Jens Jakob Sabber Jensen
Kunst Litteratur

Sabber – en original papirklipper

Sabber – en original papirklipper

 

 

 

Jens Jakob Sabber Jensen

 

 

 

 

✮✮✮✮✮

 

 

 

At tegne med saks

– en biografi om papirklipperen Jens Jakob Sabber Jensen

 

 

…. Biografien giver et fremragende overblik over Sabbers karriere …’

– Niels Lyksted, KULTURINFORMATION

 

 

 

 

 

“Der var så dejligt ude på landet”. Sådan må man nødvendigvis indlede en omtale af papirklipperen Sabber. Af flere grunde.

 

Citatet er naturligvis indledningen på H.C. Andersens eventyr “Den grimme ælling”. Det handler som bekendt om den forpjuskede ælling, der skulle så meget grumt igennem, inden den blev en smuk svane. Ællingen og Sabber havde en hel del til fælles. Sabbers første tid på jorden var bestemt heller ikke en dans på roser. Men med tiden opnåede den fabelagtige papirklipper en velfortjent anerkendelse – også internationalt. Højdepunktet på karrieren var uden tvivl, da han i 1996 udstillede sine papirklip side om side med H.C. Andersens i Rom.

 

Et andet træk, som Sabber havde til fælles med H.C. Andersen var evnen til at fortælle eventyr – altid fulde af menneskelighed, kærlighed og humor. Inspiration hertil hentede Sabber fra eventyr overalt i verden. Han var nemlig uhyre belæst. Læg hertil hans formidable evne til at skabe sine egne fantasifulde eventyr. Det formåede han hvor som helst og når som helst. Og de kunne trække ud i timevis. H.C. Andersen og Sabber ville uden tvivl have været hinandens bedste venner, hvis de havde mødt hinanden!

 

 

 

 

 

 

 

 

Sabber – en original papirklipper

Fisk uden årstal

 

 

 

 

Hertil kommer, at en væsentlig del af fortællingen om Sabber udspiller sig på landet – nærmere betegnet mellem Østerlars og Østermarie på østkysten af Bornholm. Det var nemlig her, at Sabber for alvor slog igennem som kunstner. Og det var her, at han levede til sine dages ende. Men fortællingen endte langt fra lykkeligt!

Biografien

For først gang har vi nu mulighed for at få et omfattende og særdeles nuanceret billede af papirklipperen Jens Jakob Sabber Jensen (1938-2005). Det får vi i form af biografien ”Sabber – en original papirklipper” skrevet af Brian Christensen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sabber – en original papirklipper

Mozart 1983

 

 

 

 

Bogen indeholder ud over det biografiske stof tillige en faglig vurdering af Sabbers kunstneriske værker ved Ejnar Stig Askgaard, Ph.d., seniorforsker og museumsinspektør ved H.C. Andersens Hus. Læg hertil flere hundrede fremragende illustrationer af Sabbers værker i stort format. Men nu tilbage til personen Sabber:

Østerlars

For at komme nærmere ind på livet af Sabber skal vi som sagt en tur ud på landet – nærmere betegnet til Kjeldsebyvej 4 i Østerlars. Her slog Sabber sig ned i 1973, da han forlod København. For ham gjaldt om at starte forfra på tilværelsen og endelig få ro og fred til fordybelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sabber – en original papirklipper

Solen bryder igennem 1987. Gave fra Sabber til familie, hvor datteren kom ud for en voldsom trafikulykke.

 

 

 

 

 

 

Fred, det fik han, man skulle nemlig 600 meter op ad en privatvej for at finde det lille primitive husmandssted, hvor han boede. Det var i en forfærdelig forfatning, og havde det ikke været for Sabbers omfattende bogsamling, var væggene utvivlsomt styrtet sammen, fortælles det.

 

Her levede Sabber sammen med 17 katte, høns og to påfugle. På skrivebordet lå hans operationssakse sirligt klar til næste papirklip.

Saksene

Selv om huset lignede en ruin, var Sabbers kirurgiske sakse vanvittigt dyre og skarpe. Han foretræk sakse til øjenoperationer. De egnede sig bedst til papirklip på grund af deres særlige konstruktion. Operationssakse klipper nemlig ikke flosset i kanten. En galdestenssaks med en særlig fin legering tiltrak på et tidspunkt også Sabbers opmærksomhed, men den var for dyr. I stedet nøjedes han med en helt almindelig blindtarmssaks.

 

 

 

 

 

 

 

Sabber – en original papirklipper

 

Sabber, Atelieratmosfære, 1976

 

 

 

 

Sabber kunne klippe på alle tidspunkter af døgnet, men han arbejdede bedst om aftenen og om natten. Undertiden stod han op midt om natten, når han havde fået en idé, der kunne forbedre et klip.

Aparte

Sabber benyttede et gammeldags, dannet sprog og var altid meget velformuleret, vidende og spændende. Hans enorme viden om mange ting skyldes bestemt ikke hans skolegang. Den var nemlig yderst begrænset. Til gengæld formåede Sabber selv at tilegne sig viden. Tysk havde han således lært ved at studere et gammelt tysk leksikon. Sabber talte derfor et lidt gammeldags tysk. Dét var der mange tyskere, som studsede over.

 

Jo, Sabber var en original. I lokalsamfundet kunne man se ham klædt i en grå fåreskindspels med skindkrave, men når han var ude i det sociale liv, var han ulasteligt klædt med vest, jakke, stribede benklæder og velpudsede sko. Han havde dog den samme aura, uanset om han holdt hof til fest eller købte ind i Lokalbrugsen.

 

Ikke underligt var han kendt af alle på Bornholm i 1980’erne og 1990’erne. Især var han kendt for sine klip, der illustrerede folkesagn om de underjordiske trolde. Det var nemlig hans speciale.

 

 

 

 

 

 

 

 

At tegne med saks

Sabber, selvportræt, 1974 (klip)

 

 

 

Udsmykningsopgaver

Biografien rummer et hav af anekdoter om Sabber og utallige beskrivelser af hans mange opgaver på Bornholm. Læs om de mange underholdende episoder i bogen. Pladsen her er for begrænset. Men lad mig blot kort omtale hans tre største opgaver:

 

En række kæmpestore aluminiumsrelieffer med motiver fra nordisk mytologi på gavlen af Holmeagerskolen i Greve.

 

Omfattende og meget forskellige opgaver for BornholmsTrafikken: kogebog, menukort, kunstmappe, juleplatte og en årsrapport. En glimrende profilering af Sabber over for rederiets 1.2 mio. passagerer i 1991.

 

En 12 kvadratmeter stor vægudsmykning i et klosterbibliotek i den sydfranske by St. Sever. Det seks meter lange maleri er fyldt med fantasifulde og elskværdige søuhyrer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forlag: Hakon Holm Publishing

 

Mine Forældre diskuterer Begrebet Syltning uden Sukker 1994

 

 

Karrierens højdepunkt

Sabber udstillede frem til 1996 i Danmark, Schweiz, Tyskland, Norge, Sverige, Frankrig, Rusland, Polen, Litauen og Spanien. Hans værker hænger fx på Bornholms Museum, Gudhjem Museum, Designmuseum Danmark, Karrikaturmuseet i Basel, Esbjerg Museum og Nationalbankens samling.

 

Karrierens højdepunkt blev for Sabber en udstilling i Italien arrangeret af Det Danske Institut i Rom, og udført i samarbejde med Det Danske Kunstakademi. Udstillingen skulle markere Instituttets 40-årsjubilæum i den italienske hovedstad. De udstillende kunstnere var Sonja Brandes, Sabber og selveste H.C. Andersen.

Faglig vurdering

Som nævnt indeholder biografien også en faglig vurdering af Sabbers kunstneriske værker ved Ejnar Stig Askgaard, Ph.d., seniorforsker og museumsinspektør ved H.C. Andersens Hus.

 

Askgaard skriver blandt andet:

 

Jeg syntes, at der på mange måder ligger noget andersensk i Sabbers papirklip, men Sabbers klip er generelt langt mere raffinerede og detaljerede teknisk set. Sabbers papirklip er udført med meget små og fine detaljer, mens Andersens klip er langt mere grove og sjuskede, om man vil‘.

 

Han roser tillige Sabbers arbejde med at farvelægge sine papirklip med akvarel og gouache – dvs. en heldækkende akvarel. Her var Sabber en af sin traditions fremmeste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

At tegne med saks

Privatfoto af Sabber

 

 

 

 

Sabbers død

 

Den 6. september 2005 døde Sabber 67 år gammel efter længere tids sygdom som følge af en ulykke i Polen. Hans urne blev sat ned ved de ukendtes fællesgrav på Assistens Kirkegård på Nørrebro. I øvrigt samme kirkegård som papirklipper-kollegaen H.C. Andersen.

Vurdering

Som det fremgår var papirklipperen Jens Jakob Sabber Jensen en særdeles spændende person og en fremragende kunstner, som har glædet utallige mennesker med sin fabulerende kunst. Biografien ”Sabber – en original papirklipper” er derfor et godt initiativ, der kaster nyt lys over kunstneren og giver et fremragende overblik over hans karriere.

 

Bogen er blevet til på baggrund af en særdeles omfattende research – op mod 60 interviews. Hertil kommer, at den er særdeles velskrevet og ikke mindst velillustreret. Flere hundrede illustrationer er flot sat op i stort format.

 

Interesserer man sig for papirklip – og for Sabber i særdeleshed, er biografien ikke til at komme uden om.

 

Mon ikke bogen også bliver brugt som gave landet over – og måske specielt på Bornholm? Ud over biografien får vi nemlig et levende tidsbillede af kulturlivet på solskinsøen gennem tre interessante årtier.

 

 

 

 

 

 

At tegne med saks

Sabber, Tropisk fisk, 1972, Danmarks Designmuseum (s/h)

 

 

 

 

Forfatter: Brian Christensen:

Titel: ”Sabber – en original papirklipper”

Sidetal: 352 – ill. med over 250 klip og tegninger.

Pris: 450 kr.

Forlag: Hakon Holm Publishing

 

 

 

 

 

 

Se mere om Sabber – en original papirklipper her

 

 

 

 

Sabber – en original papirklipper er anmeldt af Niels Lyksted, KULTURINFORMATION