Musik Rejser

Taylor Swift -The Eras Tour

Taylor Swift -The Eras Tour

Friends Arena Stockholm d. 19. maj 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taylor Swift -The Eras Tour

Taylor Swift i åbningsnummeret Cruel Summer fra albummet Lover. Et nummer hun åbner fast med ved koncerterne under The Eras Tour.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

‘ …….. skabte ren godhed og omsætning af ren kreativitet, der strålede på os alle sammen ….’

– Githa Schultz, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vejen til Taylor Swifts The Eras Tour i Friends Arena d. 19. maj 2024 i Stockholm, har været belagt med evnen til tålmodighed. Alene at få lov at stille sig i en net kø, for at få tilladelse til at stå i en ny net kø til billetkøb for flere tusinde kroner, siger noget om Taylor Swifts verdens omspændende nature of force-talent.

Vejen til The Eras Tour

En junidag i 2023 klokken 14.00 åbnede billetsalget og klokken 14.00.57 var jeg nummer 69.900 i køen. Klokken 16.45.01 blev jeg endelig lukket ind i billetsalget 15 minutter før lukketid og nu var der kun VIP- billetter tilbage. Så jeg betalte 4.200 SEK for en billet svarende til 2.700 DKK, dertil kom fly og hotel oveni.

 

Og her står jeg så et år efter d. 19. maj 2024 udenfor Friends Arena og langsomt dukker de andre 65.000 op, som glæder sig ligeså meget til at opleve Taylor Swift live, som jeg gør. Jeg må konstatere at Friends Arena er utroligt velorganiseret og ligger centralt og lige ved togstationen Solna, en halv times kørsel fra Arlandas Skycity.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taylor Swift -The Eras Tour

Taylor Swift i Friends Arena i Stockholm d. 19. maj 2024. Fotograf: Asta Thomsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter at det amerikanske band Paramore har spillet opvarmningskoncert, går Swift på i en tre timers lang koncert, der bare glider afsted i det ene gode Taylor Swift nummer over i det andet. Hvor vi oplever de forskellige æraer af studiealbums, inklusiv en ny æra fra hendes nyeste album The Tortured Poets Department (TTPD), hun netop har udgivet. Taylor Swift er på verdens turné for andet år i træk, og TTPD-æra er en flot sceneoptræden skabt på kort tid med sange, der bare vokser på en, jo mere man hører dem.

Taylor Swift’ store bagkatalog

Det er utroligt hvilket bagkatalog hun efterhånden har skabt sig med mere end 230 sange, der eksempelvis både tæller country, pop, indie, folk.

 

Hendes tekster er som et rusmiddel og rammer lige ned i pulsåren til hjertet på alle følelsesparametre og på tværs af alder, uddannelse, politik og køn; man svømmer hen i rusen og kommer i en form for lyrisk ekstase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taylor Swift -The Eras Tour

Veninderne Charlotte Lanser og Coralisa Meijer har oplevet flere Taylor Swift koncerter i USA og Europa og syr også selv kostumer. Fotograf: Githa Schultz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvilket sceneshow og scene-og kostume skift, hvor vi er rundt i eventyrlige skove, vilde bølger, fantastiske rytmer, slanger i paradiset der bugter sig under scenegulvet, flotte overgange til næste nummer og de smukkeste farvekombinationer, alt spiller.

 

Det blev en aften i menneskelig skønhed, velproducerede numre, dygtige korsangere, musikere og dansere og Taylor Swift havde os alle 65.000 i sin hule hånd, uden vi følte os klemt.

 

Tænk at 65.000 mennesker også kunne være så stille, når Swift optrådte med nogle af sine mere stille numre. Hun er beviset på, hvordan man håndterer crowd control, uden at det på nogen måde virker kontrollerende, søgt, selvfedt eller selvsmagende. Hun får det bedste frem i folk, om så de bryder hulkende sammen eller i stilhed fælder en lille tåre, når hun tager os med på sin poetiske livsrejse pakket ind i gedigen god musik.

Lyshavet i hjerter, stjerner og kugler

Vi fik udleveret et lysende armbånd, der blinkede i mange farver og når man kiggede rundt omkring i arenaens etager, dannede blinkene både hjerter, stjerner og lys kugler blandt publikum i takt med musikkens og hjerteslagets rytme, virkede det som.

 

Folk var i dyb eufori af glæde, uden at være fulde eller på euforiserende stoffer. Man kunne slet ikke købe alkohol til koncerten, hvilket passede mig strålende. Ingen skubben af ustyrlige fulde bevægelser, som aftenen skred frem, og alkohol var heller ikke nødvendigt; folk var berusede af koncerten.

 

På et tidspunkt skreg publikum så højt og længe i glædesrus over megastjernen og Swift smilede kærligt tilbage og var mildest talt overrumplet. Der er noget dybt ægte over hende, der rækker langt ud til de fjerneste rækker og længere ud i en sfære, ingen før har ramt.

Swifties from all over the world

Jeg mødte folk fra Taiwan, fra USA og fra Holland og udvekslede friendship bracelets (tekst fra Midnight-albummet i sangen You’re on Your Own) med to veninder fra Holland, der har rejst rundt til de fleste af Swifts koncerter i Europa allerede og også taget turen til USA for at opleve stjernen live.

 

Inde i arenaen mødte jeg to danske Swift prinsesser, som selv havde syet flotte kostumer i aftenens anledning. Syet efter kostumer Swift blandt andet har på i åbningsnummeret Cruel Summer og i nummeret Karma. Meget meget søde og friske piger som allerede havde været til koncerten dagen forinden.

 

Og sådan er det, når man er Swiftie, man kan ikke få nok af sit idol og tømmer spare pondus, så man kan rejse rundt efter moderskibet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taylor Swift -The Eras Tour

Taylor Swift i et af mange scene-og kostumeskift. Her synger hun blandt andet nummeret August og Illicit Affairs fra folklore-æraen.

 

 

 

 

 

 

 

 

She has pipes

Utroligt at Taylor Swift kan synge uafbrudt i tre timer uden at miste kraft, saft eller stemme. I forhold til nogle store stjerner, som ikke altid synger rent eller kraftfuldt live, belter Taylor Swift af sine lungers kraft og det lyder himmelsk.

 

Jeg blev Taylor Swift ramt i 2014, da jeg hørte sætningen ‘Cause, darling, I’m a nightmare dressed like a daydream’ fra nummeret Blank Space. Jeg grinede, jeg frydede mig, genkendelsens glæde. Jeg følte mig ramt af søstersolidaritet i en blæret sætning, formuleret af så ung en pige, udover at musikvideoen til jo er ganske humoristisk.

Poeten Taylor Swift

I det hele taget er der det med Taylor Swifts tekstunivers som også digtere kan. Hun tager os steder hen i erindringen, vi ikke har været før. Normalt når man hører en sang, man kan lide, kan man huske, hvor man var, da man hørte den første gang.

 

Men med Taylor Swifts tekstunivers i sangene, hører man det for første gang og kommer et sted hen i erindringen, man ikke har været. Men hvor man alligevel genkender så meget af sig selv og pludselig får sat ord, hendes ord, på egne oplevelser af sorger, bekymringer, svigt og glæder. Det er faktisk en utrolig proces og selv fuldvoksne psykologer som analyserer hendes tekstunivers på nettet, græder når de lytter, analyserer og mærker efter.

Forventningens glæde er ikke altid den største

Forventningens glæde kan nogle gange være den største glæde af alle, men med Taylor Swift i Friends Arena, blev alle mine forventninger indfriet og jeg har været høj på koncerten i flere dage.

 

Det føltes som om at Friends Arena og Swifts vibe kun skabte ren godhed og omsætning af ren kreativitet, der strålede på os alle sammen og på hinanden, mens vi sang med på de fleste af hendes numre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Friends Arena Stockholm d. 19. maj 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taylor Swift -The Eras Tour – Læs også anmeldelsen af bogen om Taylor Swift af Karsten Jørgensen ”Taylor Swift- En kvinde i sin tid”, anmeldt af Githa Schultz her

 

 

 

Taylor Swift -The Eras Tour – se mere her

 

 

 

Taylor Swift -The Eras Tour er en anmeldelse af Githa Schultz, KULTURINFORMATION

Se mere om Githa Schultz her Redaktion: Jesper Hillestrøm