Kunst Rejser

Udstilling: COSMIC BOND i New York

Udstilling: COSMIC BOND i New York

 

Æstetik, kunst, videnskab og en dansker i New York

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udstilling: COSMIC BOND i New York

Her ser vi fra venstre: Kunstneren Mille Kalsmose, Københavns Kulturborgmester Mia Nygaard, Generalkonsul  i New York Berit Basse & Lene Pia Madsen fra KULTURINFORMATION. Foto: © Denmark in New York – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ ….. et wake-up-call, alle gode udstillinger skal have ……’

– Lene Pia Madsen, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er ingen tvivl om, at det er Mille Kalsmoses rum. Som hun står der foran sin skrøbelige skulptur af den perfekte familie og fortæller om moderens selvmord, blander værket, de smukke omgivelser og den tunge shaman-messen sig med lydene fra gaden udenfor. Vi er til fernisering på udstillingen ‘COSMIC BOND’ på Galleri L’Space i New Yorker bydelen Chelsea, og det er en dansker, som er i centrum.

 

Det er en anden dansker, som holder åbningstalen, nemlig Københavns Kulturborgmester Mia Nygaard, som er fløjet ind til lejligheden og kan citere John Donne, så det slår gnister. Også Danmarks konsulat i New York er repræsenteret sammen med nogle af de tunge drenge og piger fra den New York’ske kunstverden, for det er ikke Frøken Hvem-som-helst, som åbner udstilling i den by, hvor hun gik på kunstskole og stadig har atelier. Mille Kalsmose er en stjerne.

 

 

 

 

 

 

 

Udstilling: COSMIC BOND i New York

Live performance af Selma Ranløv og Nathalie Beier i værket CELESTRIAL HARMONY. Foto: © Denmark in New York – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunst, teknologi & videnskab

At gå ind i Mille Kalsmoses værker er som at prøve at gribe et uendeligt skrøbeligt mælkebøttefnug, uden det går i stykker. Værkerne er distinkte, men yndefulde og organiske. Hun bruger guld til at skabe dybde, men udfordrer samtidig med krads symbolik ved at udstille en hel væg med gamle papirer i værket ”MemoNic Archives”. Over det hele hænger åndeligheden, som er med hende i alt, hvad hun gør. Men også sorgen, som er næsten fysisk til stede i værket ”CLAN”, som mest af alt symboliserer den familie, hun ikke har.

 

Mille Kalsmose arbejder oftest som installationskunstner, hvor video, skulptur og teknologi indgår i værkerne. I New York er det de tyste værker, som er stærkest repræsenteret med en enkelt undtagelse: værket ”RE-SOUNDING ORGAN”, som inkorporerer shamanens messen med rindende vand og mos, som kommer til at forandre værket, efterhånden som det vokser til. Værket er blevet til i et samarbejde mellem kunstneren og videnskabsfolk; en neurolog og en psykolog, som begge har forsket i, hvordan lyd kan heale mennesker i forbindelse med depression og konstante smerter. I New York er det det værk, som bliver den sten i skoen og det wake-up-call, alle gode udstillinger skal have.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udstilling: COSMIC BOND i New York

Live performance. Foto: © Denmark in New York – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

Mille Kalsmose

Mille Kalsmose har læst på School of Visual Arts, så det faldt naturligt at blive i byen, da kendskabet til hele kunstscenen er afgørende for at slå igennem i det, der før Corona, blev kaldt kunstens navle – og så er det bare her, de store penge er. Kraften og intensiteten er også en anden. Hendes COLLECTED MEMORY fik øget intensitet af at blive skabt i New York. Den kraft der er i klipperne, giver fundamentet og hele energien i byen. Det værk havde set helt anderledes ud, hvis det var lavet i Danmark. Danmark kan noget andet; kulde og varme, hele dualiteten er givende.

 

‘Tiden er kommet til de feminine urkræfter’, siger Mille Kalsmose, som skaber alle værker i relation til sin egen højde. Jeg kan ikke være mere enig. Det er helt unikt, det hun kan og virkelig, virkelig interessant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Æstetik, kunst, videnskab og en dansker i New York

Live performance. Foto: © Denmark in New York – all rights reserved

 

 

 

 

 

 

 

 

MILLE KALSMOSE – COSMIC BOND
L’Space Gallery
524 W 19th St, New York, NY, 10011 USA
25. april til 25. maj 2024

 

 

 

Udstilling: COSMIC BOND i New York – se mere her

 

 

 

 

Udstilling: COSMIC BOND i New York er anmeldt af Lene Pia Madsen, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm