Filmanmeldelse: THE CONVERSATION
Film

Filmanmeldelse: THE CONVERSATION

Filmanmeldelse: THE CONVERSATION

 

 

Krig om ord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: THE CONVERSATION

© SMILE ENTERTAINMENT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

‘ ……. Caspar Phillipson og Dylan Turner er formidable …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmen THE CONVERSATION er baseret på et møde, mellem Josip Broz Tito og ærkebiskop Alojzije Stepinac 4. juni 1945. Tito var blevet valgt i 1945 som forbundspræsident i Jugoslavien. Han var kroat og soldat i den østrig-ungarske hær under 1. Verdenskrig. I 1915 blev han taget til fange af russerne. Han blev sendt i en arbejdslejr og var i Den Røde Hær fra 1918-1923. Da han kom hjem, var han en af grundlæggerne af det kommunistiske parti i Jugoslavien. I 1928 røg han seks år i fængsel for sine politiske aktiviteter. Han var med til at nedsætte en antifascistisk befrielsesfront i 1941, der var temmelig voldsom.

 

I 1943 blev han marskal og to år efter regeringsleder. Samme år blev monarkiet afskaffet og Tito blev forbundspræsident. Tito var bagmanden bag det der blev kaldt ”Det nye Jugoslavien” fra 1943 til 1991. Hans regime varede altså til ca. 10 år efter hans død. Han kreerede sin egne udlægninger af kommunismen, af nogle kaldte det nationalkommunisme. Men der hersker ingen tvivl om at han var rødglødende kommunist.

 

Allerede i 1945 havde kommunisterne kontrollen i hele landet og Tito var ved at styrke sin magt. Krigen på Balkan var blevet vundet, nazisterne besejret og Den Røde Hær var på vej. I bedste sovjetiske stil gik Tito stille og roligt i gang med at fjerne politiske modstandere. På trods af sin hårde diktatoriske måde at styre landet på, blev han igennem årene ganske vellidt både inden og uden for landets grænser.

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: THE CONVERSATION

© SMILE ENTERTAINMENT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hans skolegang var yderst begrænset og han havde livet igennem svært ved at stave. Han var strålende begavet og havde en medført strategisk evne. Han var snu og udspekuleret og hele tiden tre skridt foran sine modstandere. Det viser med al tydelighed den samtale der finder sted på Titos kontor d. 4. juni 1945.

En samtale på 90 minutter

En samtale på 90 minutter, som kom til at forandre verdenshistorien. Filmen er baseret på denne samtale mellem Josip Broz Tito (Caspar Phillipson) og ærkebiskop Alojzije Stepinac (Dylan Turner). Disse to mænd sad i positioner, som på hver deres måde, dannede landets både eksistentielle og åndelige fundament. Deres syn på landets fremtid var meget forskellige og de havde hver sin dagsorden.

 

Ærkebiskoppen har været i en slags ufrivillig husarrest og flere gange nægtet at komme, når Tito har bedt ham om en samtale. Endelig indvilliger Ærkebiskoppen i at komme og vi følger deres forberedelser i deres respektive hjem. Hvordan de hver for sig styrker sig ved henholdsvis at kærtegne en rosenkrans og bede en bøn og den anden, rører flygtigt ved sin ordensstjerne og tænde sig en smøg. Mødet starter med nogle små ligegyldige høflighedsudvekslinger, men man fornemmer straks at de begge sidder på lur overfor hinanden.

 

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: THE CONVERSATION

© SMILE ENTERTAINMENT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duellen

De enes om at blive dus og Tito tilbyder Alojzije både whisky og cigaretter. Det bliver koldt afslået, selvom han er søn af en vinbonde. Tito forsikrer Alojzije om, at der ikke er aflytning af rummet, hvad der naturligvis er en løgn, for at få ham til at være ærlig. Det viser sig langsomt hen ad vejen, at Tito ved alt om ærkebiskoppens liv og hemmeligheder. Hvad han ikke er klar over er, at Alojzije er forberedt til tænderne og ved langt mere om Tito end han bryder sig om.

 

De to mænd duellerer elegant verbalt og spidder hinanden i en raffineret kamp, hvor man fornemmer, at der kun kan være en vinder, men ikke hvem af dem det kunne være. Tito er på hjemmebane og bruger ufine afledningsmanøvrer, såsom at hente kaffe, hvad han ikke behøver, og få nogen til at ringe på sin telefon. Alt preller af på ærkebiskoppen. Efter 90 minutter, det var hvad mødet varede, skilles duellanterne. Inden udveksler de gaver som begge bliver temmelig berørte af.

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

© SMILE ENTERTAINMENT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Formidabelt fastholdende skuespil

Det vil være helt utilstedeligt at afsløre for mange detaljer fra denne film. Sjældent er jeg blevet fastholdt i så lang tid af to personer der har en samtale, selvom den er på liv og død. Replikskiftet er formidabelt og gennemborer modstanderen igen og igen. To viljestærke personligheder, som er parat til at sætte alt på et bræt for deres tro og ideologi. De er urokkelige, koste hvad det vil.

 

Når det kommer til stykket, er der ingen forskel på dem, det er kun et spørgsmål om hvad det er man tror på. Hvem er med dig og hvem er imod dig. De to kamphaner skilles og intet bliver som før. Den spænding der er imellem dem, forplanter sig ud gennem lærredet. De kunne i realiteten begge være vindere, men i det virkelige liv er det den, der sidder på den tungeste magt, der er vinderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION

© SMILE ENTERTAINMENT

 

 

 

 

 

 

 

 

Caspar Phillipson og Dylan Turner er formidable. De spiller op til hinanden og udviser en særegen styrke. Turner er et helt rigtigt valg til rollen som ærkebiskoppen. Han er intelligent, kølig og bevarer hele tiden overblikket. Han fortrækker ikke en mine, når han bliver trængt op i en krog. Han er fremragende.

 

Caspar Phillipsons Tito er eminent. Han skifter hele tiden humør og taktik. Jeg tænkte at sådan må Tito have været. Charmerende og venlig, for i næste øjeblik at hugge som en giftslange. På intet tidspunkt mister de to krigere intensiteten, og du venter kun på hvad de nu kan finde på af spidsfindigheder.

Vi bør kende vores verdenshistorie

Der er en smuk stemningsfuld musik i de passager hvor det er nødvendigt. Godt tænkt. Fotograferingen er spændende. Den er med til at give de ekstra lag der er i filmen, mere tyngde. Farverne står harmonisk og man har ikke været bange for at gå tæt på personerne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Caspar Phillipson

© SMILE ENTERTAINMENT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er en film man bør se ikke alene for præstationerne, men også for at blive husket på en del af vores europæiske historie, der ikke altid har været hel pæn i kanten.

 

THE CONVERSATION har dansk premiere på Posthus Teatret den 24. maj. Posthus Teatret er et skønt lille og uundværligt teater, med biograf der har eksisteret siden 1973. Det kan godt være det har ry for at spille smalle film, men det gør ikke noget, for denne her er bred nok til alle. Det smalle bidrager jo netop til den brede diversitet.

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: THE CONVERSATION – se trailer her

 

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: THE CONVERSATION. Krig om ord. Medvirkende: Caspar Phillipson, Dylan Turner m.fl.
Musik: Dalibor Grubačević. Manuskript og instruktion: Dominik Sedlar. Fotograf: Davor Bjelanović.

 

 

 

 

Caspar Phillipson er også tilknyttet Posthus Teatret med sine shows – læs Hillestrøms anmeldelse her

 

 

 

 

 

Filmanmeldelse: THE CONVERSATION skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm