FILMANMELDELSE: Inderst inde 2
Film

FILMANMELDELSE: Inderst inde 2

FILMANMELDELSE: Inderst inde 2

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Inderst inde 2
© 2023 Disney/Pixar. All Rights Reserved.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

✮✮✮✮✮✮

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘ …… bør ses af alle med teenagere eller dem der bliver det på et tidspunkt …..’

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I den første ”Inderst inde” film, fra 2015, mødte vi pigen Riley. Hun var flyttet med sine forældre til San Francisco og alle hendes tanker og følelser var selvfølgelig også flyttet med. Det kan være vanskeligt for børn, såmænd også voksne, at sætte ord på alle de følelser der hele tiden dukker op i ens tankesæt, men denne svære opgave har disse film taget hul på, ved at personificere følelserne.

 

De er blevet til nogle små charmerende væsner, ‘Glæde’, ‘Frygt’, ‘Triste’, ‘Vrede’ og ‘Afsky’, der hele tiden sammen diskuterer, hvordan de sammen skal løse problemerne. De har hidtil være i stand til at styre slagets gang fra et slags kontrolcenter og det prøver de at fortsætte med, men alt er ikke som før.

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Inderst inde 2
© 2024 Disney/Pixar. All Rights Reserved.

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Inderst inde 2
© 2024 Disney/Pixar. All Rights Reserved.

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Inderst inde 2
© 2024 Disney/Pixar. All Rights Reserved.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Livet som teenager

Nu er Riley blevet teenager. Hun er dygtig i skolen, hjælper til derhjemme, dyrker ishockey, hun er i det hele taget ethvert forældrepars drøm om et barn. Sammen med to veninder bliver hun udtaget til at komme på en træningslejr, hvor de dygtige og talentfulde ishockeyspirer skal være i tre dage. Da Riley vågner op og skal afsted, er alt forandret. Hun bliver usikker på om hun overhovedet er god nok til at tage af sted. Hun råber ad sin mor, det har hun aldrig tidligere gjort, græder og er helt ude af sig selv. Riley forstår ikke sine egne reaktioner og det gør hende endnu mere frustreret.

 

Den det går værst ud over er ‘Glæde’, og hun kommer denne gang på virkeligt hårdt arbejde. Riley har altid være en glad og positiv pige og hendes små væbnere opdager, at de har fået følgeskab af nye venner ‘Angst’, ‘Kedsomhed’, ‘Misundelse’ og ‘Flove’, ja, de kommer alle sammen forbi og generer specielt ‘Glæde’. Samtidigt prøver de at overtage alle de andre følelser Riley normalt har haft og det sætter hende i nogle voldsomme dilemmaer.

 

De tre piger ankommer til træningslejren. Riley søger nye venner og tilsidesætter venskabet med hendes bedste veninder. Nu bliver der ballade for alle hendes værdier, der er lagret i hendes underbevidsthed, bliver kørt over af pludseligt opståede behov. Hendes tanker bliver ukontrollable. ‘Angst’ og hans slæng prøver at sætte lus i skindpelsen og Riley gør ting hun aldrig i sin vildeste fantasi havde forstillet sig, at hun kunne finde på.

 

Et ord som svigt, ville tidligere være usandsynligt for hende, udspekulerethed endnu længere væk i hendes tanker, for ikke at tale om at gøre ting, der nærmest er på kanten af det tilladelige. Alt dette bliver styret af hendes nye ”beboere”. Filmen griber dybt ned i vores fælles tankegods og rusker godt og grundigt op i alle tilgængelige og skjulte følelser. Her får vi også at vide, at det er helt i orden at være lidt misundelig, det kan animere en til at forstå glæden ved at give og dele. Konkurrence er også inde over temaerne. Ikke at forglemme pinligheden, som kommer til at være i os resten af livet. Helt igennem hudløst ærligt for både børn og voksne.

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Inderst inde 2
© 2023 Disney/Pixar. All Rights Reserved.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION
© 2023 Disney/Pixar. All Rights Reserved.

 

 

 

 

 

 

 

En genial rejse i tanker og følelser

Det er en genial måde filmen får fortalt den svære tid teenagere generelt gennemgår, og hvor svært det kan være at rumme alle de nye begreber og modsatrettede følelser, der opstår inde i en. Vi kommer med på en rejse inde i dine tanker og de er ikke så forskellige hos os mennesker, som man skulle tro. Vi har alle mere eller mindre de samme fundamentale behov og ønsker, og når vi først har lagt den sorgløse barndom bag os, er vi i samme båd.

 

Det er en velproduceret film og på mange måder ambitiøs. Den er usædvanlig flot og med kraftige temperamentsfulde farver. Der er fart og tempo i handlingen, men ikke mere end at man holder koncentrationen og får alle detaljer med. Den behandler et emne, som for mange forældre kan være svært at tale med deres børn om, netop qua børnenes reaktioner. Her er der både humor og seriøsitet.

 

Det er en film der bør ses af alle med teenagere eller dem der bliver det på et tidspunkt, og voksne sidder og morer sig højlydt i biografens mørke. Genkendelsens glæde ….osv. Man har formået at få dette tabubelagte ord: pubertet, sat ind i en kontekst, som hverken er pinlig, angstfremkaldende, sørgelig eller latterlig, for at blive i filmens jargon. Tværtimod går vi glade og oplyste ud i solskinnet. I godt selskab med ‘Glæde’ og alle de andre.

 

 

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION
© 2024 Disney/Pixar. All Rights Reserved.

 

 

 

 

 

KULTURINFORMATION
© 2024 Disney/Pixar. All Rights Reserved.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Inderst inde 2. Familiefilm og Animationsfilm. Instruktion: Kelsey Mann. Danske stemmer bl.a.: Lærke Winther, Cecilie Stenspil, Jacob Morild, Lisbeth Wulff, Fanny Bornedal, Silan Maria Budak Rasch, Molly Blixt Egelind, Jesper Ole Andersen, Peter Zhelder (‘Høj’). Dansk stemmeinstruktør er Sonny Lahey.

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Inderst inde 2 – se trailer her

 

 

 

 

 

 

FILMANMELDELSE: Inderst inde 2 er skrevet af Louise Frevert, KULTURINFORMATION

Redaktion: Jesper Hillestrøm