Musik Teater

TIVOLI: Ta´ mig som jeg er

TIVOLI: Ta´ mig som jeg er

 

Glassalen i Tivoli – En musikalsk forestilling om Grethe Ingmann

 

 

 

 

 

 

 

TIVOLI: Ta´ mig som jeg er

Foto: Lui Visbo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… Trine Pallesen giver et strålende billede af Grethe Ingmann ……’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvem er Grethe Ingmann? Ikke mange kan længere huske navnet, men begynder du først at nynne de første strofer af Dansevise, kender de fleste, yngre som ældre, melodien. Denne melodiøse og legendariske jazz-vals-agtige melodi, vandt Dansk Melodi Grand Prix i 1963 i Tivolis Koncertsal. Det var syvende gang Danmark afholdt Det Danske Melodi Grandprix og der var 8 deltagere. Blandt dem var kendte navne som: Gitte Hænning, Dario Campeotto, Grethe Sønck m. fl. og selvfølgelig Grethe og Jørgen Ingmann.

 

Senere samme år vandt Dansevise også det Europæiske Melodi Grand Prix, Eurovision Song Contest. Otto Francker havde skrevet musikken og Sejr Volmer-Sørensen teksten. Det var Danmarks første internationale sejr, men vi havde været med siden 1957. Vi vandt i London over 15 andre lande. Der var hård konkurrence. Flere store internationale stjerner var mellem deltagerne, eksempelvis Sveriges Monica Zetterlund og græske Nana Mouskouri.

Et musikalsk portræt

Hvem var så denne Grethe Ingmann? Trine Pallesen tegner i denne forestilling et fint og følsomt portræt af en kvinde, der ikke altid havde det let med sig selv.

 

Grethe Ingmann,1938-1990, født Clemmensen, startede med at synge i Malihini-Kvintetten som sekstenårig. Med hendes alsidige stemme og ikke mindst flair for jazz, fik hun efter en audition et engagement i Jørn Grauengaards trio i 1955. De spillede på Giraffen i København. Her mødte Grethe guitaristen Jørgen Ingmann. De blev gift i 1956. Sammen havde de en flot musikalsk karriere som duo, indtil de blev skilt i 1975. Jørgen Ingmann (1925-2015), blev kendt for sine flersporsindspilninger på en selvopfunden båndoptager, længe før den moderne teknik blev opfundet. Han fik en hitlisteplacering i USA med nummeret Apache.

Forestillingen, Ta´ mig som jeg er

Inden forestillingen starter, er der en hyggelig stemning fra scenen. Grethe, Trine Pallesen, går rundt, vinker og smiler ned til publikum og er ungdommelig småkåd. Det er som at være på et danseetablissement i 60’erne. Musikerne siver ind og forestillingen starter. Grethe fortæller om sin fattige barndom og synger et par strofer af Dansevise. Trine Pallesen kommer elegant fra melodi til fortælling. Orkestret er en aktiv del af helheden og spiller med på stemningsskiftene. En god effekt. På den måde gør Trine Pallesen sammen med Mathias Groves seksmandsorkester indtrykket levende.

 

Der er ingen tvivl om at Grethe havde en unik musikalsk karriere. Hun startede tidligt i en branche der var hård og med en drukkultur, der var helt almindelig på den tid. Det er inkorporeret i forestillingen, med glas der er sat her og der på scenen, som hun drikker af. Efterhånden som vi når slutningen af anden akt, sejler hun rundt i en koger.

 

Hendes kærlighed til Jørgen Ingmann, var uomtvistelig stor. Hun ville gerne have familie, men hendes rastløshed og lyst til at optræde, fik hende efter en mindre børnepause i gang igen. Jørgen led mere og mere af sceneskræk og Grethe begyndte en solokarriere. Tiden forandrede musikgenren, dansktoppen døde og man kunne gå med på den nye popbølge eller stoppe. Grethe fortsatte og det gjorde hendes alkoholmisbrug også.

Trine Pallesen

Det var ikke hele vejen igennem forestillingen Trine Pallesen viste sin stemmes formåen. Til tider virkede den svag. Måske en forkølelse. Til gengæld giver Trine Pallesen et strålende billede af Grethe Ingmann.

 

Selvom jeg ikke har kendt hende, fornemmer man at Trine ER hende. Der skal stort mod til at prøve kræfter med en personlighed som Grethe. Men Trine er modig og hun evner at nuancere Grethe og fremstiller hendes deroute, uden at udstille hende. Mathias Grove og hans orkester spiller med en fin dynamik og har en excellent lyd. Trine og orkestret klæder hinanden godt. Ærgerligt det kun er få dage forestillingen spiller, men der kan vel være håb om, at den kan blive genopsat, igen.

 

Trine Pallesen, 1969-, er uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1995. Trine har medvirket i film, tv og teater og er blandt andet kendt fra tv-serierne Rejseholdet, Forbrydelsen og krimiserien DNA.

 

I øvrigt vandt Brødrene Olsen The Eurovision Contest i 2000 med sangen Smuk som et stjerneskud og i 2013 tog Emmilie de Forest sejren hjem med Only Teardrops. Tre sejre på 50 år ikke mange, mon ikke vi snart bør have en international vinder? Måske får Danmark en ny Grethe Ingmann. Hvem ved!

 

 

 

 

TIVOLI: Ta´ mig som jeg er. Medvirkende: Grethe Ingmann: Trine Pallesen. Kapelmester, klaver: Mathias Grove, musikere: Regin Fuhlendorf, Andreas Hatholt, Kristian Karottki, Lars Vissing og Claus Waidtløw. Dramatiker, forfatter: Anna Panduro. Instruktør: Sofie Pallesen. Scenograf: Line Bech. Spilleperiode i Tivoli: den 16. til den 18. april

 

 

 

 

TIVOLI: Ta´ mig som jeg er – se mere her

 

 

 

 

 

 

 

TIVOLI: Ta´ mig som jeg er, er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm