TOGTET PÅ NATIONALMUSEET
Foto: Martin de Thurah & Kasper Tuxen
✮✮✮✮✮✮
Når du træder ind i udstillingssalen fornemmer du straks vingesuset fra fortiden. Vikingerne er en stor del af vores kulturarv og på denne udstilling får du virkelig syn for, hvad der er fup eller fakta. Vi har alle et billede af hvem vikingerne var, og på denne udstilling kan det være, at de værste fordomme bliver bekræftet eller afkræftet.
Vikingeskibet
Denne stort opsatte udstilling er flot iscenesat i et lidt dunkelt lys, hvor verdens største vikingeskib, det var 37 meter langt, står stolt og dominerende midt i rummet. Skibet bliver kaldt Roskilde 6 og træets årringe viser at det er fra ca. 1025. Der kunne være op til 100 mand om bord. Det er fremragende at lade skibet være omdrejningspunktet i udstillingen, så man fornemmer helheden. Vi forbinder alle vikingetiden med et vikingeskib, hvor vikingerne drog ud for at erobre verden. Skibene var teknisk overlegne andre fartøjer på den tid, og det var muligt for vikingerne at indtage kyster og flodbredder hurtigt og effektivt.
Foto: Martin de Thurah & Kasper Tuxen
Handelsfolk
Billedet af vikinger der kun drog ud for at røve og plyndre, er ikke helt korrekt, de var også gode handelsfolk, de var nybyggere samt rejselystne eventyrere, der drømte om rigdom og bedre levevilkår. Fra 700-tallet til langt ind i 1000-tallet, var det folk fra de nordiske lande der kom til at præge historien. De formåede at krydse Atlanten, var på Grønland og langs Canadas kyster. De sejlede på de store russiske floder, kom til Sortehavet, Det Kaspiske Hav, Afrika, Asien og Bosporusstrædet. Skibene sejlede nærmest over hele verden. Det er meget illustrativt vist på et slags lysbord, et interaktivt kort. Det går virkelig op for en, hvor langt vikingerne kom rundt for 1000 år siden. Man kan vel sige at vikingerne gjorde sit til at verden blev større.
Den danske tunge
I hele Skandinavien og på Færøerne talte vikingerne det samme sprog, det blev kaldt ”dansk tunge”, og sproget fik indflydelse på de områder hvor de kom og også bosatte sig. Deres samfund var bygget op på mundtlige aftaler, men man havde også et skriftsprog når vigtige ting skulle nedskrives. Det foregik med runer.
Foto: Martin de Thurah & Kasper Tuxen
Over 3000 udstillingsgenstande
På udstillingen er der ca. 3500 genstande i de flot oplyste montrer, med ting bl.a. fra plyndringstogterne, redskaber, våben og smykker. Ligeledes er der vist hvordan vikingernes dagligdag foregik og hvordan de boede med deres familier. I den ene halvdel af rummet er der etableret et videoshow der varer 20 min., sat op på flere skærme, hvor man kan opleve historien om 2 venner fra vikingetiden. De drager ud på et farligt og dramatisk togt. En totaloplevelse om vikingetogter. Det er spændende og man bliver opslugt af historien fra først til sidst.
Velegnet også for de mindste
Det er en imponerende udstilling. Tilmed meget informativ og gennemskuelig. Teksten på de små plancher, der ledsager alle montrerne, er i en tilpas længde, specielt hvis de skal læses op for børn. På udstillingen er der også små dokumentarfilm, tegninger af fire regentpar fra vikingetiden, klædedragter og meget mere. Denne udstilling kan opleves af alle i alle aldre. Uanset om man ved noget om vikinger i forvejen eller knapt så meget, kan du med sikkerhed have glæde af denne udstilling. Den er også særdeles velegnet til en familieudflugt.
Foto: Martin de Thurah & Kasper Tuxen
Togtet. Tag med vikingerne – på togt. Nationalmuseet. Udstillingen slutter ultimo 2023.
TOGTET PÅ NATIONALMUSEET – læs vores anmeldelse af bogen her
Se mere om TOGTET PÅ NATIONALMUSEET her
TOGTET PÅ NATIONALMUSEET – en udstilling anmeldt af Louise Frevert, KULTURINFORMATION