MUFASA: Løvernes konge
✮✮✮✮✮
‘ ….. du skal tro på dig selv, vise hvem du er og ikke gemme dig væk ….’
– Louise Frevert, KULTURINFORMATION
KULTURINFORMATIONs junioranmelder Valdemar, 12 år, og undertegnede havde en længere snak inden filmen. Hvad var det egentlig der skete i den sidste ‘rigtige’ Løvernes konge. Skal vi se en film om hvordan det hele egentlig startede? Ja, det er lige det vi skal. Disneys elskede klassiker ‘Løvernes Konge’ har fået en live-action prequel, forløber. (Til info: sequel kaldes efterfølger).
Historisk tilbageblik
I 1994 udgav Walt Disney Pictures Løvernes konge, originaltitel The Lion King. Det var Disneys 32. tegnefilm, og den femte animationsfilm, som er lavet i perioden, kendt som Disneys renæssance. Filmen var instrueret af Roger Allers og Rob Minkoff og har original musik og sange skrevet af Elton John og Hans Zimmer.
Filmen foregår på den afrikanske savanne hos en flok af løver, og historien er inspireret af de bibelske historier om Josef og Moses, og siges at være inspireret af William Shakespeares Hamlet. Filmen starter med at Løvernes Konge Mufasa og hans Dronning Sarabi får bavianen Rafiki til at vise deres nyfødte prins, Simba, frem for alle dyrene.
Den næste Løvernes Konge, kom i 2019, og er historien om den lille løveunge Simba, som efter farens tragiske død må kæmpe med sorg, skyldfølelse og ansvar, besejre den grusomme onkel Scar og indtage sin retmæssige plads som konge.
MUFASA: Løvernes konge
Denne version, anno 2024, er en helt ny vinkling på historien og er en original historie. Vi skal lære stamfaderen til hele dette løveunivers bedre at kende. Det er Simba og Nalas datter Kiara, som fortæller historien om hendes bedstefar Mufasa, smukt sekunderet af Mandrillen Rafiki, der er shaman og en lidt alternativ type og vortesvinet Pumba, som prøver at være morsom og allestedsnærværende, det lykkes ikke altid lige godt. Samt den lille nævenyttige surikat, Timon, der gør hvad den kan for at gøre opmærksom på sig selv, og næsehornsfuglen Zazu, der ustandseligt kommer til at sige og gøre det forkerte. Det er vittigt og underholdende.
Mufasa er blevet væk og er ved at drukne. En anden lille løveunge, Taka, redder ham og tager ham med hjem til sin flok. Takas far vil ikke have noget at gøre med Mufasa, han siger at han er en udstødt, og man kan ikke optage sådan en i flokken. Ifølge faderen er der kun én tronfølger, og det er Taka. Moderen ser kvaliteter i Mufasa og de to unger føler sig som brødre. De vokser til og en dag er det på tide de lærer at klare sig på egen hånd. Moderen sender dem afsted og Tika og Mufasa må sande, at de er kommet langt væk hjemmefra.
Der sker en del katastrofer undervejs, men de overlever. Mange strabadser skal overkommes. Deres mål er hele tiden at finde hjem igen til deres familie, men det bliver mere og mere vanskeligt, jo længere de kommer væk. De to ungløver møder en flok, en bande, hvide løver, med Kiros som den ubestridte Løvernes konge. De tyranniserer og slår ihjel på deres vej, for at Kiros kan blive den eneste ene.
En flot film – og også med dansk tale
Filmens farver er smukke og harmoniske. Du har virkelig lyst til at tage på en fotosafari og indånde stemningen fra savannen og se de vilde dyr, som boltrer sig i det storslåede landskab. Hvis du aldrig har prøvet det, er det en oplevelse man virkelig må unde sig selv bare en gang i sit liv, hvis det er muligt. Det er ganske imponerende. Filmen har ramt en fin nerve i det grandiose landskab. Vi følger også årstiderne og dyrenes trængsler, når vand og mad er ved at slippe op.
Det svipser lidt med nogle af dyrenes fremtoning. Specielt i begyndelsen. Flodhestene er klumpede og girafferne kejtede, men så går det ellers over stok og sten. Løverne er vidunderlige og resten af dyrene lever op til Disneys høje standard.
Musikken er simpelthen uimodståelig. Igen fornægter det sig ikke, at Hans Zimmer har været ind over den. Både sange og det melodiske musikalske tæppe, lægger sig som en solid baggrund hele vejen igennem. Musikken forstærker dynamikken i filmen og fejer kongeligt over lærredet. Musikalsk er det en stor oplevelse.
Desuden har der været en del uafklarede spørgsmål i de andre film. Bl.a.:
Hvad hed Scar, før hans ar gav ham navnet?
Hvordan fik Scar overhovedet det ar over øjet?
Og var Mufasa og Scar’s far Konge, før Mufasa?
Hvordan blev Mufasa egentlig løvernes konge?
Ja, det er relevant og alt bliver besvaret i denne film. Derudover er alle de karaktertræk vi har set hos dyrene i de tidligere film, stadigvæk i fokus: stolthed, tab, kærlighed, jalousi, troskab, vrede, loyalitet, fællesskabsfølelse, frygt, listen er lang. Endvidere er det gennemgående tema i filmen, at du skal tro på dig selv, vise hvem du er og ikke gemme dig væk. Det er en god pointe i tider, hvor mange unge har eksistentielle problemer og har brug for at få at vide at de duer, at de er gode nok, uanset hvem de er og hvor de kommer fra.
KULTURINFORMATIONs anmeldere så filmen med dansk tale og det var blændende. Stemmerne er nuancerede og udtryksfulde. De giver figurerne fylde og pondus. Det er meget overbevisende.
Vi er særdeles begejstrede for den nye og charmerende Disney film. Hvis man har set de andre film, er jeg sikker på at mange vil glæde sig til at få svar på en del af de uafklarede spørgsmål om karaktererne i de andre film. Og har man ikke set dem, vil MUFASA: Løvernes konge alligevel være en stor oplevelse.
MUFASA: Løvernes konge – se trailer her
MUFASA: Løvernes konge. Drama-familie-eventyr-og musicalfilm.
Medvirkende: Danske stemmer: Mufasa: Alex Vargas, Taka: Alex Høgh Andersen, Sarabi: Emilie M. Nørgaard (Jada), Kiros: Mads Mikkelsen, Ung Rafiki + Ældre Rafiki: Al Agami, Nala: Nellie Ettison, Timon: Henrik Kofoed, Pumba: Lars Thiesgaard, Masego: Jesper Lohmann, Ung Mufasa: Luke Lee Wyatt, Ung Taka: Jens Christensen m.fl.
De originale stemmer: Mufasa: Aaron Pierre, Taka: Kelvin, Harrison Jr, Sarabi: Tiffany Boone, Kiros: Mads Mikkelsen, Rafiki: John Kani, Nala: Beyoncé Knowles-Carter, Simba: Donald Glover, Kiara: Blue Ivy Carter, Zazu: Preston Nyman, Timon: Billy Eichner, Pumba: Seth Rogen, Masego: Keith David, Afia: Anika Noni Rose, Ung Mufasa: Braelyn Rankins, Ung Taka: Theo Somolu, Ung Rafiki: Kagiso Lediga.
Instruktør: Barry Jenkins. Producer: Adele Romanski. Manuskriptforfattere: Linda Woolverton, Irene Mecchi, Jonathan Roberts og Jeff Nathanson. Baseret på Løvernes Konge. Fotograf: James Laxton. Klip: Joi McMillon. Scenografi: Mark Friedberg. Musik: Pharrell Williams, Nicholas Britell, Lin-Manuel Miranda, Mark Mancina, Hans Zimmer.
MUFASA: Løvernes konge er anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION
Redaktion: Jesper Hillestrøm