæsk, vold og sågar dødsfald, var en almindelig dagsorden for børn, der var anbragt på et børnehjem. Børnene var blevet afleveret fordi deres forældre enten var døde eller ikke var i stand til at tage sig af dem. Det er et mørkt kapital i Skotlands historie, hvor den katolske kirkes dagsorden ikke levede op til sit renommé, ej heller til religionens budskab.

Den indspiste ø

I et lille øsamfund kender alle hinanden. Der er blevet knyttet bånd imellem generationer, der enten kunne være af økonomisk eller familiær karakter. For det meste begge dele. Alle ser ud til at være flettet sammen på den ene eller anden måde og Fin bliver langsomt inddraget i det spegede spil, som foregik på børnehjemmet og hos familierne. Det viser sig at hans egen familie var en del af de tragiske hændelser der foregik i fortiden. Vi er havnet midt i et øsamfund af indspisthed og lukkede døre. Hemmeligheder der står i kø for at blive afsløret. En udødelig og uforløst kærlighedshistorie, der kunne være endt lykkeligt?

 

Romanen er bygget op på en usædvanlig måde ved at lade den demente mand være fortælleren. Egentlig er det ret uhyggeligt, for man kan ikke lade være med at tænke på om en dement er i stand til at tænke på den måde som gamle Macdonald gør. Bogen har dette ekstra lag, der gør den anderledes end andre krimier.

En trilogi

Peter May (f. 1951), er en skotsk forfatter, der nu er bosat i Frankrig. Denne roman er nummer to i Lewis trilogien. Det første bind Sorthuset, udkom på dansk i august 2022. Bøgerne kan læses selvstændigt. Peter Mays tilgang til krimigenren er forfriskende. Han får læseren til at være med til tænke sig om og nærme sig løsningen på de mange løse tråde. Det gælder om at være koncentreret, og det er blændende. Put den bare ned i strandkurven. Du går ikke hjem før (husk solfaktor) du har læst den færdig.

 

 

STRANDLÆSNING: Lewismanden. Forfatter: Peter May. Udgivet på forlaget Gyldendal.

 

 

 

STRANDLÆSNING: Lewismanden – se mere her

 

 

 

STRANDLÆSNING: Lewismanden er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION